Στο Βατικανό οι προετοιμασίες κορυφώνονται εν όψει της τελετής στην οποία ο πάπας Λέων ΙΔ’ θα αναλάβει και επίσημα τα καθήκοντά του.
Οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και στα παπικά διαμερίσματα που είχαν μείνει άδεια για 12 χρόνια, καθώς ο νέος Πάπας αναμένεται να επιστρέψει στο Αποστολικό Παλάτι σε αντίθεση με τον Φραγκίσκο που κατοικούσε σε ένα λιτό δωμάτιο στον ξενώνα Santa Marta του Βατικανού.
Λίγο πριν από την επίσημη έναρξη της θητείας του, ο Πάπας Λέων απηύθυνε ξανά έκκληση για τον τερματισμό των πολέμων σε Ουκρανία και Γάζα και να στείλει μήνυμα κατά των κοινωνικών ανισοτήτων.
«Πρέπει να χτίσουμε έναν κόσμο όπου όλοι θα ζουν με αξιοπρέπεια, αλήθεια, δικαιοσύνη και ειρήνη. Ελπίζω πως αυτό θα συμβεί παντού, ξεκινώντας από αυτούς που υποφέρουν περισσότερο, στην Ουκρανία και στους Αγίους Τόπους», δήλωσε ο Λέων ΙΔ.
Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας
Τα μέτρα ασφαλείας σε Βατικανό και Ρώμη είναι δρακόντεια καθώς 200 κρατικές και διεθνείς αντιπροσωπείες απ’ όλο τον κόσμο θα παραστούν στην λειτουργία.
Επικεφαλής της αντιπροσωπείας των Ηνωμένων Πολιτειών θα είναι ο Αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς. Μάλιστα ο Μάρκο Ρούμπιο συναντήθηκε με καρδιναλίους μεταξύ των οποίων και το Νο 2 του Βατικανού, Πιέτρο Παρολίν. Επίσης, επιβεβαιώθηκε η παρουσία του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα βρίσκεται στην τελετή η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη.
Η τελετή ανάληψης καθηκόντων του Πάπα Λέοντα ΙΔ’ είναι προγραμματισμένη για τις 10:00 (11:00 ώρα Ελλάδας). Οι γιγαντοθόνες έχουν ήδη στηθεί, προκειμένου οι εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί που αναμένονται στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, να μπορέσουν να παρακολουθήσουν την τελετή.
Κεντρικό στοιχείο της τελετής θα είναι η παράδοση του «δαχτυλιδιού του ψαρά» στον Πάπα από τον κοσμήτορα Τζοβάνι Μπατίστα Ρε. Το δαχτυλίδι αυτό συμβολίζει τον άμεσο δεσμό με τον Άγιο Πέτρο και τη συνέχεια της αποστολικής διακονίας, αποτελώντας ένα από τα πιο σημαντικά σύμβολα του παπικού αξιώματος στο Βατικανό.
Κατά τη διάρκεια της τελετής θα γίνει και ανάγνωση αποσπασμάτων του Ευαγγελίου στα ελληνικά, αναδεικνύοντας τη διαχρονική σύνδεση της ελληνικής γλώσσας με τη χριστιανική παράδοση και το Βατικανό.
Ποιος είναι ο Πάπας Λέων ΙΔ’
O νέος Πάπας γεννήθηκε στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών στις 14 Σεπτεμβρίου του 1955. Οι γονείς του ήταν ιταλικής, γαλλικής και ισπανικής καταγωγής. Έχει πτυχίο θεολογίας και μαθηματικών και το 1982 χειροτονήθηκε καθολικός ιερέας. Πραγματοποίησε διδακτορικές σπουδές θεολογίας στο πανεπιστήμιο Angelicum της Ρώμης. Σημείο αναφοράς του, η ζωή και το έργο του Αγίου Αυγουστίνου, του “Αγίου της φιλοσοφίας”.
Έχει διατελέσει ιερέας στο Περού, σε απομονωμένες και ιδιαίτερα ταπεινές περιοχές, δείχνοντας μεγάλη ευαισθησία για τους φτωχούς και τους μετανάστες. Το 2015 ορίζεται επίσκοπος του Τσικλάγιο στο Περού, με απόφαση του πάπα Φραγκίσκου.
Το 2023 ο Φραγκίσκος τον ορίζει “υπουργό” του Βατικανού με αρμοδιότητα για το σύνολο του καθολικού κλήρου και πρόεδρο της επιτροπής της Αγίας Έδρας για την Λατινική Αμερική. Στις 30 Σεπτεμβρίου του 2023 ο εκλιπών ποντίφικας τον επιλέγει ως καρδινάλιο. Συνόδευσε τον Αργεντινό πάπα στα τελευταία του ταξίδια και πήρε μέρος στην Σύνοδο των Καθολικών Επισκόπων, τον περασμένο Οκτώβριο.
Οι επικρίσεις
Στις 6 Φεβρουαρίου 2025 ο Φραγκίσκος τον προήγαγε σε καρδινάλιο-επίσκοπο, αναθέτοντάς του την Υπομητροπολιτική Επισκοπή του Αλμπάνο στην Επαρχία της Ρώμης. Έχει δεχθεί επικρίσεις από υποστηρικτές επιζώντων κακοποίησης κληρικών για τον χειρισμό του σε περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του στο Αυγουστινιανό Τάγμα και στο Περού.
Η οργάνωση SNAP (Δίκτυο Επιζώντων Ιερατικής Κακοποίησης) τον κατηγόρησε ότι δεν ενήργησε επαρκώς σε υποθέσεις όπως αυτή του Ρίτσαρντ Μακ Γκραθ, πρώην προέδρου του Καθολικού Λυκείου Providence, επιτρέποντάς του να παραμείνει στη θέση του, παρά τις επίμονες κατηγορίες.
Γιατί ο νέος Πάπας επέλεξε το όνομα Λέων
Ο τελευταίος Πάπας που επέλεξε το όνομα «Λέων», ο Λέων ΙΓ΄ (1878-1903) ήταν γνωστός γιατί αφιέρωσε το έργο του σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και συχνά του αποδίδεται ότι έθεσε τα θεμέλια για τη σύγχρονη Καθολική Εκκλησία.
Ο Πρέβοστ, που θεωρείται μετριοπαθής και συμφιλιωτικός, ήταν επίσκοπος στο Τσικλάγιο, στο βορειοδυτικό Περού, από το 2015 μέχρι το 2023. Εκείνη την χρονιά ο Φραγκίσκος τον έφερε στη Ρώμη και τον έκανε επικεφαλής του γραφείου του Βατικανού που επιλέγει ποιοι ιερείς θα υπηρετήσουν ως επίσκοποι σε όλον τον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι είχε λόγο στην επιλογή πολλών σημερινών επισκόπων.
Σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το 2023 στο Βατικανό, ο Πρέβοστ είπε: «Το έργο μας είναι να διευρύνουμε τη σκηνή μας και να γνωστοποιήσουμε σε όλους ότι είναι καλοδεχούμενοι στην Εκκλησία».
Επιλέγοντας το όνομα Λέων, ο 267ος Πάπας εντάσσεται σε μια ομάδα 13 άλλων Παπών στην ιστορία που πήραν το όνομα αυτό.
Οι προηγούμενοι Λέοντες ήταν μεταρρυθμιστές, συμπεριλαμβανομένου του Πάπα Λέοντα ΙΓ, που εξελέγη το 1878. Η εγκύκλιος του Rerum Novarum μιλούσε για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την αξιοπρέπεια της εργασίας, δήλωσε ο αιδεσιμότατος Κρίστοφερ Ρόμπινσον, μέλος της σχολής θρησκευτικών σπουδών του Πανεπιστημίου DePaul.
«Επιλέγοντας το όνομα Λέων ΙΔ’, δείχνει ότι είναι προσηλωμένος στην κοινωνική διδασκαλία της εκκλησίας, η οποία έγινε θεμελιώδης από τον προκάτοχό του Λέοντα XIII», δήλωσε ο αιδεσιμότατος Thomas Reese, ένας Αμερικανός ιερέας και ειδικός στο Βατικανό, για τον νέο Πάπα.
Οι Πάπες επιλέγουν παπικά ονόματα εδώ και αιώνες. Συχνά έλκονται από παρόμοια ονόματα, συνήθως αυτά προηγούμενων Ποντίφικων που θα ήθελαν να μιμηθούν.
Πηγή: enikos.gr