Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σε ισχύ η «Επιχείρηση Μονόκερως»: Πώς θα γίνει η κηδεία και η διαδοχή της Ελισάβετ

Τι προβλέπει το πρωτόκολλο για την κηδεία και τη διαδοχή της Ελισάβετ

Βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας χρήζεται ο Κάρολος, πρωτότοκος γιός της Βασίλισσας Ελισάβετ, που απεβίωσε νωρίτερα σήμερα στο κάστρο Μπαλμόλαρ στην Σκωτία. 

Το παραπάνω διευκρίνισε στην σχετική ανακοίνωση γνωστοποίησης του θανάτου της Μονάρχη, το Μπάκιγχαμ.

Η βασίλισσα Ελισάβετ, η μακροβιότερη μονάρχης της Βρετανίας, έφυγε απόψε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών, ανακοίνωσαν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. «Η βασίλισσα απεβίωσε εν ειρήνη στο Μπαλμόραλ σήμερα το απόγευμα», αναφέρει η ανακοίνωση των Ανακτόρων.

Ο μεγαλύτερος γιος της, ο 73χρονος Κάρολος, γίνεται αυτομάτως βασιλιάς.

Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας είχαν σπεύσει στο πλευρό της Ελισάβετ, στο κάστρο Μπαλμόραλ της Σκωτίας, αφότου οι γιατροί εξέφρασαν νωρίτερα ανησυχία για την κατάσταση της υγείας της.

Το BBC ανακοίνωσε τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ και μετέδωσε τον εθνικό ύμνο.

Τι προβλέπει το πρωτόκολλο για την κηδεία και τη διαδοχή της Ελισάβετ

Για το θάνατο της Βασίλισσας και όσα θα ακολουθήσουν, πάντως, υπάρχει ένα πολύ λεπτομερές σχέδιο αντίδρασης του Παλατιού και της Βρετανίας. 

Το πρωτόκολλο των εν λόγω ενεργειών και διαδικασιών που προβλέπονται μετά τον θάνατο της Ελισάβετ σχεδιάστηκε αρχικά τη δεκαετία του 1960 και στα χρόνια που ακολούθησαν αναθεωρήθηκε πολλές φορές, με τη συνεργασία και τη σύμφωνη γνώμη της ίδιας της Ελισάβετ. Η πιο πρόσφατη εκδοχή του δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο από την ευρωπαϊκή έκδοση του Politico που απέκτησε πρόσβαση σε σχετικά έγγραφα.

Αν η Βασίλισσα Ελισάβετ πέθαινε στο Λονδίνο και το Μπάκιγχαμ, θα έμπαινε μπρος η Επιχείρηση Γέφυρα του Λονδίνου. Δεδομένου, όμως, πως πέθανε στη Σκωτία και το Κάστρο Μπαλμόραλ, θα μπει μπρος η λεγόμενη Επιχείρηση Μονόκερως. 

 

Την επομένη της ανακοίνωσης του θανάτου της βασίλισσας, δηλαδή την Παρασκευή 9/9, θα γίνει η ανακήρυξη του νέου μονάρχη και οι πρώτες του συναντήσεις με τα μέλη της κυβέρνησης και κρατικούς αξιωματούχους – υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες στο πρωτόκολλο που έχει οριστεί, όπως ότι στις συναντήσεις αυτές οι υπουργοί θα πρέπει να φορούν πρωινά φορέματα ή κοστούμια με μαύρες ή σκούρες γραβάτες και θα ζητηθεί να μη συνοδεύονται από τους/τις συζύγους τους. Το Κοινοβούλιο θα συνεδριάσει για να εκδώσει συλλυπητήριο μήνυμα και τα μέλη του θα αποτίσουν φόρο τιμής στην εκλιπούσα – όλες οι κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις θα αναβληθούν για δέκα ημέρες.

Τη δεύτερη ημέρα, το φέρετρο με τη σορό της Ελισάβετ θα τοποθετηθεί στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ. Η μεταφορά της σορού της θα γίνει με τρένο ή αεροπλάνο από τη Σκωτία στη βρετανική πρωτεύουσα. Πριν από την αναχώρησή της, η σορός της θα τοποθετηθεί στο Παλάτι του Χόλιρουντ, στο Εδιμβούργο, θα μεταφερθεί για μια σύντομη δοξολογία στον Καθεδρικό της πόλης και από εκεί θα καταλήξει στον σιδηροδρομικό σταθμό. Επιμνημόσυνες διακηρύξεις θα διαβαστούν σε όλες τις αποκεντρωμένες διοικήσεις και ενδεχομένως και στο κοινοβούλιο.

Ο πρίγκιπας Κάρολος είναι ο νόμιμος διάδοχος του θρόνου και, παρά το χαμηλό ποσοστό αποδοχής του από το κοινό, αναμένεται να διαδεχτεί τη μητέρα του. Παρ’ όλα αυτά, δεδομένου ότι ο Κάρολος είναι ήδη 73 ετών, ανά καιρούς έχουν υπάρξει φήμες -ή απλά εικασίες- πως ο Πρίγκιπας της Ουαλίας ενδέχεται να παραχωρήσει τη θέση του στον θρόνο στον μεγαλύτερο γιο του, τον Πρίγκιπα Γουίλιαμ.

Οι σημαντικότερες στιγμές στη ζωή της

Η Ελισάβετ-Αλεξάνδρα-Μαίρη, όπως ήταν το πλήρες όνομά της, γεννήθηκε στις 21 Απριλίου 1926 στο Μέιφερ του Λονδίνου και βαπτίστηκε στις 29 Μαΐου της ίδιας χρονιάς στο ιδιωτικό παρεκκλήσι των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ.

Η μικρή πριγκίπισσα βρέθηκε πρώτη στη σειρά διαδοχής για τον θρόνο όταν ο θείος της, ο Εδουάρδος Η΄, παραιτήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1936 και ο πατέρας της έγινε βασιλιάς με το όνομα Γεώργιος Στ΄. Η Ελισάβετ ήταν τότε 10 ετών.

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε σε ένα βοηθητικό σώμα γυναικών και εκπαιδεύτηκε ως οδηγός και μηχανικός αυτοκινήτων.

Στις 20 Νοεμβρίου 1947 παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Φίλιππο Μαουντμπάντεν της Ελλάδας στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ, στο Λονδίνο. Απέκτησαν τέσσερα παιδιά: τον Κάρολο (γεν. 1948), την Άννα (1950), τον Άντριου (1960) και τον Έντουαρντ (1964). Ο γάμος τους κράτησε 73 χρόνια, μέχρι τον θάνατο του Φιλίππου, τον Απρίλιο του 2021, σε ηλικία 99 ετών.

Η Ελισάβετ ανέβηκε στον θρόνο όταν πέθανε ο πατέρας της, στις 6 Φεβρουαρίου 1952. Η ίδια βρισκόταν για επίσημη επίσκεψη στην Κένυα. Στέφθηκε στις 2 Ιουνίου 1953 στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ. Αυτή ήταν η πρώτη στέψη που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Όταν ανέλαβε τα σκήπτρα, σε ηλικία 25 ετών, ο Ιωσήφ Στάλιν, ο Μάο Τσετούνγκ και ο Χάρι Τρούμαν ήταν ηγέτες της Σοβιετικής Ένωσης, της Κίνας και των ΗΠΑ. Πρωθυπουργός της Βρετανίας ήταν ο Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας της συνεργάστηκε με 15 πρωθυπουργούς. Συναντήθηκε επίσης με όλους τους προέδρους των ΗΠΑ (συνολικά 14), εκτός από τον Λίντον Τζόνσον. Επισκέφθηκε δεκάδες χώρες (ΗΠΑ, Ινδία, Πακιστάν, Κύπρο, Νεπάλ, Ιράν, Γκάνα, Καναδά, Αυστραλία, Γιουγκοσλαβία, Κίνα…) και συναντήθηκε με αμέτρητους πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες, μεταξύ των οποίων και πέντε ποντίφικες.

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2015 έγινε η μακροβιότερη μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου, ξεπερνώντας το «ρεκόρ» της προγιαγιάς της, της βασίλισσας Βικτορίας, η οποία παρέμεινε στον θρόνο επί 63 χρόνια, 7 μήνες, 2 ημέρες, 16 ώρες και 23 λεπτά.

Η Ελισάβετ παρέμεινε μέχρι τον θάνατό της ηγεμόνας 15 χωρών, μεταξύ των οποίων είναι η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία, η Τζαμάικα, η Αντίγκουα και Μπαρμούντα, η Γρενάδα, τα Νησιά Σολομώντα, το Τουβαλού, το Σεντ Κιτς και Νέβις και άλλες.

Γιόρτασε το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της, τα 70 χρόνια από την ανάρρησή της στον θρόνο, στις 6 Φεβρουαρίου 2022.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ