Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Συμφωνία Χουθι με Κίνα και Ρωσία για ασφαλή διέλευση των πλοίων τους

Σε αντάλλαγμα, οι δύο χώρες μπορούν να παράσχουν πολιτική υποστήριξη στους Χούθι

Οι Χούθι συμφώνησαν με την Κίνα και τη Ρωσία ότι τα πλοία τους μπορούν να πλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν χωρίς να δέχονται επιθέσεις, σύμφωνα με διάφορους ανθρώπους που έχουν γνώση των συζητήσεων, αναφέρει ρεπορτάζ του Bloomberg.

Πεκίνο και Μόσχα κατέληξαν σε συμφωνία έπειτα από συνομιλίες μεταξύ των διπλωματών τους στο Ομάν και του Μοχάμεντ Αμπντέλ Σαλάμ, ενός από τα κορυφαία πολιτικά στελέχη των Χούθι, δήλωσαν οι ίδιες πηγές, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Σε αντάλλαγμα, οι δύο χώρες μπορούν να παράσχουν πολιτική υποστήριξη στους Χούθι σε όργανα όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, αν και δεν είναι απολύτως σαφές πώς θα εκδηλωθεί αυτή η υποστήριξη, αλλά πιθανόν να περιλαμβάνει την παρεμπόδιση περισσότερων ψηφισμάτων κατά των Χούθι.

Πάντως, εκπρόσωποι των κυβερνήσεων της Κίνας και της Ρωσίας, καθώς και των Χούθι, συμπεριλαμβανομένου του Αμπντέλ Σαλάμ, δεν απάντησαν στα αιτήματα του Bloomberg για σχολιασμό.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, «οι συνομιλίες υπογραμμίζουν την αυξημένη νευρικότητα μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων σχετικά με τις επιθέσεις πυραύλων και drones των Χούθι στη νότια Ερυθρά Θάλασσα και γύρω από αυτήν από τα μέσα Νοεμβρίου».

Αξίζει να σημειωθεί πως εταιρείες από την Κίνα και τη Ρωσία δεν έχουν ανακοινώσει ότι αποφεύγουν την περιοχή και τα δεδομένα παρακολούθησης πλοίων δείχνουν ότι πολλές από αυτές εξακολουθούν να στέλνουν τα πλοία τους μέσω της Ερυθράς Θάλασσας.

Επίσης, αμφότερες οι χώρες έχουν ήδη παράσχει κάποια διπλωματική υποστήριξη στους Χούθι. Στις αρχές Ιανουαρίου, απείχαν από ένα ψήφισμα που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, το οποίο καταδίκαζε «με τον πιο έντονο τρόπο» τις επιθέσεις των Χούθι σε πλοία. 

Λίγες ώρες μετά την ψήφισή του, οι ΗΠΑ και η Βρετανία άρχισαν αεροπορικές επιδρομές με στόχο τις στρατιωτικές υποδομές των Χούθι, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων εκτόξευσης πυραύλων και των σταθμών ραντάρ.

Στα μέσα Φεβρουαρίου, η Κίνα και η Ρωσία αμφισβήτησαν τη νομιμότητα των επιθέσεων κατά των Χούθι και δήλωσαν ότι δεν είχαν ποτέ εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Πηγή: liberal.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Πετρουλάκης: 27.500 εν ενεργεία στρατιωτικοί υπό διωγμό, μετά τα 50 τους χρόνια
Τι ειπώθηκε σε συνάντηση που είχε η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας με τον υποψήφιο Ευρωβουλευτή της «Ελληνικής Λύσης»
Νίκος Πετρουλάκης: 27.500 εν ενεργεία στρατιωτικοί υπό διωγμό, μετά τα 50 τους χρόνια