Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κρασί από τη Θεσσαλονίκη στα καλύτερα εστιατόρια σε Μανχάταν και Λονδίνο

Διακρίσεις και επενδύσεις για το Κτήμα Γεροβασιλείου

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Επένδυση ύψους 3 εκατ. ευρώ στους χώρους παραγωγής, ολοκλήρωσε τη διετία 2017-2018 το Κτήμα Γεροβασιλείου, δημιούργημα του Βαγγέλη Γεροβασιλείου, ο οποίος το 1981 ξεκίνησε να αναβιώνει τον οικογενειακό αμπελώνα στην Επανομή.

Σήμερα οι ιδιόκτητοι αμπελώνες του κτήματος εκτείνονται σε έκταση 720 στρεμμάτων και όλη η παραγωγή κρασιού παράγεται από εκεί, προκειμένου να υπάρχει 100% έλεγχος στην ποιότητα των σταφυλιών και επιπλέον για να «βγαίνει» το ιδιαίτερο μικροκλίμα της Επανομής.

Τα κρασιά του κτήματος διακρίνονται διεθνώς, ενώ βρίσκονται στις λίστες των καλύτερων εστιατορίων στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης αλλά και σε 32 εστιατόρια του Λονδίνου. Πρόσφατα μάλιστα, δυο διάσημα αμερικάνικα περιοδικά κρασιού, το Wine&Spirits και το Wine Spectator, συμπεριέλαβαν τη Μαλαγουζιά του Κτήματος  στις λίστες τους με τα 100 καλύτερα κρασιά στον κόσμο για το 2018. Σημειώνεται ότι η Μαλαγουζιά είναι μια ξεχασμένη ελληνική ποικιλία που αναβίωσε ο ίδιος Βαγγέλης Γεροβασιλείου.

Συγκεκριμένα, στο Wine&Spirits η Μαλαγουζιά του Κτήματος έλαβε την υψηλή βαθμολογία των 94 βαθμών, ενώ στο Wine Spectator κατέλαβε την 49η θέση. Σημειώνεται ότι για τις τελικές επιλογές δοκιμάστηκαν συνολικά από το κάθε περιοδικό περισσότερα από 15.000 κρασιά. «Για πρώτη φορά, μια ελληνική ποικιλία, εκτός από το Ασύρτικο, μπήκε στο πάνθεον των μεγάλων κρασιών του κόσμου», όπως είπε ο κ. Γεροβασιλείου, στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Κτήμα από τον ΣΕΒΕ.

Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου θεωρεί μάλιστα ιδιαίτερα δυναμική την αγορά των ΗΠΑ και του Καναδά για εξαγωγές, καθώς η συγκεκριμένη αγορά εκτιμά τα ιδιαίτερα κρασιά και τις τοπικές ποικιλίες. Επισημαίνεται ότι οι εξαγωγές καταλαμβάνουν σήμερα το 30% του συνόλου των πωλήσεων της επιχείρησης.

gerobasileioy-thessaloniki-6.jpg
gerobasileioy-thessaloniki-3.jpg

Πειραματικός αμπελώνας

Το Κτήμα Γεροβασιλείου παράγει ετησίως 450.000 φιάλες οίνου που θεωρείται μεσαία προς μεγάλη παραγωγή για τα ελληνικά δεδομένα, δεδομένου ότι παράγει μόνο από τον δικό το αμπελώνα. Στόχος είναι τα αμπελοτόπια να επεκτείνονται κάθε χρόνο, αν και όπως τονίστηκε αυτό δεν είναι εύκολη υπόθεση, ενώ πριν τρία χρόνια δημιουργήθηκε και πειραματικός αμπελώνας με περίπου 42 διαφορετικές ποικιλίες (εκ των οποίων οι 25 είναι ελληνικές) προκειμένου να εξεταστεί τι μπορεί να καλλιεργηθεί στην Επανομή.

Σημειώνεται ότι ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου, ο οποίος σπούδασε Γεωπονία στο ΑΠΘ και στη συνέχεια οινολογία στη Γαλλία, δίνει, γενικά, μεγάλη έμφαση στην επένδυση σε ελληνικές ποικιλίες.  «Επενδύουμε σε ελληνικές ποικιλίες και τις πουλάμε ακριβά, δεν τις ξεπουλάμε», τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

gerobasileioy-thessaloniki-9.jpg
gerobasileioy-thessaloniki-7.jpg

Επενδύσεις και μέσω Βιβλίας Χώρας

Σημειώνεται ότι ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου μαζί με τον οινολόγο Βασίλη Τσακτσαρλή δημιούργησαν το κτήμα «Βιβλία Χώρα» στο Κοκκινοχώρι Καβάλας (συμμετέχουν με 50% έκαστος), μέσω του οποίου κάνουν μια νέα προσπάθεια στη Σαντορίνη και συγκεκριμένα στη Θηρασιά, το νησάκι που βρίσκεται δυτικά του νησιού με τα φημισμένα κρασιά. Αγοράστηκαν 20 στρέμματα (για να καλλιεργηθούν οι σαντορινιές ποικιλίες, Μαυροτράγανο και Ασύρτικο), όπου πρόκειται να δημιουργηθεί και οινοποιείο. Το Κτήμα λέγεται «Μικρά Θήρα» και στόχος είναι να αποτελέσει το πρώτο κρασί από τη Θηρασιά. Επίσης, στην Πελοπόννησο εξαγοράστηκε το κτήμα Κόκκαλη, στην Ηλεία, το οποίο επεκτείνεται, ενώ, παράλληλα, το Κτήμα Βιβλία Χώρα απέκτησε και τους αμπελώνες του κτήματος Τίτου Ευτυχίδη στη Γουμένισσα Κιλκίς, με στόχο να αναδείξει το ΠΟΠ κρασί Γουμένισσας. Εξάλλου η Βιβλία Χώρα επιχειρεί και την αναβίωση του Βίβλινου Οίνου, μιας γηγενούς ποικιλίας.

Πάνω από 2.600 ανοιχτήρια στο Μουσείο Οίνου

Σημειώνεται ότι στο Κτήμα Γεροβασιλείου το οποίο βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, στις πλαγιές της Επανομής, λειτουργεί και το Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου, το οποίο στεγάζει μία από τις 10 σημαντικότερες συλλογές ανοιχτηριών στον κόσμο! Εκτίθενται επίσης και αυθεντικά αντικείμενα από την αρχαιότητα και συγκεκριμένα από το συμπόσιο των αρχαίων Ελλήνων, τα οποία έχουν αγοραστεί από δημοπρασίες. Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου ξεκίνησε ήδη από το 1976 να συλλέγει εργαλεία αμπελουργίας, οινοποίησης, εμφιάλωσης και βαρελοποιίας από όλο τον κόσμο.

gerobasileioy-thessaloniki-2.jpg
gerobasileioy-thessaloniki-1.jpg

Η συλλογή ανοιχτηριών, που ξεκινά τη δεκαετία του '70, αριθμεί σήμερα περίπου 2600 αντικείμενα, τα περισσότερα εκ των οποίων προέρχονται από την Αμερική, την Αγγλία τη Γερμανία και φυσικά τη Γαλλία. Περιλαμβάνει σπάνια και ξεχωριστά ανοιχτήρια από τον 18° αιώνα, ορόσημα τεχνολογικής εξέλιξης, υψηλής αισθητικής και κοινωνικού συμβολισμού. Το Μουσείο βρίσκεται δίπλα στην υπόγεια κάβα παλαίωσης και την αίθουσα γευσιγνωσίας του Κτήματος. Σημειώνεται ότι το Κτήμα είναι επισκέψιμο και εκεί πραγματοποιούνται διάφορες δραστηριότητες, όπως ξεναγήσεις, γευστικές δοκιμές, εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια, διαλέξεις κ.ά.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

ΣΥΡΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΕΤΕ ΔΕΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΑ: Αναστολή καταβολής φορολογικών – ασφαλιστικών εισφορών για πληγέντες
«Ως κυβέρνηση κάνουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε προκειμένου να σταθούμε στο πλευρό των πλημμυροπαθών στη Θεσσαλία» επισήμανε o κ. Θεοχάρης
ΚΥΑ: Αναστολή καταβολής φορολογικών – ασφαλιστικών εισφορών για πληγέντες