Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μάχη με τις φλόγες στην Ολυμπία - Ξύπνησαν μνήμες του 2007 (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Το πρώτο φως της ημέρες αποκάλυψε θλιβερές εικόνες, αφού τεράστιες δασικές εκτάσεις σε μήκος μεγαλύτερο των 10 χλμ. έχουν καεί

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με τον πύρινο όλεθρο στα χωριά της Αρχαίας Ολυμπίας.

Ισχυρές δυνάμεις επιχειρούσαν όλη την νύχτα στο πύρινο μέτωπο από το Γραμματικό Λαντζοΐου μέχρι τα χωριά Χελιδόνι, Καυκανιά, Ηρακλειά και Πουρνάρι. Σύμμαχος τους, οι χαμηλής έντασης άνεμοι που έπνεαν μέχρι και τα ξημερώματα στην περιοχή.

Το πρώτο φως της ημέρες αποκάλυψε θλιβερές εικόνες, αφού τεράστιες δασικές εκτάσεις σε μήκος μεγαλύτερο των 10 χλμ. έχουν καεί.

Η μεγάλη επιχείρηση των πυροσβεστικών δυνάμεων συνεχίζεται, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στο χωριό Πουρνάρι. Οι έντονοι καπνοί που υπάρχουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο των εναέριων μέσων πυρόσβεσης.

Δυσάρεστες μνήμες από το «μαύρο» 2007 και τις καταστροφικές πυρκαγιές που εκτυλίχθηκαν τότε στον νομό και είχαν συνέπεια μέχρι και την απώλεια ανθρώπινων ψυχών, «ξύπνησαν» για ακόμα μια φορά για τους Ηλείους μετά τη χθεσινή φωτιά που ξέσπασε από νωρίς το πρωί στο Λαντζόι του δήμου Πύργου και η οποία καίγοντας τα πάντα στο διάβα της έφθασε σε κοντινή απόσταση από τοπικές κοινότητες της περιοχής, δίχως ευτυχώς να υπάρχει κάποια δυσάρεστη εξέλιξη.

Το πρώτο σήμα για πυρκαγιά ελήφθη στις 11:09 π.μ. στο Γραμματικό Λαντζοΐου, προκαλώντας την άμεση κινητοποίηση ισχυρών πυροσβεστικών δυνάμεων προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο το πύρινο μέτωπο. Το δύσβατο σημείο στο οποίο εκτυλίχθηκε αλλά και οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή σύντομα έθεσαν εκτός ελέγχου το πύρινο μέτωπο, το οποίο βρίσκοντας στο διάβα του πυκνή βλάστηση συνέχισε την πορεία του προς το Χελιδόνι. Παρά τις συνεχείς ρίψεις των εναέριων μέσων από το πρωί, η φωτιά έκαιγε ανεξέλεγκτη και όσο περνούσε η ώρα η ανάγκη για περισσότερη ενίσχυση των δυνάμεων μεγάλωνε.

Μάχη με τις φλόγες έδωσαν συνολικά 120 πυροσβέστες με περισσότερα από 30 πυροσβεστικά οχήματα, 3 πεζοπόρα τμήματα, ενώ από πλευράς εναερίων μέσων συνεχείς ρίψεις καθ’ όλη τη διάρκεια της πυρκαγιάς πραγματοποίησαν 2 Canadair, 2 PZL, 1 ελικόπτερο με κάδο και 1 ελικόπτερο Ericsson. Επικεφαλής της κατάσβεσης ήταν από το πρωί ο Περιφερειακός Διοικητής Δυτικής Ελλάδας Αρχιπύραρχος Νικόλαος Ρουμελιώτης, ενώ όσο το μέτωπο έβγαινε εκτός ελέγχου στο σημείο έφτασε εσπευσμένα ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Δυτ. Ελλάδας, Πελοποννήσου- Ιονίων Νήσων, Υποστράτηγος Γιάννης Πετρούτσος.

Στο πλάι τους και ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας Βασίλης Σολδάτος. Η δυσκολία της κατάστασης κινητοποίησε και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου που προσγειώθηκε εκτάκτως στο γήπεδο Χελιδονίου προκειμένου να βρεθεί κοντά στο μέτωπο, να εκτιμήσει την κατάσταση και να προσφέρει όπου μπορεί. Σημαντική παρουσία στην επιχείρηση κατάσβεσης είχαν τα μέλη της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και των δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Πύργου με υδροφόρα οχήματα, καθώς και οι αστυνομικές αρχές που φρόντιζαν την κυκλοφορία των οχημάτων στους δρόμους της περιοχής ώστε να μην επηρεάζονται τα πυροσβεστικά οχήματα, ενώ κλήθηκαν να ενημερώσουν και τον κόσμο στην τοπική κοινότητα Χελιδόνι στην περίπτωση που χρειαστεί να γίνει εκκένωσή του. Άξιοι χειροκροτήματος ήταν όμως και αρκετοί κάτοικοι, που αψηφώντας τον κίνδυνο βοηθούσαν τους πυροσβέστες στο έργο τους με υδροφόρες.

 

Η δυσκολία της κατάστασης κινητοποίησε και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου που προσγειώθηκε εκτάκτως στο γήπεδο Χελιδονίου προκειμένου να βρεθεί κοντά στο μέτωπο, να εκτιμήσει την κατάσταση και να προσφέρει όπου μπορεί.

 

 

 

Πηγή: patrisnews

ΣΥΡΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΕΤΕ ΔΕΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ