Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πως να ξεπαγώσεις σωστά το παρμπρίζ του αυτοκινήτου

Οδηγίες και για την οδήγηση σε παγετό

Το 2019 μπήκε με χιόνια και παγετό στις περισσότερες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και οι συμβουλές προς τους οδηγούς για την αντιμετώπιση των φαινομένων του παγετού είναι πάντα χρήσιμες. Μπορεί τα χιόνια να διασκεδάζουν τους περισσότερους, κρύβουν όμως και πολλούς κινδύνους, με την οδήγηση στο χιόνι να εμπεριέχει πολλές παγίδες.

Όταν οι δρόμοι καλύπτονται από χιόνι ή πάγο, απαιτούνται επιπλέον ενέργειες που θα πρέπει να λαμβάνονται από τους αυτοκινητιστές, κυρίως προληπτικά. Ωστόσο οι περισσότεροι οδηγοί δεν γνωρίζουν το σωστό τρόπο για να χειριστούν το αυτοκίνητό τους όταν έρχονται αντιμέτωποι με τέτοιες συνθήκες.

Ξεκινώντας από τα βασικά, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να καθαρίσεις το παρμπρίζ του αυτοκινήτου από το χιόνι. Αν η εξωτερική πλευρά έχει παγώσει, να ξεχάσεις το ίδιο δευτερόλεπτο που το σκέφτηκες να βγάλεις τη πλαστική κάρτα από το πορτοφόλι σου ή κάποιο αντίστοιχο αξεσουάρ και να το ξύσεις, γιατί πολύ απλά και εύκολα μπορείς να το γρατζουνίσεις. Επίσης, για κανένα λόγο μη ρίξεις ζεστό νερό, καθώς η διαφορά θερμοκρασίας είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει ρήγματα στο κρύσταλλο. Τέλος, ακόμα πιο χαζό είναι να βρεις τρόπο να βγάλεις το πιστολάκι των μαλλιών εκτός σπιτιού, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να πάθεις ηλεκτροπληξία, αν ακουμπήσει το χιόνι.

Η λύση είναι πολύ πιο απλή, εύκολη και φθηνή. Απλά χρειάζεσαι λίγο αλάτι, νερό και ένα πανάκι (μπλούζα ή κάτι μάλλινο). Ανακάτεψε σε ένα μπολ το νερό με το αλάτι, και έπειτα βούτηξε την πετσέτα στο διάλυμα και με αυτή μπορείς να καθαρίσεις το τζάμι. Εναλλακτικά μπορείς να τοποθετήσεις το αλατούχο διάλυμα σε ένα μπουκαλάκι τύπου Ajax, και με την κεφαλή να ψεκάζεις το παρμπρίζ. Προσπάθησε να αποφύγεις οποιαδήποτε μεταλλική επιφάνεια, καθώς το αλάτι προκαλεί οξείδωση.

Εάν δεν έχεις αλάτι, μπορείς να αναμίξεις το νερό με οινόπνευμα ή οποιαδήποτε ποτό με αλκοόλ σε αναλογία: δύο μέρη αλκοόλ, ένα μέρος νερό. Εάν δεν έχεις ούτε αλκοόλ, μπορείς να ανακατέψεις τρία μέρη λευκού ξυδιού με ένα μέρος νερού και να ψεκάσεις προληπτικά από το προηγούμενο βράδυ, ή το πρωί, πάνω στις γυάλινες επιφάνειες.

Αφού κάνεις τα παραπάνω, και σε περίπτωση που η κλειδαριά του αυτοκινήτου είναι παγωμένη, χρησιμοποίησε ένα αναπτήρα για να την ζεστάνεις, καθώς αν το κάνεις με την ανάσα σου η συμπύκνωση στην αναπνοή σου θα μπορούσε να την παγώσει περαιτέρω, εκτός του ότι θα κρυώσεις και εσύ.

Κατά την οδήγηση:

  • Οι απαλοί ελιγμοί είναι το κλειδί για την ασφαλή οδήγηση, ενώ θα πρέπει να έχεις πάντα στο μυαλό σου ότι η απόσταση ακινητοποίησης είναι 10 φορές μεγαλύτερη σε πάγο και χιόνι.
  • Ενδείκνυται να φοράς άνετα και στεγνά παπούτσια, καθώς χοντρά και καλυμμένα με χιόνι μποτάκια είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα γλιστρούν πάνω στα πεντάλ.
  • Να ξεκινάς με δεύτερη σχέση στο κιβώτιο και αφήνοντας απαλά το συμπλέκτη θα αποτρέψεις το ανεξέλεγκτο σπινιάρισμα των τροχών.
  • Κινούμενος ανηφορικά, απόφυγε να σταματήσει στη μέση του της διαδρομής, περιμένοντας μέχρι να είναι καθαρός ο δρόμος από άλλα αυτοκίνητα ή να έχεις αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο αυτοκίνητο. Κράτησε μια σταθερή ταχύτητα, έχοντας επιλέξει την καταλληλότερη σχέση εκ των προτέρων για να μην χρειαστείς να αλλάξεις κατά τη διάρκεια της ανηφορικής διαδρομής
  • Κινούμενος κατηφορικά, πρέπει να έχεις μειώσει την ταχύτητά σου πριν ξεκινήσεις την κατάβαση, έχοντας επιλέξει μια χαμηλή σχέση στο κιβώτιο, προσπαθώντας παράλληλα να αποφύγεις τη χρήση των φρένων. Άφησε όσο το δυνατόν περισσότερο απόσταση ανάμεσα σε σένα και το προπορευόμενο αυτοκίνητο.
  • Αν πρέπει να χρησιμοποιήσεις τα φρένα, εφάρμοσε πολύ απαλή δύναμη στο πεντάλ.
  • Με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων και υπό κανονικές συνθήκες οδήγησης, δεν αλλάζει κάτι και έχεις επιλεγμένη το D (Drive), αφήνοντας το κιβώτιο ταχυτήτων να κάνει τη δουλειά του. Σε ολισθηρές και χιονισμένες συνθήκες, για να ξεκινήσεις είναι καλύτερα να επιλέξεις την χειροκίνητη λειτουργία και να ξεκινήσεις πάλι με 2η σχέση στο κιβώτιο. Μερικά αυτοκίνητα έχουν “χειμερινή” πρόγραμμα λειτουργίας, και καλό θα είναι να ρίξεις μια ματιά στο εγχειρίδιο (RTFM).

Γενικά, προτείνεται να δώσεις στον εαυτό σου επιπλέον 10 λεπτά το πρωί, έτσι ώστε να έχεις χρόνο να προετοιμάσεις πλήρως το αυτοκίνητό σας, που θα σου εξασφαλίσει ένα όσο το δυνατόν πιο ασφαλές ταξίδι. Πάντα με προσοχή!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ