Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Προς παράταση της προστασίας α΄κατοικίας για 4 μήνες

Tο πλαίσιο προστασίας θα παραταθεί για τουλάχιστον τέσσερις μήνες μέχρι το τέλος Απριλίου

Μέσα στον Δεκέμβριο θα ψηφιστεί η διάταξη για την παράταση του πλαισίου προστασίας της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Βάσει νόμου, η πλατφόρμα πρέπει να κλείσει έως το τέλος του χρόνου αλλά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει αποδεκτές μόνο 20 αιτήσεις, δεν αφήνει πολλά περιθώρια στην κυβέρνηση να κλείσει την πλατφόρμα σε 40 ημέρες από σήμερα.

Με δήλωσή του, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι το πλαίσιο προστασίας θα παραταθεί για τουλάχιστον τέσσερις μήνες μέχρι το τέλος Απριλίου. Στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπάρχει η «συνήθης αναφορά» (δηλαδή ότι η παράταση του πλαισίου προστασίας μπορεί να επιβαρύνει την κουλτούρα πληρωμών, ωστόσο ταυτόχρονα αναγνωρίζεται ότι η παράταση στο πλαίσιο μπορεί να βοηθήσει στο να αυξηθεί ο αριθμός των ρυθμίσεων δανείων πρώτης κατοικίας. Ένα από τα επιχειρήματα που θα επικαλεστεί η κυβέρνηση στις διαβουλεύσεις, έχει να κάνει με το ότι οι νομοθετικές διατάξεις για τις βελτιώσεις στο σύστημα, τώρα μόλις ολοκληρώθηκαν κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να δοθεί χρόνος προκειμένου να φανούν τα αποτελέσματα.

Μόλις προ ημερών ανακοινώθηκε ότι οι δανειολήπτες μπορούν να ζητήσουν από τις τράπεζες να πληρώσουν το δικηγόρο και μετά η αμοιβή να συνυπολογιστεί στο προς ρύθμιση ποσό.           

Όπως αναφέρει σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών «η κυβέρνηση προχώρησε σε συστηματικές και συντονισμένες ενέργειες για να απλοποιήσει τις διαδικασίες για την προστασία της πρώτης κατοικίας, προκειμένου περισσότεροι ιδιοκτήτες να ενταχθούν στη σχετική ρύθμιση. Επιπροσθέτως, παρατείνει το υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας για ακόμη τέσσερις μήνες, από το τέλος τους έτους που προβλεπόταν από την προηγούμενη κυβέρνηση».

Νωρίτερα την πρόθεση της κυβέρνησης να παρατείνει το ισχύον πλαίσιο προστασίας της Α’ κατοικίας για ένα τετράμηνο, δηλαδή έως τα τέλη Απριλίου του 2020, αποκάλυπτε και η 4η έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, εκφράζοντας όμως παράλληλα τη δυσαρέσκεια των ευρωπαϊκών θεσμών, που θεωρούν ότι «ενώ μια τέτοια τεχνική παράταση θα μπορούσε να βοηθήσει να αυξηθεί ο αριθμός των ρυθμίσεων από τα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα, επιβραδύνει την ομαλοποίηση της κουλτούρας πληρωμών».

Πηγή: thetoc

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ