Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χαρδαλιάς: Απαγορεύεται το… «ντελίβερι» σε σπίτια για το Άγιο Φως

Ανακοινώσεις του Νίκου Χαρδαλιά

Την απαγόρευση της διανομής του Αγίου Φωτός από κάποιους δήμους στους πολίτες τους ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης.

Όπως ανέφερε με αφορμή ανακοίνωση του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης για μεταφορά του Αγίου Φωτός στα σπίτια δημοτών από δημοτικούς υπαλλήλους, υπάρχει απόφαση απαγόρευσης για κάθε δήμο που θα πάρει ανάλογη απόφαση.

«Η κίνηση αυτή αν και κατανοητή ενέχει κινδύνους και δεν πρόκειται να επιτραπεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για τη σχετική απόφαση μάλιστα ο κ. Χαρδαλιάς επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και όπως είπε τον ενημέρωσε ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη μεταφορά του Αγιου Φωτός κατ΄οίκον γιατί έτσι ακυρώνουμε όλες τις προσπάθειες που κάνουμε μέχρι σήμερα».

Αξίζει να αναφερθεί ότι νωρίτερα ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, ανακοίνωσε νέα μέτρα για τις μετακινήσεις εν όψει του Πάσχα.

Όπως δήλωσε:

  • Από τις 18.00 στα διόδια και σε όλες τις διαδρομές στις εθνικές οδούς η ελληνική αστυνομία θα ελέγχει όλα τα οχήματα σε 24ωρη βάση.
  • Αντίστοιχοι έλεγχοι από το λιμενικό.
  • Μόνο η μετακίνηση μόνιμων κατοίκων από ΚΤΕΛ και αεροδρόμιο βάση Ε1. Εξαίρεση για ένοπλες δυνάμεις και υγειονομικών και κρίσιμων υποδομών του κράτους με φύλλο πορείας.

Οι έλεγχοι θα ισχύσουν μέχρι 27 Απριλίου και οι μετακινήσεις θα γίνονται μονάχα με Ε1 ή ειδική βεβαίωση.

Από το βράδυ όπου κρίνεται πως η μετακίνηση γίνεται καταχρηστικά το πρόστιμο θα είναι 300 ευρώ, αφαίρεση πινακίδων και επιστροφή οχήματος απ’ όπου ξεκίνησε.

Αναστέλλεται η προς και μεταξύ των νησιών επικοινωνία με εξαίρεση μόνιμων κατοίκων και των κατοίκων μικρών νησιών για κατ’ εξαίρεση μετακίνηση (π.χ. για φαρμακεία σε μεγάλο νησί).

Ακόμη έκανε λόγο για ένα «ανησυχητικό φαινόμενο», το γεγονός δηλαδή ότι εκδίδονται βεβαιώσεις μετακίνησεις από και προς στην εργασία σε άτομα που έχει ανασταλεί η σύμβασή τους. Για κάθε βεβαίωση που δεν ισχύει και διαπιστωθεί σε έλεγχο ο εργοδότης θα λαμβάνει πρόστιμο 10.000 ευρώ και θα υπάρχει ανάλογη ποινή και σε αυτούς που έχουν τη βεβαίωση.

Νωρίτερα ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε 52 νέα κρούσματα και 2 νέους θανάτους.

Συνολικά τα κρούσματα στη χώρα έφτασαν τα 1884 και οι νεκροί τους 83.

Ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων είναι τα 74 έτη με την πλειοψηφία τους να νοσούν από κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα 84 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη. Το 20% είναι γυναίκες.

Μέχρι σήμερα 14 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από τη ΜΕΘ.

Συνολικά έχουν διενεργηθεί 32.528 έλεγχοι σε κλινικά δείγματα μέχρι σήμερα.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε ακόμη στις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αλλά και του Ευρωπαϊκού CDC για την ευρεία χρήση μάσκας από τον πληθυσμό.

Όπως τόνισε αύριο θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση και από τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Υγείας. Ανέφερε ωστόσο τους κινδύνους που έχουν επισημάνει οι διεθνείς οργανισμοί όπως η ψευδής αίσθηση ασφαλείας ή ο κίνδυνος μόλυνσης από άγγιγμα στη μάσκα.

«Για τους κινδύνους στο γενικό κοινό τοποθετήθηκε πριν δυο μέρες ο ΠΟΥ (WHO) και σήμερα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC). Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι η χρήση μασκών από το γενικό κοινό δεν υποστηρίζεται επιστημονικά από τα σημερινά δεδομένα, και φέρει αβεβαιότητες και σημαντικούς κίνδυνους, όπως να μολυνθείς χωρίς να θέλεις με το άγγιγμα και την επαναχρησιμοποίηση της μάσκας στο πρόσωπό σου, με δυσκολία στην αναπνοή από τη χρήση μάσκας, με ψευδή αίσθηση ασφάλειας η οποία θα οδηγήσει σε λάθος συμπεριφορές σχετικά με την τήρηση πιο σημαντικών μέτρων όπως η διατήρηση φυσικής απόστασης και της υγιεινής των χεριών που είναι τα πιο σημαντικά μέτρα αυτή την εποχή», είπε χαρακτηριστικά.

Τα πιο σημαντικά μέτρα όπως επισήμανε παραμένουν η αποφυγή συνωστισμού, η φυσική απόσταση, η υγιεινή των χεριών, το κάλυμμα του στόματος με τον αγκώνα όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε και η αποφυγή αγγίγματος του προσώπου.

Τέλος ως προς τη διενέργεια μαζικών τεστ, έκανε λόγο για κίνδυνο διαστρέβλωσης της εικόνας της διασποράς του ιού.  Όταν για παράδειγμα κάποιος βρίσκεται σε περίοδο επώασης τότε όλα τα τεστ θα βγουν αρνητικά, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα μοριακά τεστ χρησιμοποιούνται για διάγνωση τόνισε και τα τεστ αντισωμάτων για διαπίστωση αν κάποιος έχει νοσήσει ήδη. Ο συνδυασμός των τεστ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σύντομα σε επόμενη φάση.

«Η φυσική απόσταση είναι πιο αποτελεσματική από τα τεστ», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ