Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μαρόκο: Αγωνία για τον 5χρονο που εγκλωβίστηκε σε πηγάδι (VIDEO)

Οι διασώστες εξακολουθούν να ελπίζουν ότι θα βρουν ζωντανό το παιδί

Οι μαροκινοί διασώστες έχουν εισέλθει από νωρίς το απόγευμα στο τούνελ που οδηγεί στον θύλακα όπου βρίσκεται ο Ράιαν, το πεντάχρονο παιδί που βρίσκεται παγιδευμένο εδώ και πέντε ημέρες σε πηγάδι.

Οι διασώστες συνοδεύονται από ιατρική ομάδα, αλλά δεν είναι γνωστό πότε θα ξαναβγούν. Οι διασώστες εξακολουθούν να ελπίζουν ότι θα βρουν ζωντανό το παιδί και αγνοούν σε τι κατάσταση μπορεί να βρίσκεται.

Ελπίζω το παιδί μου να βγει ζωντανό από το πηγάδι, λέει η μητέρα του

«Συνεχίζω να ελπίζω ότι το παιδί μου θα βγει ζωντανό από το πηγάδι», δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής στη δημόσια τηλεόραση ο πατέρας του Ραγιάν. «Ευχαριστώ όλους όσοι εμπλέκονται και εκείνους που μας στηρίζουν, στο Μαρόκο και αλλού», συμπλήρωσε.

Η μητέρα του παιδιού δήλωσε στα μαροκινά ΜΜΕ ότι ο Ραγιάν έπαιζε στην περιοχή, όταν εξαφανίστηκε το απόγευμα της Τρίτης. «Όλη η οικογένεια βγήκε να τον ψάξει και διαπιστώσαμε ότι είχε πέσει στο πηγάδι», πρόσθεσε.

Χιλιάδες είναι αυτοί που εκφράζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη συμπάθειά τους για το παιδί με το hashtag #SaveRayan αλλά και την ανησυχία τους για την κατάσταση της υγείας του.
Οι διασώστες επιχειρούν νυχθημερόν στο χωριό Ιγράν της επαρχίας Σεφσαουέν στο βόρειο Μαρόκο για να φθάσουν στο σημείο όπου έχει εγκλωβιστεί το αγόρι στο βάθους 32 μέτρων πηγάδι, όπου έπεσε το βράδυ της περασμένης Τρίτης.
Μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει να του στείλουν οξυγόνο με ένα σκοινί αλλά ακόμη δεν έχει καταστεί δυνατό να τον ανασύρουν στην επιφάνεια. Μάλιστα αν και του κατέβασαν τρόφιμα δεν είναι σαφές εάν το παιδί κατάφερε να φάει κάτι. Την ίδια ώρα οι διασώστες επιχειρούν μέσω οριζόντιας σήραγγας που διανοίγουν, με τον κίνδυνο μιας κατολίσθησης να είναι μεγάλος σε κάθε φάση της επιχείρησης.
Κύμα συμπαράστασης στο διαδίκτυο
Η περιπέτεια του μικρού στο Μαρόκο έχει προκαλέσει κύμα συμπαράστασης στο διαδίκτυο με το hashtag #SaveRayan (Σώστε τον Ραγιάν) στα αραβικά να έχει γίνει viral σε όλη τη Βόρεια Αφρική, περιλαμβανομένης της γειτονικής Αλγερίας.
«Προσεύχομαι και ικετεύω τον Θεό να βγει το αγόρι μου από εκεί ζωντανό και ασφαλές», δήλωσε η μητέρα του Ραγιάν, Γουασίμα Χαρσίτς στο τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο 2Μ. «Σε παρακαλώ, Θεέ μου, πάρε μου τον πόνο και τον δικό του μέσα σε εκείνη τη σκονισμένη τρύπα», συνέχισε με δάκρυα στα μάτια.

https://twitter.com/sh1fae/status/1489207893337554947?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1489207893337554947%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fworld%2Farticle%2F1208816%2Fmaroko-eglovismenos-gia-5i-imera-sto-pigadi-o-mikros-rayan-plisiazoun-koda-tou-oi-diasostes%2F

Κάμερα κλειστού κυκλώματος έχει ποντιστεί στο σημείο για να παρακολουθεί το αγόρι, σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο MAP του Μαρόκου.

Την Πέμπτη διασώστες χρησιμοποίησαν πέντε εκσκαφείς για να ανοίξουν μια παράλληλη τρύπα και στη συνέχεια μια οριζόντια σήραγγα τριών μέτρων σε μια προσπάθεια να φθάσουν στο σημείο που εγκλωβίστηκε το παιδί. «Κατάφερα να επικοινωνήσω με το αγόρι και το ρώτησα αν με ακούει», είπε ο εθελοντής της Ερυθράς Ημισελήνου Ιμάντ Φάχμι, «Υπήρξε απάντηση. Περίμενα ένα λεπτό κι είδα ότι άρχισε να χρησιμοποιεί το οξυγόνο».

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Μαρόκου, Μουσταφά Μπαϊτάς είπε ότι μελετώνται διάφοροι τρόποι για τη διάσωση του παιδιού. Γιατροί, νοσοκόμοι κι ένα ελικόπτερο βρίσκονται στο σημείο ώστε μόλις ολοκληρωθεί ο απεγκλωβισμός του αγοριού, να το μεταφέρουν στο κοντινότερο νοσοκομείο.

Ομάδα γιατρών βρίσκεται σε επιφυλακή

Στον τόπο της επιχείρησης έχει μεταβεί μια ομάδα ιατρών για να εξετάσει το παιδί και πιθανόν να πραγματοποιήσει καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση όταν ανασυρθεί ο μικρός.

Οι διασώστες κατάφεραν να εφοδιάσουν τον 5χρονο με νερό και οξυγόνο μέσω σωλήνων και ένα ελικόπτερο της αστυνομίας βρίσκεται σε επιφυλακή για να τον μεταφέρει σε γειτονικό νοσοκομείο.

Κίνδυνος κατολίσθησης

Ο επικεφαλής των σωστικών συνεργείων Αμπντελχαμπί Τεμράνι δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Oula ότι η διάμετρος του πηγαδιού είναι μικρότερη από 45 εκατοστά.

Η φύση του εδάφους, σημείωσε, καθιστά επικίνδυνη την απόπειρα διεύρυνσης της τρύπας, γεγονός που σημαίνει ότι η μοναδική λύση είναι να πραγματοποιηθούν μεγάλης έκτασης εκσκαφές γύρω από το πηγάδι.

Η μετάδοση της επιχείρησης διάσωσης από πολλά μέσα ενημέρωσης της χώρας έχει προσελκύσει εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες του ίντερνετ που παρακολουθούν εναγωνίως την τύχη του παιδιού.
Ο μαροκινός ποδοσφαιριστής και αστέρι της «Παρί Σεν Ζερμέν», Ασράφ Χακίμι, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την επιχείρηση συνοδεύοντάς το κείμενο με emojis με μια ραγισμένη καρδιά και με χέρια σε στάση προσευχής. Από την πλευρά του, ο αλγερινός άσος της Μάντσεστερ, Ριγιάντ Μαχρέζ, ανάρτησε τη φωτογραφία του Ραγιάν στο Facebook με το hashtag «Μείνε Δυνατός».

Το ατύχημα του μικρού Ραγιάν έχει προκαλέσει μεγάλη συγκίνηση και πολλά είναι τα μηνύματα αλληλεγγύης που αναρτώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ στο Twitter υπάρχει και το σχετικό hashtag #SaveRayan.
 

Πηγή: protothema.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ