Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τουρκία: Νέα δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου «Tayfun»

Google Logo Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Αυτή ήταν η τρίτη δοκιμή του πυραύλου Tayfun από την Άγκυρα

Σε δοκιμαστική εκτόξευση του εγχώριας κατασκευής βαλλιστικού πυραύλου «Tayfun» προχώρησε η Τουρκία, σήμερα 3 Φεβρουαρίου.

Η εκτόξευση έγινε στις 12:37 τοπική ώρα (11:37) από το αεροδρόμιο της Ριζούντας στο βορειοδυτικό άκρο της χώρας, στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας.

Πρόκειται για βαλλιστικό πύραυλο μικρού βεληνεκούς (300 έως 1.000 χλμ.), όσον αφορά την κατηγοριοποίησή του, ο οποίος κατασκευάζεται από την τουρκική κρατική εταιρεία Roketsan. Είναι ο πύραυλος με το μεγαλύτερο βεληνεκές που κατασκευάζει η Τουρκία με εγχώριες δυνατότητες.

Στο παρελθόν είχαν γίνει άλλες δύο δοκιμαστικές εκτοξεύσεις του ίδιο τύπου πυραύλου, στις 18 Οκτωβρίου 2022 και στις 23 Μαΐου 2023.

O τύπος αυτού του πυραύλου μπορεί να πλήξει την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, τη Συρία, τον Λίβανο, το Ισραήλ, το Ιράκ και την Αρμενία. Δύναται να φέρει κεφαλές με συμβατικά, πυρηνικά, χημικά και βιολογικά όπλα. Η ταχύτητα του συγκεκριμένου βλήματος φτάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 3,6 Mach.

Τα βλήματα του Tayfun (τυφώνας) εκτοξεύονται από αυτοκινούμενη τροχοφόρα πλατφόρμα 8Χ8, παρόμοια με εκείνη του «μικρότερου αδελφού» συστήματος Bora, που κατασκευάζεται επίσης από την κρατική Roketsan. Ο πύραυλος Tayfun είναι όπως φαίνεται μετεξέλιξη του Bora, ο οποίος με τη σειρά του ανήκει στη μικρότερη κατηγορία των τακτικών πυραύλων με βεληνεκές μέχρι 280 χιλιόμετρα. Το ακόμη πιο παλιό μοντέλο Yildirim (κεραυνός) «πιάνει» βεληνεκές που ξεπερνά τα 150 χιλιόμετρα.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχέδιο για 10ήμερη εκεχειρία στο Ιράν – Σενάριο γενικευμένου πολέμου εξετάζει ο Τραμπ
Δέκατη συνεχόμενη νύχτα αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών στο Ιράν – Η Τεχεράνη απαντά με επιθέσεις σε Κουβέιτ, Μπαχρέιν και Ιορδανία
Σχέδιο για 10ήμερη εκεχειρία στο Ιράν – Σενάριο γενικευμένου πολέμου εξετάζει ο Τραμπ
Θεσσαλονίκη: Σοβαρό τροχαίο με τραυματία στον Περιφερειακό – Απεγκλωβίστηκε οδηγός
Επιχείρηση από την Πυροσβεστική για τον απεγκλωβισμό του – Σε ποιο σημείο έγινε το τροχαίο ατύχημα
Θεσσαλονίκη: Σοβαρό τροχαίο με τραυματία στον Περιφερειακό – Απεγκλωβίστηκε οδηγός
Θεσσαλονίκη: Στη σωστή κατεύθυνση η απαγόρευση πατινιών στους κάτω των 17 ετών
Πώς σχολιάζουν φορείς της πόλης μας και απλοί πολίτες το νέο νομοσχέδιο εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλή προς ψήφιση
Θεσσαλονίκη: Στη σωστή κατεύθυνση η απαγόρευση πατινιών στους κάτω των 17 ετών