Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πανεπιστήμια: Νέο πειθαρχικό για αντιγραφές, καταλήψεις - Προβλέπονται διαγραφές

Ποινές που φτάνουν μέχρι τη διαγραφή για τους παραβάτες

Πρόθεση του υπουργείου Παιδείας, όπως έγινε γνωστό από ανακοινώσεις και συνεδριάσεις με τη Σύνοδο των Πρυτάνεων, είναι, πέρα από την ίδρυση σώματος Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, η θέσπιση νέου πειθαρχικού κώδικα για τη λειτουργία των ΑΕΙ.

Πτυχές της νομοθετικής παρέμβασης που σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας αποκαλύπτει η εφημερίδα «Τα Νέα», καθώς προβλέπεται η συγκρότηση πειθαρχικού συμβουλίου σε κάθε πανεπιστημιακό ίδρυμα.

Συγκεκριμένα, στο πειθαρχικό δίκαιο ως αδικήματα θα λογίζονται πράξεις όπως οι αντιγραφές, η λογοκλοπή, η καταστροφή περιουσίας και η «παρεμπόδιση λειτουργίας» των ΑΕΙ.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, ως «παρεμπόδιση λειτουργίας» μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να εκληφθούν μια σειρά από συλλογικές διεργασίες και αποφάσεις των φοιτητών, όπως οι συνελεύσεις, οι κινητοποιήσεις και οι καταλήψεις.

Ποινές που φτάνουν μέχρι τη διαγραφή

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, προβλέπεται η θέσπιση διαφορετικών επιπέδων ποινών.

Οι τιμωρίες για τους φοιτητές ξεκινούν από την απλή επίπληξη και μπορούν να φτάσουν ως τη στέρηση συμμετοχής σε εξεταστική, ακόμα και τη μερική ή συνολική διαγραφή τους από τα μητρώα του πανεπιστημίου και την απώλεια της φοιτητικής ιδιότητας.

Αξίζει να σημειωθεί πως, συνδυαστικά με τις ποινές που αναφέρονται ανωτέρω, σε ισχύ τίθεται και το όριο φοίτησης στα Ν + 1/2 έτη (δηλαδή, 6 χρόνια όριο φοίτησης σε σχολές τετραετούς διάρκειας). Με αυτά τα δεδομένα, η απώλεια έστω και μιας εξεταστικής μπορεί να φέρει τους φοιτητές ένα βήμα πιο κοντά στην πόρτα εξόδο από τα πανεπιστήμια.

Τα δεδομένα για το πειθαρχικό συμβούλιο

Σύμφωνα με «Τα Νέα», το πειθαρχικό συμβούλιο που θα κρίνει τα παραπτώματα των φοιτητών, θα είναι παρόμοιο με εκείνο των καθηγητών ΑΕΙ. 

Αυτό θα αποτελείται από τον έναν αντιπρύτανη του εκάστοτε ιδρύματος, τον κοσμήτορα κάθε σχολής, τον πρόεδρο τμήματος του φοιτητή που τυχόν διέπραξε το πειθαρχικό αδίκημα και έναν εκπρόσωπο των φοιτητών που θα εκλέγεται ηλεκτρονικά από το σύνολό τους.

Να σημειωθεί επίσης πως δεν θα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των διοικήσεων των ΑΕΙ, αλλά θα είναι υποχρεωτικό αυτές να δώσουν όποια βοήθεια χρειάζεται στο νέο σώμα που, όπως είναι γνωστό, θα μπορεί να ασκεί προανακριτικό έργο και συλλήψεις εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί σκόπιμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ