Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Στην κυκλοφορία ο Δυτικός Άξονας της Περιφερειακής Οδού Κατερίνης

Παραδόθηκε σήμερα παρουσία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα

Παραδόθηκε σήμερα στην κυκλοφορία ο Δυτικός Άξονας της Περιφερειακής Οδού Κατερίνης, ένα έργο που αναμένεται να διευκολύνει ιδιαίτερα την κίνηση, αποφορτίζοντας την Κατερίνη και διευκολύνοντας τις μετακινήσεις των επισκεπτών και των τουριστών από και προς την πόλη.

Η τελετή παράδοσης έγινε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, παρουσία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος τόνισε ότι πρόκειται για "ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύνθετα έργα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που συνδέει την Κατερίνη με το Εθνικό και Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο, ξεκινώντας από το Νότιο Ανισόπεδο Κόμβο του ΠΑΘΕ και καταλήγοντας στη σύνδεση με την Παλαιά Εθνική Οδό Κατερίνης - Ελασσόνας".

Εξήγησε ότι με το έργο που παραδίδεται, "διαμοιράζεται και διανέμεται η κυκλοφορία εκτός της πόλης της Κατερίνης, περιορίζεται η κυκλοφοριακή συμφόρηση στο ήδη βεβαρημένο εσωτερικό οδικό δίκτυο, εκτρέπονται εκτός πόλης τα φορτηγά και τα βαρέα οχήματα χωρίς να εγκλωβίζονται στις περιορισμένου πλάτους αρτηρίες της πόλης, αυξάνεται η στάθμη οδικής ασφάλειας, καθώς σε ολόκληρο το μήκος της Περιφερειακής Οδού Κατερίνης τοποθετείται διαχωριστικό Μεταλλικό Στηθαίο Ασφαλείας, περιορίζονται οι χρόνοι μετακίνησης από και προς το Επαρχιακό Δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, τον ΠΑΘΕ και τις επαγγελματικές εγκαταστάσεις περιμετρικά της Πόλης, και διευκολύνεται η πρόσβαση από το Επαρχιακό Δίκτυο προς τον ΠΑΘΕ".

Ο κ. Τζιτζικώστας ανακοίνωσε, άλλωστε, ότι η Περιφέρεια προχωρά άμεσα στην ολοκλήρωση και του υπόλοιπου Άξονα Περιφερειακής Οδού Κατερίνης. Ήδη έχει διενεργηθεί ο ανοιχτός διαγωνισμός, έχει αναδειχθεί ανάδοχος, έχει επίσης ολοκληρωθεί ο προβλεπόμενος Προσυμβατικός Έλεγχος και υπάρχει σύμφωνη Γνώμη του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Έτσι εντός του 2019 θα ολοκληρωθούν οι Προσυμβατικές Διαδικασίες, θα υπογραφεί η σχετική σύμβαση και θα ξεκινήσει το έργο.

Το έργο που παραδόθηκε σήμερα στην κυκλοφορία είναι 5,5 χιλιόμετρα ενώ το συνολικό έργο θα περιλαμβάνει, 10,3 χιλιόμετρα οδικού δικτύου, με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και λωρίδες Έκτακτης Ανάγκης, καθώς και σύγχρονη διαχωριστική νησίδα. Επίσης θα περιλαμβάνει παράπλευρο δίκτυο για την εξυπηρέτηση των επαγγελματικών εγκαταστάσεων, των καλλιεργήσιμων εκτάσεων και των κατοίκων, και πέντε ισόπεδους κόμβους πλήρους Λειτουργικότητας οι οποίοι διασφαλίζουν την ασφαλή σύνδεση της Περιφερειακής Οδού με το επαρχιακό δίκτυο.

 

Τα στοιχεία του έργου

Ο Δυτικός Άξονας της Περιφερειακής Οδού Κατερίνης, που παραδόθηκε σήμερα στην κυκλοφορία, αποτελεί τη συλλεκτήρια οδό όλων των κινήσεων, από την πόλη της Κατερίνης προς όλους τους οδικούς άξονες, που συνδέονται με την πόλη. Είναι επίσης η συλλεκτήρια οδός όλων των κινήσεων προς την πόλη της Κατερίνης, τόσο από το Εθνικό Οδικό Δίκτυο και το Δευτερεύον Εθνικό Δίκτυο Παλαιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Κατερίνης και Κατερίνης - Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας, όσο και από το Επαρχιακό Δίκτυο που συνδέει την πόλη της Κατερίνης με τους όμορους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας. Τέλος, αποτελεί τη σύνδεση όλων των δικτύων μεταξύ τους, χωρίς την χρήση του αστικού οδικού δικτύου της πόλης Κατερίνης.

Παράλληλα δόθηκαν στην κυκλοφορία και δύο πλήρως ηλεκτροφωτισμένοι κόμβοι, ενώ στο Άξονα αυτό, συμπεριλαμβάνεται και η πλήρης σύνδεση με την Επαρχιακή Οδό Κατερίνης - Νέας Εφέσου, που είναι κομβική για την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων εντός του αστικού ιστού της Κατερίνης.

Παράλληλα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες και τριών ακόμα έργων: των δύο μεγάλων γεφυρών, με δύο ανεξάρτητους κλάδους, άνωθεν και εγκάρσια του Ποταμού Πέλεκα, με μήκος 140 μέτρα και 110 μέτρα αντίστοιχα, του τεχνικού έργου μήκους 400 μέτρων κάλυψης της Περιφερειακής Αντιπλημμυρικής Τάφρου Κατερίνης την οποία τέμνει διαγωνίως η Περιφερειακή Οδός Κατερίνης και των τριών κάτω διαβάσεων τοπικών οδών με πλάτος 10 μέτρα. Επίσης, έχουν κατασκευαστεί δεκάδες αγωγοί για την υδραυλική ασφάλεια του έργου και της περιοχής, οι οποίοι συνδέονται με πλήρες αποστραγγιστικό και αποχετευτικό δίκτυο το οποίο και αυτό έχει ολοκληρωθεί.

Ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η περιφερειακή αυτοδιοίκηση παράγει έργο, αναφέρθηκε σε μια σειρά έργων που υλοποιούνται στην Πιερία και τόνισε ότι ρόλο "κλειδί" σε αυτά τα έργα διαδραματίζει η συνεργασία με όλους τους φορείς της περιοχής τους οποίος ευχαρίστησε ιδιαίτερα.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη
Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ - Στον ΟΑΣΘ μόνο 50 λεωφορεία τα οποία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, θα εξυπηρετούν τους πολίτες
Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη