Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η Βουλγαρία έστειλε στρατό στα σύνορα με Σκόπια

Μπορίσοφ: «Ο βουλγαρικός Στρατός είναι στα σύνορα, έτοιμος αν η κατάσταση επιδεινωθεί»

Τις στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, λόγω της πολιτικής κρίσης στη γειτονική χώρα και τα τελευταία γεγονότα στο Κουμάνοβο, ενίσχυσε η Βουλγαρία.

Την ίδια ώρα και μεσούσης της πολιτικής και θεσμικής κρίσης στη χώρα, πραγματοποιείται στη χώρα συνάντηση των αρχηγών των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων, του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι από το VMRO-DPMNE, του Αλί Αχμέτι από τη Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση (DUI), του Ζόραν Ζάεφ από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και του Μεντούχ Θάτσι από το Δημοκρατικό Κόμμα των Αλβανών (DPA). Στη συνάντηση θα λάβει μέρος και ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια, Τζες Μπάλι, και ο επικεφαλής της αποστολής της ΕΕ στη χώρα, Άιβο Όραβ. 

Φοβούνται επιδείνωση

«Ο βουλγαρικός Στρατός είναι στα σύνορα, έτοιμος αν η κατάσταση επιδεινωθεί», δήλωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόικο Μπορίσοφ σχολιάζοντας τα γεγονότα στην ΠΓΔΜ. Παρακολουθούμε τα γεγονότα με ανησυχία. Εκτός από τη θέση του υπουργείου Εξωτερικών είχαμε και συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφάλειας, ανέφερε ο Μπορίσοφ. Κρίσιμη, σύμφωνα με τον βούλγαρο πρωθυπουργό θα είναι επίσης η προσεχής Κυριακή στην ΠΓΔΜ, καθώς θα πραγματοποιηθεί διαδήλωση. Ο Μπορίσοφ διευκρίνισε ακόμη ότι είναι σε εξέλιξη εκπαίδευση των στρατιωτικών μονάδων μαζί με ειδικές αντιτρομοκρατικές δυνάμεις και ότι οι στρατιώτες είναι έτοιμοι να σταματήσουν πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις. «Τέτοιες ασκήσεις διεξάγονται για τον εντοπισμό τρομοκρατικών ομάδων. Γίνονται στο πλαίσιο προετοιμασίας», ανέφερε ο Μπορίσοφ. «Περίπου 90.000 Βούλγαροι υπήκοοι με βουλγαρικά διαβατήρια ίσως επιστρέψουν στη Βουλγαρία. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι σε περίπτωση πιθανής ανθρωπιστικής κρίσης», πρόσθεσε.

Πρόβλημα διαφθοράς

Ο διδάκτορας Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και πρώην διευθυντής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Εξωτερική Πολιτική στη Σόφια, Ντιμίταρ Μπέτσεβ δήλωσε ότι δεν αναμένει κύμα προσφύγων, αν η σύγκρουση παραμείνει σε τοπικό επίπεδο. Υπενθύμισε ότι κύμα προσφύγων δεν υπήρξε ούτε το 2001, όταν στην ΠΓΔΜ ξέσπασαν συγκρούσεις μεγάλης κλίμακας, οι οποίες επιτυχώς περιορίστηκαν. «Μακροπρόθεσμος κίνδυνος κρύβεται σε πιθανή αποσταθεροποίηση της ΠΓΔΜ, η συνολική αστάθειά της θα την απομονώσει ακόμη περισσότερο και αυτό θα έχει επίδραση και στη Βουλγαρία», εκτιμά ο Μπέτσεβ. «Αν κοιτάξουμε πιο βαθιά, τα προβλήματα στην ΠΓΔΜ συνδέονται με τη διαφθορά, τις πελατειακές σχέσεις, τη χρήση ισχύος για προσωπικά, οικογενειακά συμφέροντα και τα συμφέροντα ορισμένων ομάδων. Αυτά είναι τα προβλήματα και όχι τα προβλήματα μεταξύ εθνικών κοινοτήτων, όπως έσπευσε να εκτιμήσει ο αρχηγός του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (DPS) Λούτφι Μεστάν», υπογραμμίζει.

Δεν είναι έκπληξη

Σε ανάλυσή της η Βουλγαρική Ραδιοφωνία υποστηρίζει ότι τα γεγονότα στην ΠΓΔΜ μάλλον δεν έχουν τελειώσει και μάλλον δεν πρέπει να τα αντιλαμβανόμαστε ως έκπληξη. Κατάρρευση της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας πιθανώς είναι κάτι το αυτονόητο μετά από τόσο διαρκή κοινοβουλευτική και πολιτική κρίση, κατά την οποία η αντιπολίτευση δεν συμμετέχει στην νομοθετική δραστηριότητα, ενώ οι εταίροι συνασπισμού στην διακυβέρνηση έχουν βαθιές αντιρρήσεις, συμπεριλαμβανομένου και όσον αφορά τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ