Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Η Βαυαρία απαγορεύει τις κοινές μάσκες – Ποιες καθιστά υποχρεωτικές

Παράταση του lockdown έως τις 14 Φεβρουαρίου

Λίγο πριν την έναρξη των επίσημων διαβουλεύσεων μεταξύ της καγκελάριου Μέρκελ και των πρωθυπουργών των 16 κρατιδίων σχετικά με την παράταση του lockdown, προφανώς όλες οι πλευρές συμφώνησαν στα πρώτα βασικά σημεία. Αυτό προκύπτει από την πρόταση ενοποιημένου ψηφίσματος, στην οποία αναφέρεται η ηλεκτρονική πύλη ειδήσεων "Business Insider".

Σύμφωνα με αυτήν, το lockdown, το οποίο θα διαρκoύσε μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, αναμένεται να παραταθεί έως τις 14 Φεβρουαρίου. Από πότε θα ισχύει αυτό είναι ακόμα ανοιχτό, «αλλά πρέπει να εφαρμοστεί γρήγορα».

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το DW, σήμερα το απόγευμα η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί των 16 γερμανικών κρατιδίων θα συζητήσουν σε τηλεδιάσκεψη την περαιτέρω πορεία αναφορικά με την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού. Αρχικά η συνάντηση είχε προγραμματιστεί για την ερχόμενη εβδομάδα. Η επίσπευση της ημερομηνίας κρίθηκε αναγκαία, επειδή το μερικό lockdown που επιβλήθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου δεν οδήγησε στα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Προπαντός δεν επιτεύχθηκε ο κεντρικός στόχος να μειωθεί κάτω των 50 ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών. Το κρατικό ινστιτούτο λοιμωξιολογίας Ρόμπερτ Κοχ ανακοίνωσε το πρωί ότι αυτό το ποσοστό νέων κρουσμάτων κυμαίνεται στα 131,5.

Δεύτερος βασικός λόγος για την επίσπευση της διάσκεψης είναι ο εντοπισμός στη Γερμανία των νέων στελεχών του κορωνοϊού που θεωρούνται πολύ πιο επικίνδυνα επειδή μεταδίδονται πολύ πιο εύκολα. Σε χθεσινή συνεδρίαση με χριστιανοδημοκράτες πρωθυπουργούς κρατιδίων η καγκελάριος προειδοποίησε πως, αν δεν ληφθούν αυστηρότερα μέτρα, σε ένα μήνα το ένα τρίτο των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού θα οφείλεται στα νέα στελέχη. Αν αυτό συμβεί, τόνισε η καγκελάριος, «τότε έχουμε χάσει τη μάχη.»

Το ζήτημα της μάσκας

Στην ατζέντα της σημερινής τηλεδιάσκεψης βρίσκεται και το θέμα της αύξησης του αριθμού των απασχολούμενων που θα εργάζονται από το σπίτι (homeoffice). Το ζητούμενο είναι αν η τηλεργασία θα επιβληθεί, όπως θα το ήθελαν οι Σοσιαλδημοκράτες, με νόμο που θα υποχρεώνει τους εργοδότες να το εφαρμόσουν ή αν οι πρωθυπουργοί και η καγκελαρίος θα περιοριστούν σε μία έκκληση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ζήτημα της μάσκας, καθώς η Βαυαρία την Δευτέρα αποφάσισε να κάνει υποχρεωτική τη χρήση της μάσκας FFP2 σε όσους βρίσκονται σε καταστήματα, σε μέσα μαζικής μεταφοράς και άλλες καταστάσεις. Πλέον, αναμένεται να επισημοποιηθεί κατά πόσο το μέτρο αυτό θα το υιοθετήσει ολόκληρη η Γερμανία, καθώς θα πρόκειται για την πρώτη χώρα που αποφασίζει τη χρήση συγκεκριμένου είδους μάσκας κατά του κορωνοϊού.

Μάλιστα, και η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας εφαρμόζεται ήδη στη Βαυαρία. Όμως, αρκετά κρατίδια απορρίπτουν την επιβολή της απαγόρευσης της νυχτερινής κυκλοφορίας σε ολόκληρη τη Γερμανία και επιμένουν να αποφασίζουν επ’ αυτού μόνα τους. Τη σημερινή διάσκεψη θα απασχολήσει επίσης το ζήτημα των γηροκομείων. Κρατίδια, όπως η Έσση και η Σαξονία, προτείνουν να απαγορεύεται η είσοδος στα γηροκομεία σε όσους δεν παρουσιάζουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, DW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ