Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

SOS για καλύτερη ενημέρωση κατά ντόπινγκ στον Αναψυχικό Αθλητισμό

Τι χρειάζεται να γίνει για να μην εκτεθούν απλοί αθλούμενοι σε κίνδυνο

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Σχεδόν το 25% των αθλουμένων ηλικίας 18 έως 25 ετών στην χώρα μας έχουν αναφέρει εμπειρίες χρήσης φαρμακευτικών ουσιών και ουσιών ντόπινγκ. Και μάλιστα ένα μεγάλο ποσοστό των ουσιών αυτών χρησιμοποιούνται από τον γενικό πληθυσμό και από άτομα που δεν ασχολούνται επαγγελματικά με τον αθλητισμό (π.χ. ερασιτέχνες αθλητές, αθλητές από αθλήματα αναψυχής και λάτρεις της γυμναστικής), κυρίως για τη βελτίωση της εμφάνισης και της απόδοσής τους.

Με δεδομένα τα παραπάνω καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη για καλύτερη εκπαίδευση των προπονητών και ατόμων που ασχολούνται με τον αναψυχικό αθλητισμό στο θέμα του ντόπινγκ.

Σε αυτό στοχεύει και το Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Πρόγραμμα «Ποιοτική Εκπαίδευση κατά του Ντόπινγκ στον Αναψυχικό Αθλητισμό όπου συμμετέχει ως εταίρος το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με συντονιστή τον οργανισμό  Dopinglinkki του ιδρύματος A-Clinic της Φινλανδίας.

Το πρόγραμμα που ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου 2019, εκπαιδεύει και ενημερώνει τους εργαζόμενους στον αθλητισμό αναψυχής για τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής και φαρμακευτικών ουσιών, που αποτελεί ζήτημα δημόσιας υγείας.

«Συνήθως οι αθλούμενοι μαθαίνουν από κάποιον άλλο συναθλητή τους για τις ουσίες αυτές. Βλέπουν το αποτέλεσμα, τους λένε πως δεν υπάρχει κάποια παρενέργεια, και παίρνουν τις φαρμακευτικές ουσίες. Όμως κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός, και ένα σκεύασμα που σε έναν αθλητή λειτουργεί, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε έναν άλλο. Χρειάζεται καλύτερη εκπαίδευση στους προπονητές, γυμναστές, και φυσιοθεραπευτές που εργάζονται σε γυμναστήρια ώστε να αποτρέπουν τους αθλούμενους από το να κάνουν χρήση τέτοιων ουσιών, η οποία πολλές φορές γίνεται απερίσκεπτα, και δίχως έλεγχο, με κίνδυνο μάλιστα στην υγεία», δήλωσε στο «TyposThes» ο υπεύθυνος του Προγράμματος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του  ΑΠΘ, Βασίλειος Μπαρκούκης. Πρόσθεσε πως αυτό μπορεί να γίνει με τρεις κυρίως τρόπους: «α) Μέσω σχετικής εκπαίδευσης στα ΤΕΦΑΑ και με εστίαση σε ζητήματα διαφθοράς, β) με ενημέρωση σε θέματα ντόπινγκ που θα πρέπει να κάνουν ιδιωτικές σχολές που παρέχουν πτυχία εκπαίδευσης σε γυμναστές και γ) από την γενική γραμματεία αθλητισμού». Ο κ. Μπαρκούσης τόνισε πως «έχει δοθεί έμφαση στον επαγγελματικό αθλητισμό στο θέμα ντόπινγκ, ενώ δεν υπάρχει αντίστοιχη μέριμνα στον αναψυχικό αθλητισμό και αυτό το κενό πρέπει να καλυφθεί».

topika_doping2.jpg

Τι έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του Προγράμματος, εφαρμόστηκαν και αξιολογήθηκαν δύο διαδικτυακές προσεγγίσεις. Η πρώτη αφορούσε την εκπαίδευση μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας και η δεύτερη μία εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα. Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 133 άτομα που εργάζονταν ως προσωπικοί γυμναστές (personal trainers), εργαζόμενοι στον τομέα του Αναψυχικού Αθλητισμού (π.χ. fitness), ιδιοκτήτες γυμναστηρίων, φυσιοθεραπευτές, ιατροί, καθώς και  ψυχολόγοι. Οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν την ανάγκη για εκπαίδευση και τη χρησιμότητα αυτής της γνώσης σε όσους επιδιώκουν την αποτροπή της χρήσης φαρμακευτικών ουσιών, καθώς και σε εκείνους που στοχεύουν στην ενίσχυση της υγείας των αθλουμένων.

Το εκπαιδευτικό υλικό που διαμορφώθηκε περιλαμβάνει διδακτικές ενότητες για τις φαρμακευτικές ουσίες, τις επιπτώσεις και τις παρενέργειες από τη χρήση των ουσιών αυτών, τα συμπληρώματα διατροφής, τους μύθους σχετικά με τη χρήση τέτοιων ουσιών, τα κίνητρα και τους παράγοντες που οδηγούν στη χρήση φαρμακευτικών ουσιών. Επίσης, το εκπαιδευτικό υλικό περιλαμβάνει βίντεο με μαρτυρίες αθλουμένων, καθώς και τρόπους με τους οποίους οι εργαζόμενοι στον χώρο του αθλητισμού μπορούν να αποθαρρύνουν τη χρήση φαρμακευτικών ουσιών.

Οι συμμετέχοντες θεώρησαν ότι οι διδακτικές ενότητες παρείχαν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το ντόπινγκ και ότι, ενώ απευθύνονταν σε όσους εργάζονταν με (ενήλικες) ερασιτέχνες αθλητές, μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εξίσου και από επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με νεότερα άτομα και τον γενικό πληθυσμό. Από την αξιολόγηση διαφάνηκε ακόμη ότι το εκπαιδευτικό υλικό είχε σαφή σκοπό, συνοχή, είναι καινοτόμο, ότι αύξησε τις γνώσεις τους και βοήθησε στην αναγνώριση των χρηστών φαρμακευτικών ουσιών. Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στην έρευνα αναγνώρισαν ότι είχαν ευθύνη να ενημερώνουν τους πελάτες τους σχετικά με τις συνέπειες της χρήσης φαρμακευτικών ουσιών,  θεώρησαν ότι το υλικό ήταν κατάλληλο για το επάγγελμά τους και ότι μπορεί να τους βοηθήσει να αποτρέψουν τους πελάτες τους από την χρήση αυτών των ουσιών.

Σημειώνεται ότι στο Πρόγραμμα συμμετέχουν συνολικά πέντε χώρες, ενώ, εκτός από το ΑΠΘ και τον οργανισμό Dopinglinkki, συμπράττουν επίσης ως εταίροι στο Πρόγραμμα το Public Health Institute του Liverpool John Moores University, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ίδρυμα Mainline της Ολλανδίας και ο Εθνικός Οργανισμός Αντι-Ντόπινγκ της Λιθουανίας.

Περισσότερα: https://deltsproject.eu/.

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χωρίς λεωφορεία σήμερα η Θεσσαλονίκη για 4 ώρες - Ξαφνική στάση εργασίας
Ποιες ώρες θα είναι χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ σήμερα η Θεσσαλονίκη - Γιατί κάνουν στάση εργασίας οι εργαζόμενοι, τι απαντά η διοίκηση του Οργανισμού
Χωρίς λεωφορεία σήμερα η Θεσσαλονίκη για 4 ώρες - Ξαφνική στάση εργασίας
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί
Ο Απρίλιος θεωρείται ο πιο ζεστός και ξηρός μήνας στην Ταϊλάνδη, αλλά φέτος ο καύσωνας επιδεινώθηκε από το Ελ Νίνιο
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί