Την αποχή επέλεξε η Ελλάδα στο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για επίσπευση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Χθες εγκρίθηκε από τον ΟΗΕ απόφαση η οποία ζητεί από το Διεθνές Δικαστήριο να γνωμοδοτήσει για τις υποχρεώσεις του Ισραήλ στους Παλαιστινίους σε ανθρωπιστικό επίπεδο, ενώ το ψήφισμα κατατέθηκε από τη Νορβηγία και υπερψηφίστηκε από 137 χώρες. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα και άλλες 21 χώρες απείχαν, ενώ 12 χώρες ψήφισαν κατά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης ανέφερε σε ανακοίνωσή του:
«Η απόφαση της κυβέρνησης να απέχει από τη ψηφοφορία της νορβηγικής πρότασης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σχετικά με το αίτημα γνωμοδότησης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, την οποία υπερψήφισαν η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Κύπρος, ντροπιάζει τον ελληνικό λαό.
Ο κ. Μητσοτάκης, με την ενέργεια αυτή, δεν αποδεικνύει απλά ότι θα συνεχίσει την στάση της μονόπλευρης υποστήριξης του Ισραήλ στο Παλαιστινιακό περιφρονώντας το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και τις εκκλήσεις του ΓΓ ΟΗΕ, κ. Guterres. Επιβεβαιώνει παράλληλα, ότι και μετά την ανάληψη της θέσης του μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από την Ελλάδα, θα συνεχίσει να λειτουργεί στη βάση του δόγματος του δεδομένου συμμάχου, ακυρώνοντας τη θέση της χώρας ως πυλώνα ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, θα συνεχίσει να στέκεται αλληλέγγυος με τον χειμαζόμενο παλαιστινιακό λαό και να στηρίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα, απέναντι στην εξωτερική πολιτική Μητσοτάκη, η οποία κινείται εις βάρος του, όπως και των εθνικών συμφερόντων της χώρας».
Την ίδια ώρα, η Νέα Αριστερά κάνει λόγο για «θλιβερή αποχή της Ελλάδας από την ψηφοφορία».
Αναλυτικά:
«Ο Πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης και η βουλεύτρια του κόμματος, αρμόδια για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Σία Αναγνωστοπούλου κατέθεσαν κοινή ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών σχετικά με την αποχή της Ελλάδας από την ψηφοφορία για το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που αφορά τις υποχρεώσεις του Ισραήλ ως κατοχικής δύναμης στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Το ψήφισμα, που υιοθετήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου από 137 κράτη-μέλη του ΟΗΕ, καταδικάζει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από το Ισραήλ και ζητά τον άμεσο τερματισμό της κατοχής, τη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και την αποκατάσταση ζημιών.
Ο Αλέξης Χαρίτσης και η Σία Αναγνωστοπούλου ζητούν εξηγήσεις για την επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να απόσχει από την ψηφοφορία, τονίζοντας την ανάγκη η Ελλάδα να παραμείνει προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο και τη δικαιοσύνη. Παράλληλα, υπογραμμίζει τη σημασία του ψηφίσματος που αποσκοπεί στον τερματισμό της κατοχής και στην υποστήριξη του παλαιστινιακού λαού.
Η ερώτηση περιλαμβάνει τρία βασικά ζητήματα:
Τους λόγους που οδήγησαν στην αποχή της Ελλάδας από την ψηφοφορία.
Τα συγκεκριμένα σημεία του ψηφίσματος με τα οποία διαφώνησε η ελληνική κυβέρνηση.
Την αναγνώριση ή μη από την ελληνική κυβέρνηση ότι το Ισραήλ είναι κατοχική δύναμη που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, όπως επιβεβαιώθηκε από τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου στις 19 Ιουλίου 2024».