Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Προκλήθηκε ελεγχόμενη θαλάσσια ρύπανση από το ναυτικό ατύχημα

Δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του λιμενικού για τη σύγκρουση του Καλλιστώ με πλοίο μεταφοράς κοντέινερ

Στο ναυτικό ατύχημα που σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Τρίτης στη θαλάσσια περιοχή 3,7 ναυτικά μίλια νότια της Ψυττάλειας Πειραιά αναφέρθηκε με δηλώσεις του το μεσημέρι ο εκπρόσωπος Τύπου του αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, πλωτάρχης Νίκος Κοκκάλας.

Όπως ανέφερε, στις 7:35 το πρωί ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, για περιστατικό σύγκρουσης μεταξύ πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού και συγκεκριμένα του ναρκοθηρευτικού "Καλλιστώ" και του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (κοντέινερ) "Maersk Launceston", σημαίας Πορτογαλίας, στη θαλάσσια περιοχή 3,7 ναυτικά μίλια νότια Ψυττάλειας Πειραιά, εκτός ζώνης διαχωρισμού κυκλοφορίας.

Aπό τη σφοδρή σύγκρουση, προκλήθηκε εισροή υδάτων στο ναρκοθηρευτικό πλοίο, ενώ άμεσα οργανώθηκε επιχείρηση διάσωσης των μελών του πληρώματος του ναρκοθηρευτικού, από τρία περιπολικά σκάφη του Λιμενικού, δύο αντιρρυπαντικά, ομάδα Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών, πλοίο και ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και τέσσερα ρυμουλκά.

Όπως ανέφερε ο κ. Κοκκάλας, τα μέλη του πληρώματος περισυλλέχθηκαν από περιπολικό σκάφος του Λιμενικού και πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ οι δύο τραυματίες εκ των μελών του πληρώματος του ναρκοθηρευτικού μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά με σκάφος, παρελήφθησαν από ασθενοφόρο όχημα και μεταφέρθηκαν στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Επί του ναρκοθηρευτικού πλοίου παρέμεινε ο κυβερνήτης του, καθώς και άλλα μέλη του πληρώματός του.

Πρόσθεσε επίσης ότι από τη σύγκρουση προκλήθηκε ελεγχόμενη θαλάσσια ρύπανση, ενώ ενεργοποιήθηκαν τα τοπικά σχέδια αντιμετώπισης περιστατικών ρύπανσης των καθ' ύλην αρμόδιων Λιμενικών Αρχών.

 «Έγινε περισυλλογή επιπλεόντων υλικών από τη θαλάσσια περιοχή του συμβάντος, ενώ οι εργασίες απορρύπανσης από τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς και με θετικά αποτελέσματα» σημείωσε.

Ο κ. Κοκκάλας δήλωσε ότι από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του εμπορικού πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, ενώ το ναρκοθηρευτικό «Καλλιστώ» ρυμουλκήθηκε στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας.

 ΑΜΠΕ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΑ: Αναστολή καταβολής φορολογικών – ασφαλιστικών εισφορών για πληγέντες
«Ως κυβέρνηση κάνουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε προκειμένου να σταθούμε στο πλευρό των πλημμυροπαθών στη Θεσσαλία» επισήμανε o κ. Θεοχάρης
ΚΥΑ: Αναστολή καταβολής φορολογικών – ασφαλιστικών εισφορών για πληγέντες