Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μέτρα κατά της Τουρκίας ζητά από την ΕΕ ο Μανώλης Κεφαλογιάννης

Με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την απειλή πολέμου από τον Τσαβούσογλου για τα χωρικά ύδατα

«Τη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας για την ευθεία και ωμή απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αν η χώρα μας επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της, κάτι που αποτελεί μονομερές και αναφαίρετο δικαίωμά της σύμφωνα με το Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας», ζητά ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, με ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο της ερώτησης παραθέτει, όπως αναφέρει, αυτολεξεί τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών ότι «δεν θα επιτρέψουμε στην Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, ούτε 12, ούτε καν 1 μίλι», ότι «η απόφαση που έλαβε το (τουρκικό) Κοινοβούλιό μας το 1995 για το θέμα αυτό είναι σαφής και εξακολουθεί να ισχύει» και ότι «προειδοποιούμε την Ελλάδα για άλλη μια φορά: Μην επιδιώκετε ψευτοηρωισμούς στηριζόμενοι σε εκείνους που προσπαθείτε να έχετε πίσω σας. Μην ξεκινήσετε μία περιπέτεια. Δεν θα έχει καλό τέλος για σας».

Αμέσως μετά, υπογραμμίζει ότι «ο υπουργός Εξωτερικών μίας υπό ένταξη χώρας, της Τουρκίας, με τις δηλώσεις του απειλεί ανοικτά με πόλεμο την Ελλάδα, παραβιάζοντας έτσι τον καταστατικό Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (άρθρο 2, παράγραφος 4) για ένα μονομερές και αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας, την επέκταση των χωρικών της υδάτων σύμφωνα με το άρθρο 3 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας του ΟΗΕ, που αποτελεί κοινοτικό κεκτημένο καθώς έχει κυρωθεί από όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από την ίδια την ΕΕ».

Για τους παραπάνω λόγους, ο κ. Κεφαλογιάννης, ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «πώς κρίνει», αλλά και συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, «τι μέτρα προτίθεσθε (η Ευρωπαϊκή Επιτροπή) να λάβετε στην ωμή απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας από τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών που παραβιάζουν ευθέως τον Καταστατικό Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ