Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Μετά από 4 μέρες lockdown, λύση στο «μπάχαλο» με μετακινήσεις

Η διευκρίνηση για τις μετακινήσεις των εργαζομένων μετά από αλλεπάλληλες προσπάθειες ομοσπονδιών

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Διευκρινήσεις σχετικά με τη βεβαίωση που απαιτείται για την μετακίνηση εργαζομένων και επαγγελματιών ζήτησε από τον πρωθυπουργό η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.), ενώ χθες παρέμβαση έκανε η ΓΕΣΕΒΕΕ για να σβηστεί πρόστιμο εργαζομένου που είχε μαζί του έγγραφο τύπου Α για την μετακίνησή του και όχι από την ΕΡΓΑΝΗ. Τελικώς αργά το βράδυ της Παρασκευής, το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε διευκρίνηση για το ζήτημα. 

«Περιμένουμε διευκρινήσεις από στιγμή σε στιγμή», ανέφερε χθες το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. κ. Βασίλειος Καμπάνης, ενώ πρόσθεσε πως στο forma.gr από χθες ισχύουν και οι δύο τύποι εγγράφων, με τον Τύπου Α «να είναι ωστόσο πιο εύχρηστος». «Λόγω της σύγχυσης που επικρατεί με τις βεβαιώσεις ενημερωθήκαμε πως σήμερα έγραψαν πρόστιμο σε έναν εργαζόμενο που είχε βεβαίωση τύπου Α αντί για βεβαίωση από το ΕΡΓΑΝΗ. Παρενέβη όμως η ΓΕΣΕΒΕΕ ζητώντας τη διαγραφή του προστίμου», ανέφερε ο πρόεδρος της Π.Ο.Φ.Ε.Ε..

Όπως είπε «αρχικά ίσχυε η βεβαίωση τύπου Α μέσα από το forma.gov.gr. Στη συνέχεια όμως βγήκαν κάποια στελέχη όπως ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς ο οποίος ανέφερε πως οι εργαζόμενοι για να κυκλοφορούν θα έπρεπε να έχουν βεβαίωση από την ΕΡΓΑΝΗ. Το μπέρδεμα προέκυψε γιατί όταν ανακοινώθηκε το lockdown στη Θεσσαλονίκη δεν υπήρχε σχετική έγγραφη υπουργική απόφαση».

Όπως αναφέρει η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. σε επιστολή της στον πρωθυπουργό σχετικά με το θέμα: «την ΚΥΑ 69863/2020(Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19)), η βεβαίωση μετακίνησης από και προς τον χώρο εργασίας των υπαλλήλων, αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών, εκδίδεται μέσω του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, αλλά αφορά μετακινήσεις σε ολόκληρη την Επικράτεια κατά τον περιορισμό κυκλοφορίας από τις 00:00 μέχρι τις 05:00.

Όμως σχετικά με τις περιοχές επιδημιολογικής παρατήρησης Γ (Συναγερμού), στην ΚΥΑ 69919/2020(Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών προς αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19), δεν αναφέρεται ρητά αν η βεβαίωση κίνησης γίνεται με τον ίδιο τρόπο, ενώ στην  ιστοσελίδα της ΓΓΠΠ: “Σημειώνεται ότι η μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας εφόσον είναι απαραίτητο, γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση τύπου Α του εργοδότη. Δεν χρειάζεται SMS”».

«Εδώ και τέσσερις μέρες δημιουργηθεί ένα μπέρδεμα σχετικά με το ποια από τις δύο βεβαιώσεις πρέπει να έχει ο εργαζόμενος. Αν ήθελε το κράτος να εντοπίσει την φοροδιαφυγή θα μπορούσε να το κάνει με άλλο τρόπο και σε άλλη εποχή. Όχι τώρα που αρκετός κόσμος δεν έχει καν τα προς το ζην. Και όχι τώρα που για αρκετούς εργαζόμενους, λόγω της σχέσης εργασίας τους, δεν μπορεί να εκδοθεί βεβαίωση από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ (π.χ. εργαζόμενοι με εργόσημο).

Το ΕΡΓΑΝΗ είναι ένα σύστημα που έχει προβλήματα. Την Τετάρτη για παράδειγμα έμεινε κλειστό από τις 15.00 έως τις 21.00 λόγω συντήρησης. Είναι σχεδόν αδύνατο να εκδοθούν εκατομμύρια βεβαιώσεις μέσω του συστήματος αυτού σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, μία διαδικασία που είναι χρονοβόρα και για ακόμα μία φορά θα καταλήξει να διεκπεραιώνεται από τους Λογιστές-Φοροτεχνικούς για λογαριασμό των επιχειρήσεων επιβαρύνοντας το ήδη βεβαρυμμένο χρονοδιάγραμμα τους», δήλωσε ο κ. Καμπάνης.

Χθες το απόγευμα πάντως με διευκρινιστικές δηλώσεις του ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ως οι μετακινήσεις των εργαζομένων θα γίνονται με βεβαίωση από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και σε περίπτωση προβλήματος οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να κάνουν χρήση βεβαιώσεων τύπου Α.

Υπ. Εργασίας: Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις εργαζομένων

Σε διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο που θα γίνονται οι μετακινήσεις εργαζομένων, προχώρησε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, για τη μετακίνηση των εργαζομένων-μισθωτών του ιδιωτικού τομέα μπορούν να χρησιμοποιούνται νομίμως εναλλακτικά και τα δύο έντυπα ως προς την έκδοση της σχετικής βεβαίωσης άδειας κυκλοφορίας.

Ειδικότερα, δίνεται η δυνατότητα με τους εξής δύο τρόπους:

Α) χειρόγραφη βεβαίωση τύπου Α΄ (εκτύπωση από το https://forma.gov.gr/ ), συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη από τον εργοδότη με φυσική σφραγίδα αυτού και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος ή

Β) βεβαίωση άδειας κυκλοφορίας για τους εργαζόμενους από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», στο https://eservices.yeka.gr/.

2. Για τα Μέλη Οργάνων Διοίκησης και τους Αυτοαπασχολούμενους - Ελ. Επαγγελματίες & Επιτηδευματίες, για την μετακίνηση τους μπορούν να χρησιμοποιούν εναλλακτικά και τους δύο τύπους Βεβαιώσεων Άδειας Κυκλοφορίας, δηλαδή τη Βεβαίωση που εκδίδονται από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ή τη βεβαίωση τύπου Α.

Με τις βεβαιώσεις άδειας κυκλοφορίας που εξάγονται από το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», καλύπτονται και οι εκτός των ορίων περιφερειακής ενότητας μετακινήσεις για λόγους εργασίας.

Διευκρινίζεται ότι οι ήδη εκδοθείσες από το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» βεβαιώσεις άδειας κυκλοφορίας, ισχύουν μέχρι την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης τους.

Τέλος δίνεται η δυνατότητα ομαδικών καταχωρήσεων για την έκδοση των Βεβαιώσεων Αδείας Κυκλοφορίας για τους Εργαζόμενους με πλήρη συμπλήρωση στοιχείων μέσω αρχείου *.xml.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το ιαπωνικό ένδυμα που συνδέει τον Φρέντι Μέρκιουρι και τους Τζεντάι
Mια συλλογή από κιμονό, τα οποία φορέθηκαν από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της ψυχαγωγίας παρουσιάζεται στην πόλη Νταντί στη Σκωτία
Το ιαπωνικό ένδυμα που συνδέει τον Φρέντι Μέρκιουρι και τους Τζεντάι