Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: «Ναι» λένε τώρα δύο στους τρεις πολίτες

Ποσοστό 64,8%, τάσσονται υπέρ της άποψης ότι πρέπει να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε ορισμένες κατηγορίες πολιτών

Με τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, που φέρει την κωδική ονομασία «Δέλτα», να απειλεί για τα καλά την επιστροφή στην κανονικότητα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και πανευρωπαϊκά, η επιτάχυνση των εμβολιασμών μπαίνει ως κεντρικός στόχος της κυβέρνησης, η οποία βλέπει την ίδια ώρα ότι η θέση της για υποχρεωτικότητα των εμβολίων να γίνεται αποδεκτή απ’ όλο και περισσότερους πολίτες, όπως καταγράφει η δημοσκόπηση της Marc για το «ΘΕΜΑ». 

Για πρώτη φορά τα ευρήματα μιας δημοσκόπησης φανερώνουν τόσο ισχυρή διάθεση της κοινής γνώμης για μια αυστηρή πολιτική, ειδικά για ορισμένες κατηγορίες ανθρώπων, προφανώς υπό το βάρος των όσων συμβαίνουν τελευταία με τη μετάλλαξη, αλλά και το πισωγύρισμα στο οποίο αναγκάζονται πολλές χώρες οι οποίες άνοιξαν μεν δραστηριότητες ή σταμάτησαν τη χρήση μάσκας, ωστόσο τώρα επιστρέφουν σε περιορισμούς.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Marc, δύο στους τρεις πολίτες, ήτοι ποσοστό 64,8%, τάσσονται υπέρ της άποψης ότι πρέπει να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε ορισμένες κατηγορίες πολιτών όπως είναι οι υγειονομικοί, οι εργαζόμενοι στα γηροκομεία, οι αστυνομικοί και γενικά όσοι έρχονται σε επαφή με ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού. Στον αντίποδα, μόνο το 32,6% των ερωτηθέντων τάχθηκε κατά της υποχρεωτικότητας. Οι πλέον ένθερμοι οπαδοί των υποχρεωτικών εμβολιασμών βρίσκονται στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (78,8% στους άνω των 65 ετών), στους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα (62,2%), καθώς και σε όσους ψήφισαν Ν.Δ. (76,1%) και ακόμη περισσότερο σε όσους υποστήριξαν στις τελευταίες εκλογές το Κίνημα Αλλαγής (87,3%). Πιο συγκρατημένα είναι τα άτομα που ανήκουν στις νεότερες ηλικίες (από τους 17-44 ετών, το 44,5% εκφράζει αντίθεση στην υποχρεωτικότητα), στους δημοσίους υπαλλήλους (το 44,4% λέει «όχι»), καθώς και σε όσους ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ (αρνητικοί είναι το 41,4%) ή ΚΚΕ (το 39,3% απαντά «όχι»).

GALLOP_MARC_1

Πάντως, οι πολίτες δείχνουν να είναι ανεκτικοί έναντι όσων αρνούνται ή διστάζουν να εμβολιαστούν, καθώς μόνο ένας στους δέκα (ή ποσοστό 9,6%) ζητεί την απόλυσή τους και άλλος ένας (9,2%) τη μείωση του μισθού τους. Ωστόσο, η πλειονότητα, σε ποσοστό 45,8%, προκρίνει ως μέσο αντίδρασης της οργανωμένης Πολιτείας την απομάκρυνση των ανεμβολίαστων από τις θέσεις τους και τη μετάθεσή τους σε άλλη υπηρεσία. Ποσοστό 24,7%, το οποίο προφανώς αντιστοιχεί σε όσους, σύμφωνα με άλλες έρευνες, δεν σκοπεύουν να εμβολιαστούν, δηλώνει ότι δεν πρέπει να υποστούν καμία κύρωση, αλλά να παραμείνουν στις θέσεις τους.

Προτού ακόμα καταφέρει να βρει μια ισορροπία και επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς ζωής, η Ευρώπη, μαζί και η χώρα μας, καλείται να διαχειριστεί τη νέα απειλή, την ινδική μετάλλαξη «Δέλτα», που κάνει τον ιό πιο μεταδοτικό και επικίνδυνο, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου αναγνωρίζουν την τεράστια πρόκληση, κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι η νέα μετάλλαξη πλήττει κυρίως τις μικρότερες ηλικίες, που κατά τεκμήριο έχουν τα μικρότερα ποσοστά εμβολιασμένων. Στη χώρα μας, μέχρι στιγμής, οι εμβολιασμένοι με μία δόση ή με προγραμματισμένο το πρώτο ραντεβού πλησιάζουν το 50% του συνολικού πληθυσμού, ενώ στους άνω των 60 ετών είναι κοντά στο 73%.

GALLOP_MARC_2

Η προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα κυμαίνεται κοντά στους 100.000 πολίτες ημερησίως, αριθμός που δεν θεωρείται πολύ ικανοποιητικός, με δεδομένο ότι υπάρχει πλέον επάρκεια εμβολίων και κάθε ενήλικας πολίτης μπορεί να κάνει το εμβόλιο της αρεσκείας του. Ο στόχος για τους εμβολιασμούς γίνεται ακόμη πιο επιβεβλημένος και αναγκαίος, καθώς οι επιστήμονες ανεβάζουν στο 80%-90% το ποσοστό των εμβολιασμένων που απαιτείται για ισχυρό τείχος ανοσίας.

Η κυβέρνηση επιμένει σθεναρά στο μήνυμα ότι «οι πολίτες που παραμένουν ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν» και εξετάζει ένα πλέγμα διευκολύνσεων προς όσους εμβολιάζονται ώστε να λειτουργούν ως κίνητρο στην ενίσχυση της όλης προσπάθειας. Συζητούνται, για παράδειγμα, διευκολύνσεις όπως η ελεύθερη είσοδος σε εστιατόρια, μπαρ, γήπεδα, θέατρα, κινηματογράφους και δημόσιες υπηρεσίες όλων όσοι έχουν εμβολιαστεί, με ταυτόχρονη υποχρέωση όσων παραμένουν ανεμβολίαστοι να υποβάλλονται και να φέρουν μαζί τους αυτοδιαγνωστικά τεστ. Θετική επίδραση, πάντως, αναμένεται να έχει και το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό που προβλέπεται να ενεργοποιηθεί από την 1η Ιουλίου, κάνοντας άνετη την ελεύθερη μετακίνηση των εμβολιασμένων πολιτών εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΠΡΟΘΕΣΗ ΨΗΦΟΥ: Στο 16,4% η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Στην πρόθεση ψήφου το κυβερνών κόμμα βελτιώνει για δεύτερη συνεχή φορά σε έρευνα της Marc την επίδοσή του, αυξάνοντας κατά μία μονάδα, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη μέτρηση, το ευρύ προβάδισμα που κατέχει έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης και φτάνει πλέον στο 16,4%. Με αναγωγή μάλιστα επί των εγκύρων η απόσταση που χωρίζει τα δύο μεγαλύτερα κόμματα φτάνει στις 17,2 ποσοστιαίες μονάδες και είναι υπερδιπλάσια από τη διαφορά των 8,32 μονάδων που είχαν στις βουλευτικές εκλογές του 2019.


GALLOP_MARC_3

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ