Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ταφόπλακα σε επιχειρήσεις σε Χαλκιδική και Μύκονο - Ουσιαστικό lockdown

Νέα έκτακτα μέτρα από αύριο, ενώ χθες εστάλησαν μηνύματα από το 112 στα κινητά κατοίκων και επισκεπτών για να φορούν μάσκες και να είναι σε επιφυλακή

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

 

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Νέα μέτρα θα μπουν σε ισχύ για την Χαλκιδική και τη Μύκονο από την Παρασκευή και ώρα 06.00 έως και τη Δευτέρα 31-8-2020 και ώρα 06.00 στο πλαίσιο περιορισμού του κορωνοϊού, ενώ χθες εστάλησαν μηνύματα από το 112 στα κινητά κατοίκων και επισκεπτών των δύο παραπάνω περιοχών για να φορούν μάσκες και να είναι σε επιφυλακή. Τις αντιδράσεις τους για τα νέα μέτρα και τον προβληματισμό τους για το μέλλον εξέφρασαν φορείς του τουρισμού, της εστίασης, αλλά και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

Τα τέσσερα μέτρα

Η απόφαση για τα μέτρα πάρθηκε μετά από έκτακτη σύσκεψη που έγινε χθες στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα όπως διαμορφώθηκαν και με τα αποτελέσματα της Τρίτης αναφορικά με τη Χαλκιδική και τη Μύκονο, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και σε συνεννόηση με τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, «για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19».

Συγκεκριμένα  αποφασίστηκαν περιοριστικά μέτρα για όλη την Π.Ε. Χαλκιδικής και το Δήμο Μυκόνου ως εξής:

- Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ

- Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

-Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

- Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Υπενθυμίζεται ότι είναι ήδη σε ισχύ η απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης.

Εξάλλου σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Στις περιοχές της Χαλκιδικής και της Μυκόνου έχουν μεταβεί ειδικά κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ) και της ΕΛ.ΑΣ για εντατικοποίηση των ελέγχων και για τη πιστή εφαρμογή και επιτήρηση των μέτρων στους χώρους εποπτείας τους.

 

Μήνυμα από το 112: «Να είστε σε επιφυλακή»

Λίγο μετά τις ανακοινώσεις, μήνυμα στα κινητά τους από το 112 έλαβαν κάτοικοι και επισκέπτες στη Χαλκιδική με έκκληση να φορούν υποχρεωτικά μάσκα και να είναι σε επιφυλακή, καθώς υπάρχει αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο.

Το μήνυμα που εστάλη από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε Χαλκιδική αλλά και Μύκονο, ανέφερε αναλυτικά:

«Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας 19-08-2020. Αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο COVID-19. Φοράτε υποχρεωτικά μάσκα. Να είστε σε επιφυλακή, μείνετε ασφαλείς, μείνετε υγιείς. Ακολουθείτε τα μέτρα προστασίας».

 

Ξενοδόχοι Χαλκιδικής: «Ουσιαστικά είμαστε σε καθεστώς "lockdown"»

hotel-reception.jpg

«Είναι ένα δύσκολο καλοκαίρι που γίνεται ακόμη δυσκολότερο, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση που είχαμε κάνει εξ αρχής για "ένα βήμα μπροστά, δύο βήματα πίσω". Ο τουρισμός της Χαλκιδικής εφάρμοσε και θα συνεχίσει να εφαρμόζει με ευλάβεια κάθε υποδεικνυόμενο υγειονομικό μέτρο, αφού η τύχη αυτού του καλοκαιριού είναι στα χέρια των ειδικών και μόνον αυτών.  Δεν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις σε αυτό και η συνεργασία μας με τις αρμόδιες αρχές είναι δεδομένη  για την  πιστή εφαρμογή και επιτήρηση των νέων περιοριστικών μέτρων», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής κ. Γρηγόρης Τάσιος σχολιάζοντας τα νέα περιοριστικά μέτρα. Και συμπλήρωσε: «Η υγεία όλων είναι πάνω απ' όλα. Ακόμη κι αν αυτό  μεταφράζεται σε μεγάλα  οικονομικά κόστη και σημαντικές επιχειρηματικές απώλειες. Γι’ αυτό και είναι κατεπείγουσα πλέον η ανάγκη σχεδιασμού ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων σε περιοχές που μπαίνουν ουσιαστικά σε καθεστώς "lockdown", μέχρι να υπάρξει μια αποτελεσματική απάντηση της επιστήμης στην πανδημία.  

Είναι στοίχημα επιβίωσης του νομού μας καθώς η οικονομία του εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τον τουρισμό και εδώ θα μετρηθεί η ευθύνη όλων». 

 

Γιάννης Κουφίδης: «Με τα νέα μέτρα λήγει η σαιζόν στην Χαλκιδική»

xalkidiki.jpg

«Με τα νέα μέτρα ουσιαστικά λήγει η σαιζόν για την Χαλκιδική. Αυτό που πρέπει πλέον να γίνει είναι να βρουν μέτρα στήριξης για τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους ώστε να μην κλείσουν επιχειρήσεις και χαθούν θέσεις εργασίας», δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιάννης Κουφίδης.

Συμπλήρωσε πως «δυστυχώς λόγω λάθος χειρισμών στην διαχείριση της πανδημίας το πλεονέκτημα του οδικού τουρισμού στην Χαλκιδική από τις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων μετατράπηκε σε μειονέκτημα».

Παράλληλα ανέφερε πως αυτό το διάστημα το Επιμελητήριο Χαλκιδικής κάνει έρευνα που θα αποτυπώσει το επιχειρηματικό και οικονομικό περιβάλλον των επιχειρήσεων εν μέσω της πανδημίας του covid-19, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν προς το τέλος του μήνα και θα περιλαμβάνουν προτεινόμενα μέτρα που θα πρέπει να παρθούν από την κυβέρνηση για την στήριξη των επιχειρήσεων.

 

Σερέτης: «Ταφόπλακα για την εστίαση τα νέα μέτρα»

estiasi_it_2899401.jpg

«Τα νέα μέτρα είναι ταφόπλακα για την εστίαση. Η περιοχή είχε ήδη πτώση τζίρου κατά 60% φέτος το καλοκαίρι και από την προηγούμενη εβδομάδα που τα καταστήματα κλείνουν στις 12 τα μεσάνυχτα σημειώθηκε πτώση στην προσέλευση του κόσμου κατά 80% στα μπαρ», ανέφερε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης και Διασκέδασης Κασσάνδρας, Βασίλης Σερέτης. Παράλληλα εξέφρασε το φόβο πως «από Δευτέρα ελάχιστοι θα είναι αυτοί που θα ανανεώσουν τις διακοπές τους στην Χαλκιδική».

Σημείωσε πως «πρέπει να υπάρξει στήριξη από το κράτος προς τους επαγγελματίες. Περιμένουμε να δουλέψουμε ένα καλοκαίρι για να μπορέσουμε να καλύψουμε τα έξοδα του υπόλοιπου χρόνου. Φέτος αυτό δεν συνέβη. Πιστεύω πως σύντομα θα δούμε καταστήματα να κλείνουν και εργαζόμενους να χάνουν τη δουλειά τους. Δεν θα αντέξουν με τα νέα μέτρα. Και έπειτα θα υπάρξουν συνέπειες και στους προμηθευτές. Θα είναι ένα ντόμινο. Σκεφτείτε πως όλα αυτά γίνονται ενώ έχουν προηγηθεί μνημόνια, capital control και δεν υπήρξε σταθερότητα. Πληττόμαστε από πολλές μεριές και φοβόμαστε την επόμενη μέρα».

 

Αναστασία Χαλκιά: «Ζητούμε την οικονομική ενίσχυση – φοροελάφρυνση των επαγγελματιών»

 

«Τα μέτρα που ελήφθησαν και στοχεύουν στην προστασία της δημόσιας υγείας, στοιχειοθετούν τον πλέον υπεύθυνο τρόπο προφύλαξης των πολιτών και μείωσης της ταχύτητας διασποράς του covid-19,δεν παύουν όμως να πλήττουν σε μεγάλο βαθμό τις παραγωγικές τάξεις και τους επαγγελματίες του τουρισμού για τους οποίους ζητούμε την οικονομική ενίσχυση - φοροελάφρυνση προκειμένου να διασωθούν οικονομικά και να εξισώσουν την οικονομική ζημία που υφίστανται», αναφέρει σε δήλωσή της η Δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά.

Και συμπληρώνει: «Καλούμε το Οικονομικό Επιτελείο της Κυβέρνησης να σχεδιάσει και να υλοποιήσει έγκαιρα, μέτρα και τρόπους στήριξης των επαγγελματιών του τουρισμού της Χαλκιδικής επιδεικνύοντας τη φροντίδα που από την αρχή επιδείξαμε και εμείς ως Πρωτοβάθμιο Όργανο διοίκησης (Δήμος Κασσάνδρας) όπου λάβαμε και εφαρμόζουμε μέτρα οικονομικής και διοικητικής διευκόλυνσης και υποστήριξης των επαγγελματιών.

Αναμφισβήτητα πολεμούμε έναν αόρατο, φονικό εχθρό και προκειμένου να μη γιγαντωθεί η επίδραση του κατά τρόπο απόλυτο στην τοπική μας οικονομία, καλούμε την Κυβέρνηση να σταθεί αρωγός των παραγωγικών τάξεων προκειμένου να αποφύγουμε ως περιοχή τα "λουκέτα", την οικονομική εξαθλίωση και τον κοινωνικό μαρασμό».

 

Στέλιος Βαλιάνος: «Αναγκαία η προστασία της Δημόσιας Υγείας, αλλά και η επαρκής ενημέρωση, χωρίς ασάφειες»

stelios_valianos.jpg

Με αφορμή τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τον περιορισμό του κινδύνου εξάπλωσης της πανδημίας κορωνοϊού στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος, επισημαίνει τα εξής:

«Η προστασία της δημόσιας υγείας και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων συμπολιτών μας έναντι της πανδημίας που εμφανίζεται εκ νέου καλπάζουσα σε όλο τον κόσμο, είναι μια ανάγκη αδιαπραγμάτευτη.

Η πιστή εφαρμογή των μέτρων που ανακοινώνονται βάσει των οδηγιών των ειδικών επιστημόνων, αποτελεί -εκ των πραγμάτων-  δεδομένη πρόθεση, θέση και σύσταση του Δήμου Αριστοτέλη, προς κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής, που αν και δεν υφίσταται το πρόβλημα στην ένταση που παρατηρείται σε άλλες περιοχές, καλείται να υποστεί τις ίδιες συνέπειες.

Όπως έχω ήδη επισημάνει άλλωστε,  το πρόβλημα της πανδημίας, το αντιμετωπίζουμε όλοι μαζί και οφείλουμε όλοι να αισθανθούμε τον κίνδυνο που διατρέχουν οι πιο ευπαθείς, που μπορεί να βρίσκονται ακόμα και στον στενό οικογενειακό μας κύκλο.

Η πιστή εφαρμογή ωστόσο, προϋποθέτει την πιστή ερμηνεία των οδηγιών, κατά τρόπο που να μην αφήνει περιθώρια παρερμηνειών, παραλείψεων και λαθών, είτε από εκείνους που καλούνται να τις εφαρμόσουν, είτε από εκείνους που καλούνται να ελέγξουν και να αστυνομεύσουν την εφαρμογή τους.

Είναι αναγκαία η από πλευράς Πολιτείας αναλυτική και με σαφήνεια παράθεση των δραστηριοτήτων που απαγορεύονται ή περιορίζονται, καθώς και εκείνων που εξαιρούνται.

Είναι αναγκαία η επαρκής ενημέρωση των πληθυσμών όπου εφαρμόζονται τοπικά lock down για τους λόγους που επιβάλουν αυτή την απόφαση, ιδιαίτερα όταν η αυστηρότητα των μέτρων βάζει «ταφόπλακα» οριζοντίως στην τουριστική δραστηριότητα ακόμα και περιοχών που δεν είχαν ιδιαίτερο πρόβλημα το προηγούμενο διάστημα.

Είναι επιτακτική η ανάγκη ανακοίνωσης ειδικών μέτρων ανακούφισης που θα πρέπει να ληφθούν υπέρ των επαγγελματιών και επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται σε κλάδους της οικονομίας που πλήττονται στις περιοχές εφαρμογής αυστηρότερων μέτρων.

Με βάση όλα τα παραπάνω είναι απολύτως κατανοητό το παράπονο πολλών δημοτών για ελλιπή αιτιολόγηση της κατ` ουσίαν αναστολής της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητάς τους.

Είναι τέλος αναγκαία και η λεπτομερής ενημέρωση των πολιτών για τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, αλλά και η έγκαιρη ιχνηλάτησή τους, προκειμένου να προστατευθούν οι πολίτες από αδικαιολόγητο πανικό και  από τα fake news που τον τελευταίο καιρό έχουν έξαρση... ανάλογη του κορωνοϊού.

Ας έχουμε όλοι υπόψη μας, ότι η διασπορά του φόβου λόγω ελλιπούς ενημέρωσης, μπορεί να αποδειχθεί επίσης καταστροφική για τις τοπικές κοινωνίες».

Ιωάν. Γιώργος: «Αναγκαία η άμεση στήριξη των πληττόμενων επιχειρήσεων»

giannis_giorgos_28.jpg

«Τα νέα μέτρα που επιβάλλονται σήμερα, ιδιαίτερα επαχθή ως προς τη λειτουργία όλων όσων δραστηριοποιούνται στον τομέα του Τουρισμού ή και παράλληλα με αυτόν, πλήττουν οριζόντια και με σφοδρότητα, χιλιάδες επαγγελματίες και εργαζόμενους σε αυτόν, οδηγώντας τις μεν επιχειρήσεις σε πρόωρο κλείσιμο, τους δε εργαζόμενους σε απολύσεις», σχολιάζει με δήλωσή του ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Ιωάννης Γιώργος μετά την ανακοίνωση επιβολής περιοριστικών μέτρων στην Π.Ε. Χαλκιδικής. Και συμπληρώνει πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλοι φορείς του νομού ζητούν «λήψη οικονομικών μέτρων στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων άμεσα, προκειμένου όλοι, επαγγελματίες και εργαζόμενοι), να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις νέες συνθήκες διαβίωσης που διαμορφώνονται στο Νομό, ειδικά ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα».

«Η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής θα πράξει το καθήκον της στην τήρηση των μέτρων σε ότι της αναλογεί, η Πολιτεία όμως θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη στήριξης όλων αυτών που την έχουν ανάγκη αυτές τις δύσκολες μέρες» υπογραμμίζει ο αντιπεριφερειάρχης.

 

Μάλαμα: «Η κυβέρνηση τσουβαλιάζει 3 πόδια, 5 δήμους και 88 χωριά»

 

Για «συνθήκες ασφυξίας στη λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας της Χαλκιδικής στο σύνολό της» κάνει λόγο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακή Μάλαμα, αποδίδοντας στην κυβέρνηση την ευθύνη για την καταστροφή της τοπικής οικονομίας.

Όπως αναφέρει: «Η αιφνίδια ανακοίνωση της επιβολής καταστροφικών μέτρων για την Χαλκιδική, χωρίς η κυβέρνηση να εξηγήσει γιατί τσουβαλιάζει σε μία απόφαση 3 πόδια, 5 δήμους και 88 χωριά, δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας στη λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας της Χαλκιδικής στο σύνολό της. Η κυβέρνηση δεν διστάζει να κλείσει τις λαϊκές αγορές, δεν ενδιαφέρεται για την καταστροφή των εστιατορίων, των ξενοδοχείων, των ενοικιαζόμενων δωματίων, των καταστημάτων, των αγροτών. Η αναιτιολόγητη και οριζόντια μεταχείριση ενός Νομού, χωρίς επεξηγήσεις και χωρίς να έχουν δημοσιοποιηθεί τα επιδημιολογικά δεδομένα που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση προκαλεί τεράστια απογοήτευση για τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Η κυβέρνηση φέρει ακέραιη την ευθύνη».

 

Αντίθετοι στην αναστολή λαϊκών αγορών οι παραγωγοί

 

Εν τω μεταξύ χθες αναμένονταν το ΦΕΚ για την αναστολή της λειτουργίας των λαϊκών αγορών στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής στο χρονικό διάστημα από την Παρασκευή 21/8 έως και τις 31/8, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Αυτό γνωστοποίησε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Κεντρικής-Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Θράκης, Βασίλης Μακρίδης.

«Αυτήν την ενημέρωση έχω από το γραφείο του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά», επισήμανε ο κ. Μακρίδης επισημαίνοντας ότι η Ομοσπονδία είναι αντίθετη στην απόφαση αναστολής της λειτουργίας των λαϊκών αγορών έστω και προσωρινά. Σύμφωνα με τον κ. Μακρίδη, οι παραγωγοί λαϊκών αγορών στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής, υπολογίζονται σε 1000.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εξαπατούσαν πολίτες τηλεφωνικά παριστάνοντας το λογιστή ή τον υποψήφιο αγοραστή
Εξιχνιάστηκαν 16 απάτες, τρεις εκ των οποίων στη Θεσσαλονίκη - Δικογραφία για 9 άτομα - Συνολικά κατάφεραν να αποσπάσουν από τους παθόντες άνω των...
Εξαπατούσαν πολίτες τηλεφωνικά παριστάνοντας το λογιστή ή τον υποψήφιο αγοραστή
Κακοκαιρία: Σε Σκόπελο και Καρδίτσα καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής
Τα φαινόμενα αναμένεται να περιοριστούν σταδιακά στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά και στα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου και να εξασθενήσουν
Κακοκαιρία: Σε Σκόπελο και Καρδίτσα καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής