Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ελληνοσκοπιανά σύνορα: Τα νέα καραβάνια προσφύγων (ΦΩΤΟ + VIDEO)

Αποστολή στα σύνορα απ’ όπου οι πρόσφυγες επιχειρούν να φύγουν από τη χώρα

Του Μιχαήλ Λιάπη

Αμείωτο αλλά όχι απαραίτητα και ανεκπλήρωτο, παραμένει το όνειρο των μεταναστών και των προσφύγων να εγκαταλείψουν την χώρα μας μέσω της Γευγελής και να κατευθυνθούν προς την γη της «Επαγγελίας» την «Αλεμάνια» η αλλιώς την Γερμανία.

Μάσκες κορωνοϊού, είδη ρουχισμού, παπούτσια, υπνόσακοι, υπολείμματα μικρών εστιών φωτιάς, άδειες κονσέρβες, μαρτυρούν ακριβώς δίπλα από τον φράχτη της Ειδομένης, που έφτιαξε η κυβέρνηση της Β. Μακεδονίας το 2015 ακριβώς πάνω στην οριογραμμή των δύο χωρών προκειμένου να αποκόψει το τεράστιο κύμα προσφύγων και μεταναστών που είχε δημιουργηθεί τότε.

Σκιές ελπίδας

Καθώς δύει ο ήλιος, στις πλευρές του δρόμου που οδηγεί στο τελευταίο σύνορο της χώρας προς την Γευγελή, κάνουν την εμφάνιση τους σιλουέτες ανθρώπων, σκιές ελπίδας που βαδίζουν προς την «Έξοδο». Μόλις περάσει κάποιο αυτοκίνητο οι σιλουέτες εξαφανίζονται μέσα στα χωράφια με τα ηλιόσπορα και τα καλαμπόκια σαν να μην υπήρξαν ποτέ εκεί.

Καραβάνια με οδηγό της γραμμές του τραίνου

Πρόσφυγες και μετανάστες από τις δομές της Ν. Καβάλας και λοιπών, όμορων δομών, με σακίδια στις πλάτες, άλλοι με μωρά παιδιά περπατούν για ώρες ή και μέρες πάνω στις γραμμές του ΟΣΕ κατευθυνόμενοι προς την Ειδομένη με την ελπίδα ότι θα περάσουν τα σύνορα και να κατευθυνθούν προς την Γερμανία. Όπως μας είπαν κάτοικοι γύρω χωριών πολλοί το καταφέρνουν.

Μειώθηκαν με τον κορωνοϊό αλλά ξανάρχισαν τώρα

Περπατώντας στα ερημωμένα χωριά της Ελληνικής παραμεθορίου, οι λιγοστοί κάτοικοι που κάθονται στα καφενεία ή στις αυλές των σπιτιών τους μας κοιτούν επίμονα, μετά από λίγο μας ρωτούν από πού είμαστε και τι θέλουμε. Αφού τους απαντάμε, συνεχίζουν να μας περιεργάζονται με το βλέμμα τους και να μας λένε ότι καθημερινά βλέπουν μπουλούκια ατόμων ή καμιά φορά και οικογένειες να κατευθύνονται προς τα βόρεια σύνορα της χώρας μας. Μάλιστα όπως μας είπαν οι «ροές» μειώθηκαν κατά πολύ την περίοδο της καραντίνας, αλλά τώρα έχουν αρχίσει ξανά σε έντονο ρυθμό.

«Όσους πιάσουν τους στέλνουν ξανά πίσω»

Όπως είπαν χαρακτηριστικά κάτοικοι, οι αρχές της Β. Μακεδονίας, καθημερινά, συλλαμβάνουν πρόσφυγες και μετανάστες, που έχουν μπει παράνομα στην χώρα τους και τους επαναπροωθούν στην Ελλάδα θέμα που είχε αναδείξει το TyposThes στις 5 Σεπτεμβρίου 2019 με εκτενές ρεπορτάζ (δείτε ΕΔΩ).

Περιπολίες των Ελληνικών Αρχών

Κατά τη διάρκεια της αποστολής συναντήσαμε σε πολλά σημεία «μπλόκα» και περιπολίες των Ελληνικών Αρχών προκειμένου να αποτρέπουν την έξοδο των προσφύγων και των μεταναστών από την χώρα μας.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες του TyposThes.

 

ΣΥΡΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΕΤΕ ΔΕΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ