Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πούτιν: Απόφαση της Ουκρανίας αν θα ενταχθεί στην ΕΕ

«Η ΕΕ δεν είναι στρατιωτική συμμαχία, σε αντίθεση με το ΝΑΤΟ», τόνισε ο Βλ. Πούτιν

Η Μόσχα δεν αντιτίθεται μεν σε μια ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά εάν ενταχθεί θα είναι… «μισοαποικία» τόνισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. 

«Δεν έχουμε τίποτα εναντίον, είναι δική τους απόφαση να ενταχθούν ή όχι σε οικονομικές ενώσεις (…) Είναι δική τους υπόθεση, είναι θέμα του ουκρανικού λαού», είπε, σε συνέντευξη που παραχώρησε, μαζί με τον πρόεδρο του Καζακστάν Κασίμ-Ζομάρτ Τοκάγιεφ.

Η Ρωσία, που έχει εισβάλει στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου, βλέπει πολύ αρνητικά τη φιλοδοξία του Κιέβου να ενταχθεί το ΝΑΤΟ, το οποίο η Μόσχα θεωρεί απειλή για την ασφάλειά της. Όμως «σε ό,τι αφορά την οικονομική ένταξή τους, είναι δική τους (σ.σ. των Ουκρανών) επιλογή», είπε ο Πούτιν.

«Η ΕΕ δεν είναι στρατιωτική συμμαχία, σε αντίθεση με το ΝΑΤΟ», εξήγησε.

Παρόλ’ αυτά, ο Ρώσος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι «η Ουκρανία θα μετατραπεί σε μισο-αποικία» των δυτικών χωρών εάν ενταχθεί στην ΕΕ. «Αυτή είναι η δική μου άποψη», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας επέμεινε ότι η χώρα του αναμένει ότι οι σχέσεις με την Ουκρανία θα αποκατασταθούν αφότου ολοκληρωθεί η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» σε αυτήν τη χώρα. Ο Πούτιν ανέφερε χαρακτηριστικά: «αργά ή γρήγορα, η κατάσταση θα επανέλθει στην κανονικότητα».

Ο Πούτιν, υποστήριξε δε, ότι η ουκρανική παραγωγή δεν θα ήταν χρήσιμη για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, εκτός από το δάσος στα Καρπάθια, το σιτάρι και το καλαμπόκι, η Δύση «δεν χρειάζεται τίποτα άλλο ουκρανικό»:

Με αστάθεια απείλησε νωρίτερα τις δυτικές κοινωνίες ο Βλαντίμιρ Πούτιν, χαρακτηρίζοντας τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία «δίκοπο μαχαίρι» σε ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης , που πραγματοποιήθηκε με σχεδόν δύο ώρες καθυστέρηση, μετά από μια κυβερνοεπίθεση. «Τίποτε δεν θα είναι όπως παλιά στην παγκόσμια πολιτική» διεμήνυσε.

Χαρακτήρισε τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας ως «απερίσκεπτες και παρανοϊκές» και ως προσπάθεια «να συντρίψουν βίαια τη ρωσική οικονομία με μια κίνηση».

Ο πρόεδρος της Ρωσίας υποστήριξε ότι με τις κυρώσεις οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν «καταφέρει ένα σοβαρό πλήγμα» στις δικές τους οικονομίες. «Οι κυρώσεις θα κοστίσουν στην ΕΕ πάνω από 400 δισ. δολάρια» ανέφερε, προσθέτοντας:

«Βλέπουμε επιδείνωση των κοινωνικών και οικονομικών ζητημάτων στην Ευρώπη. Στις ΗΠΑ, βλέπουμε αυξήσεις και τις τιμές των αγαθών, των τροφίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και των καυσίμων αυτοκινήτων. Το βιοτικό επίπεδο των Ευρωπαίων πέφτει, και οι επιχειρήσεις τους χάνουν την ανταγωνιστικότητά τους».

Ο Πούτιν υποστήριξε ότι αυτό θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες σε ολόκληρη την Ευρώπη, προειδοποιώντας ότι η συστηματική οικονομική παρακμή στην ευρωπαϊκή οικονομία θα «επιδεινώσει τα βαθιά ζητήματα στις δυτικές κοινωνίες».

«Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι είναι το κέντρο του κόσμου [...] κήρυξαν τη νίκη τους στον Ψυχρό Πόλεμο όπως [έκανε] το Λονδίνο, και αργότερα έφτασαν να θεωρούν τους εαυτούς τους θεούς στον πλανήτη Γη, που δεν έχουν καθήκοντα, παρά μόνο συμφέροντα» δήλωσε.

Ο Πούτιν είπε ότι οι δυτικές χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων «όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά σε κάθε χώρα που πέφτει σε δυσμένεια», κατηγορώντας τους δυτικούς συμμάχους ότι πιστεύουν ότι ο υπόλοιπος κόσμος «είναι η αυλή τους» και ότι προσπαθούν να απομονώσουν ή να ακυρώσουν «λάθος» κράτη.

Την αρνητική αντίδραση του Κρεμλίνου προκάλεσε νωρίτερα η απόφαση της Κομισιόν να δοθεί στην Ουκρανία το καθεστώς της υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσής του με τους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι «η Ρωσία παρακολουθεί στενά τις προσπάθειες της Ουκρανίας να γίνει μέλος της ΕΕ».

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι το ζήτημα «απαιτεί την αυξημένη προσοχή μας, γιατί όλοι γνωρίζουμε την εντατικοποίηση των συζητήσεων στην Ευρώπη για το θέμα της ενίσχυσης της αμυντικής συνιστώσας της ΕΕ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ