Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ΗΠΑ: Πούλησαν πετρέλαιο της Βενεζουέλας αξίας 500 εκατ. δολαρίων

Google Logo Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Πρόκειται για την πρώτη πώληση βενεζουελάνικου πετρελαίου από τις ΗΠΑ μετά την ανατροπή και τη σύλληψη του Νικολάς Μαδούρο

Οι ΗΠΑ ολοκλήρωσαν μια πώληση βενεζουελάνικου πετρελαίου, την πρώτη αφού έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τον τομέα αυτόν μετά τη σύλληψη του ανατραπέντος προέδρου Νικολάς Μαδούρο, ανακοίνωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, που δεν προσδιόρισε την ταυτότητα του αγοραστή, η αξία της συναλλαγής ανέρχεται σε 500 εκατ. δολάρια. Νέες πωλήσεις ενδέχεται να γίνουν εντός των επόμενων ημερών ή εβδομάδων.

«Ο πρόεδρος Τραμπ διαπραγματεύτηκε μια ιστορική ενεργειακή συμφωνία με τη Βενεζουέλα, αμέσως μετά τη σύλληψη του ναρκοτρομοκράτη Νικολάς Μαδούρο, η οποία θα ωφελήσει τους λαούς των ΗΠΑ και της Βενεζουέλας», είπε η Τέιλορ Ρότζερς, μια εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Την περασμένη εβδομάδα ο Τραμπ δήλωσε ότι οι μεταβατικές αρχές της Βενεζουέλας θα παραδώσουν στις ΗΠΑ 30-50 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, που υπόκεινται σε κυρώσεις και είναι «υψηλής ποιότητας». Η ποσότητα αντιστοιχεί σε παραγωγή ενός δύο μηνών. Ο Αμερικανός πρόεδρος σκοπεύει να «ελέγχει» τα έσοδα από την πώληση αυτού του πετρελαίου. Πίεσε επίσης μεγάλους πετρελαϊκούς ομίλους να επιδιώξουν την εκμετάλλευση των τεράστιων κοιτασμάτων της χώρας. Σύμφωνα πάντα με τον Τραμπ, οι πετρελαϊκές εταιρείες είναι έτοιμες να επενδύσουν «τουλάχιστον 100 δισ. δολάρια» στη Βενεζουέλα. Ωστόσο, ο επικεφαλής του αμερικανικού κολοσσού ExxonMobil είπε την περασμένη Παρασκευή ότι είναι «αδύνατον να επενδύσει» στη Βενεζουέλα υπό τις παρούσες συνθήκες.

Με βάση το σχέδιο του Λευκού Οίκου, το Καράκας δεν έχει λόγο στην εκμετάλλευση του υπεδάφους του. Ο Τραμπ προειδοποίησε τις πετρελαϊκές εταιρείες ότι πρέπει να συναλλάσσονται απευθείας μαζί του και όχι με τη Βενεζουέλα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Έπεσε μεγάλο κλαδί δέντρου σε κεντρικό δρόμο - Γλίτωσαν μητέρα με βρέφος (ΒΙΝΤΕΟ + ΦΩΤΟ)
Το περιστατικό σημειώθηκε λίγο μετά τη βροχή στη συμβολή Βασιλίσσης Όλγας και Καρακάλου
Θεσσαλονίκη: Έπεσε μεγάλο κλαδί δέντρου σε κεντρικό δρόμο - Γλίτωσαν μητέρα με βρέφος (ΒΙΝΤΕΟ + ΦΩΤΟ)
Ψηφίστηκε επί της Αρχής το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο
Το νομοσχέδιο καταψήφισαν επί της Αρχής ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Πλεύση Ελευθερίας, ενώ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και «Νίκη» επέλεξαν να τοποθετηθούν στην...
Ψηφίστηκε επί της Αρχής το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο