Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ντονέτσκ και Λουχάνσκ ζήτησαν βοήθεια από τη Ρωσία – Τι θα κάνει ο Πούτιν

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι αυτοαποκαλούμενες «Λαϊκές Δημοκρατίες Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ» ζήτησαν στρατιωτική βοήθεια από τον πρόεδρο της Ρωσίας

Οι ηγέτες των αποσχισθεισών από την Ουκρανία «Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ» Ντενίς Πουσίλιν και Λεονίντ Πάσετσνικ ζήτησαν με επιστολές τους στρατωτική βοήθεια από τον πρόεδρο της Ρωσίας για να αποκρούσουν την «επίθεση της Ουκρανίας», ανακοίνωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί, και με σκοπό επίσης να αποτραπεί η ύπαρξη θυμάτων μεταξύ των αμάχων και μια ανθρωπιστική καταστροφή, οι ηγέτες των δύο Δημοκρατιών, βάσει των άρθρων 3 και 4 των Συμφώνων Φιλίας, Συνεργασίας και Αλληλοβοήθειας μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των Δημοκρατιών τους, ζητούν από τον πρόεδρο της Ρωσίας να παράσχει βοήθεια στην απόκρουση της επίθεσης των ενόπλων δυνάμεων και σχηματισμών της Ουκρανίας», αναφέρεται στις γραπτές εκκλήσεις τους, σύμφωνα με τον Πεσκόφ.

Στις επιστολές των δύο αποσχιστών ηγετών, κατά το Κίεβο, αναφέρεται ότι «λόγω της όξυνσης της κατάστασης και των απειλών από πλευράς Κιέβου, οι πολίτες των Δημοκρατιών είναι αναγκασμένοι σήμερα να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους», ενώ «υπό τις συνθήκες παρατεινόμενης στρατιωτικής επίθεσης από πλευράς των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας οι Δημοκρατίες υφίστανται καταστροφές των βιομηχανικών και αστικών υποδομών, των σχολείων, νοσοκομείων, παιδικών σταθμών και το πιο τρομακτικό είναι οι απώλειες μεταξύ των αμάχων, μεταξύ των οποίων και παιδιά».

«Οι ενέργειες του καθεστώτος του Κιέβου μαρτυρούν την έλλειψη επιθυμίας του να τερματίσει τον πόλεμο στο Ντονμπάς», αναφέρεται στο κείμενο των επιστολών, που ανέγνωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου.

«Το Κίεβο συνεχίζει να αυξάνει τη στρατιωτική παρουσία του στη γραμμή του μετώπου, εξασφαλίζοντας μάλιστα ολόπλευρη υποστήριξη, μεταξύ άλλων και στρατιωτική από τις ΗΠΑ και άλλα δυτικά κράτη. Το καθεστώς του Κιέβου στοχεύει στην στρατιωτική λύση της σύγκρουσης», υποστηρίζεται από τους ηγέτες των ρωσόφωνων του Ντονμπάς στις γραπτές εκκλήσεις τους προς τον Πούτιν, όπου επίσης εκφράζεται η ευγνωμοσύνη των ιδίων και των λαών τους για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας τους από τη Ρωσία.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν διευκρινίσεις από τη ρωσική προεδρία εάν, πότε και πώς θα παρασχεθεί η ρωσική στρατιωτική βοήθεια στους αιτούντες.

Λίγο νωρίτερα ο ηγέτης του Ντονιέτσκ Ντενίς Πουσίλιν κάλεσε το Κίεβο να απομακρύνει εθελουσίως τις δυνάμεις του από τη διαχωριστική γραμμή και να εγκαταλείψει το έδαφος της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας Ντονιέτσκ».

Έχει πετύχει τους στόχους του και θα επιδιώξει επέκταση

Σε αντίθεση με την πεποίθηση αναλυτών πως οι ρωσικές «ειρηνευτικές δυνάμεις» - όπως τις χαρακτήρισε ο Πούτιν - που θα πάνε στο Ντονμπάς, προμηνύουν μια πλήρη εισβολή στην Ουκρανία, άλλοι λένε πως αυτή ενδέχεται να είναι και η τελευταία στρατιωτική κίνηση της Ρωσίας, η οποία στη συνέχεια θα επιδιώξει να πιέσει την Ουκρανία με άλλα μέσα.

«Ο Πούτιν έχει ήδη πετύχει κάτι. Μπορεί να ισχυριστεί ότι νίκησε, όταν απευθύνεται στο εγχώριο κοινό του», ανέφερε, μιλώντας στο Reuters ο Βρετανός συγγραφέας του βιβλίου «Little Green Men: Putin's Wars Since 2014 - Μικροί Πράσινοι Άνθρωποι: Οι Πόλεμοι του Πούτιν από το 2014», Τιμ Ρίπλεϊ. Ακόμα, τονίζει πως τα πιθανότερα επόμενα ρωσικά βήματα δεν περιλαμβάνουν την κατάληψη άλλων περιοχών, αλλά την άσκηση πίεσης με άλλους τρόπους, όπως ο ναυτικός αποκλεισμός των ουκρανικών λιμανιών προς τη Μαύρη Θάλασσα. Με τον τρόπο αυτό θα τρομοκρατούσε το Κίεβο και θα έδειχνε στον Ζελένσκι πως δεν μπορεί να εξασφαλίσει ουσιαστική βοήθεια από τη Δύση.

Την ίδια στιγμή, η Μόσχα έχει ήδη ακούσει τον Μπάιντεν να δεμσεύεται πως δεν θα στείλει στρατεύματα για την προστασία της Ουκρανίας, ενώ έχει κερδίσει «χώρο» στη Λευκορωσία για να «στήσει» εκεί μεγάλο αριθμό στρατιωτικών δυνάμεων.

«Η Λευκορωσία ήταν μια μεγάλη κίνηση με στόχο την αλλαγή των ισορροπιών στην περιοχή. Μεταμορφώνει πλήρως τις μεθόδους που θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το ΝΑΤΟ για να υπερασπιστεί τα κράτη της Βαλτικής», παρατηρεί ο Ρίπλεϊ.

Θα προκαλέσει συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία για να διευρύνει την έκταση των αποσχισμένων περιοχών

Με δεδομένο πως οι αυτονομιστές στην Ανατολική Ουκρανία έχουν στον έλεγχό τους μικρότερη από τη μισή έκταση των δύο επαρχιών που διεκδικούν, η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να επιχειρήσει διεύρυνση των αποσχισμένων περιοχών, χωρίς να πραγματοποιήσει μαζική εισβολή. Τα μηνύματα της Μόσχας τις τελευταίες ώρες προκάλεσαν σύγχυση σε σχέση με την ακριβή έκταση που έχουν αναγνωρίσει ως αυτόνομη.

Στο στόχαστρο του Πούτιν θα μπορούσε να τεθεί η Μαριούπολη, το σημαντικότερο λιμάνι της ανατολικής Ουκρανίας, με την κατάληψη της οποίας η Μόσχα θα είναι σε θέση να δημιουργήσει χερσαία γέφυρα μεταξύ της Κριμαίας και των αυτονομιστικών θυλάκων και να εξασφαλίσει τον πλήρη έλεγχο των ακτών της Θάλασσας του Αζόφ.

Ωστόσο, μια στρατιωτική παρέμβαση για τη συγκεκριμένη περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, θα προκαλούσε νέες αντιδράσεις και - πιθανόν - σκληροτερες κυρώσεις, με τα στρατηγικά κέρδη να είναι περιορισμένα. «Η κατάληψη έξι χωριών έξω από το Ντονέτσκ δεν αλλάζει τίποτα», αναφέρει ο Ρίπλεϊ.

Θα προχωρήσει σε πλήρη εισβολή

Η μαζική εισβολή στα εδάφη της Ουκρανίας, είναι η μόνιμη προειδοποιήση των κρατών της Δύσης και ιδιαίτερα των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γερμανίας τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ σήμερα ο Μπάιντεν έκανε λόγο για «πιθανή εισβολή μέσα στις επόμενες 48 ώρες». Αναλυτές «μετέφρασαν» το διάγγελμα του Πούτιν, το βράδυ της Δευτέρας, ως απόδειξη πως δεν θα σταματήσει, χωρίς να δει μια νέα κυβέρνηση στην Ουκρανία, η οποία θα αναγνωρίζει τον ρόλο της Ρωσίας ως «ηγεμόνα».

«Είναι πιθανό ο Πούτιν να σκέφτεται πολλά περισσότερα από το να πάρει στην κατοχή του ένα κομμάτι από τα ανατολικά της Ουκρανίας και να αναλάβει επισήμως την ευθύνη περιοχών που ήδη ήλεγχε», έγραψε ο δημοσιογράφος του Guardian, Σον Γουόκερ. «Οι κουβέντες του Πούτιν, ότι αν το Κίεβο δεν σταματήσει τη βία, τότε θα φέρει την ευθύνη για την αιματοχυσία που θα ακολουθήσει, ήταν τρομερά δυσοίωνες... ακούστηκαν σαν κήρυξη πολέμου» πρόσθεσε.

«Θέλει να επαναπροσδιορίσει τα σύνορα της Ευρώπης» λέει ο Στόλτενμπεργκ

Μέσα σε όλα αυτά, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλντεμπεργκ ήρθε σήμερα, στη διάρκεια ενός σεμιναρίου στην Ολλανδία, να τονίσει πως ο στόχος του Πούτιν δεν είναι άλλος, από το να ορίσει ξανά τα σύνορα στην Ευρώπη και «να ξαναγράψει ολόκληρη την παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφάλειας».

«Διακυβεύονται πολλά στη σημερινή κρίση. Ο κίνδυνος σύγκρουσης είναι υπαρκτός. Η Ρωσία χρησιμοποιεί βία και τελεσίγραφα όχι μόνο για να επαναπροσδιορίσει τα σύνορα στην Ευρώπη, αλλά για να προσπαθήσει να ξαναγράψει ολόκληρη την παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφάλειας» ανέφερε και ο κόσμος συνεχίζει να παρακολουθεί τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πρώτο Θέμα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

«Φωτιά» πήρε η τιμή της βενζίνης – Στα 1,85 ευρώ η αμόλυβδη στη Θεσσαλονίκη

Καιρός στη Θεσσαλονίκη: Με ήλιο και 14 βαθμούς η φετινή Τσικνοπέμπτη

Τσικνοπέμπτη στη Θεσσαλονίκη – Γιορτάζει η πόλη με εκατομμύρια σουβλάκια!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βράβευση του εκδότη Αντώνη Μαλλιάρη από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα
Στο πλαίσιο εκδήλωσης παρουσίασης του λευκώματος «Η Θεσσαλονίκη σε εικόνες - 120 καρέ μέσα από το φακό τεσσάρων δημοσιογράφων»
Βράβευση του εκδότη Αντώνη Μαλλιάρη από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα