Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αστρονομικό Πάρκο στα Γρεβενά - «Έπεσαν» οι υπογραφές

Υπογραφές για τη δημιουργία του Αστρονομικού Πάρκου Όρλιακα Γρεβενών

Με την υπογραφή του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη, εντάσσεται στις χρηματοδοτήσεις του προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2020 η πρώτη φάση του έργου για τη δημιουργία «Ερευνητικού Αστρονομικού πάρκου Όρλιακα Γρεβενών», ενώ αμέσως μετά θα ενταχθούν η κατασκευή των κτιρίων και η αγορά του εξοπλισμού συνολικού προϋπολογισμού 10 εκατομμυρίων ευρώ. 

Την αρχική ιδέα δημιουργίας του Πάρκου είχε ο ερευνητής της ΝΑΣΑ, αστροφυσικός και καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σικάγο Θανάσης Οικονόμου, όταν το 1997 επισκέφθηκε το χωριό Ζιάκας Γρεβενών, τόπο καταγωγής του, που βρίσκεται στις πλαγιές του όρους Όρλιακα. Σύμφωνα με τις μετρήσεις, η περιοχή του Όρλιακα έχει τη χαμηλότερη φωτορύπανση, γεγονός που την καθιστά απόλυτα ελκυστική στην ανάπτυξη αστρονομικών δραστηριοτήτων παρατήρησης του ουρανού.

Κατά τη διάρκεια της σεμνής τελετής που διοργανώθηκε στο αμφιθέατρο της ΠΕ Γρεβενών, ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι με την ένταξη του έργου στα ευρωπαϊκά προγράμματα, λύνεται μια εκκρεμότητα χρόνων που ταλάνισε τις προηγούμενες αυτοδιοικήσεις και τους εμπλεκόμενους φορείς και δημιούργησε ανησυχία στον καθηγητή Οικονόμου, που έβλεπε το Πάρκο να έχει κολλήσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. «Ανασύραμε το έργο από ναυάγιο γιατί πιστέψαμε στη χρησιμότητά του και τη συμβολή του στην τοπική ανάπτυξη και οικονομία», τόνισε ο Γ. Κασαπίδης και πρόσθεσε ότι «με τη βοήθεια των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας και του Πανεπιστημίου καταφέραμε σήμερα να το εντάξουμε στις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις».

Ο πρύτανης του ΠΔΜ, καθηγητής Θόδωρος Θεοδουλίδης, δήλωσε ότι το Πανεπιστήμιο φιλοδοξεί το έργο «να αποτελέσει τον πυρήνα έρευνας, να προσελκύσει επιστήμονες και ερευνητές από την Ελλάδα και τον κόσμο, ενώ από την άλλη, με την λειτουργία του να γίνει πόλος έλξης για σχολεία πρωτοβάθμιος και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και τους ερασιτέχνες αστρονόμους».

Ανέφερε ακόμη ότι το Πανεπιστήμιο έχει προχωρήσει στην ίδρυση ερευνητικού Ινστιτούτου για την υποστήριξη του Αστρονομικού Πάρκου και προανήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα «θα προκηρυχθεί και μια θέση μέλους ΔΕΠ με αντικείμενο την Αστρονομία».

Σημείωσε δε, ότι «ωριμάζουν οι σκέψεις εντός της ακαδημαϊκής κοινότητας για περαιτέρω ανάπτυξη του Πανεπιστημίου, με νέα προγράμματα σπουδών, που θα σχετίζονται με τη λειτουργία του Αστρονομικού Πάρκου». 

Ο Θανάσης Οικονόμου, για πολλά χρόνια καθηγητής Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και ερευνητής στη NASA, δεν έκρυψε την συγκίνησή του βλέποντας ότι η ιδέα του, το όνειρο του να γίνει ένα Αστρονομικό πάρκο στο βουνό, απ’ όπου μικρό παιδί παρατηρούσε τα άστρα του ουρανού, πλησιάζει ακόμη περισσότερο στο να γίνει πραγματικότητα. «Το επόμενο διάστημα πρέπει να δουλέψουμε σκληρά ώστε το έργο του Αστρονομικού πάρκου να είναι καινοτόμο και να αποτελέσει το καμάρι για όλη την Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Οικονόμου και δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όσους συνέβαλαν με τη δουλειά τους στο να φθάσουμε στην σημερινή ημέρα.

Το Αστρονομικό Πάρκο Όρλιακα Γρεβενών θα είναι το μοναδικό στη βόρεια Ελλάδα ενώ τα υπόλοιπα τρία λειτουργούν στην Αθήνα, τον Χελμό και την Κρήτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη σήμερα με 2 στάσεις – Ποιες ώρες απεργούν
Στάση εργασίας από τους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων για την εργατική Πρωτομαγιά
Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη σήμερα με 2 στάσεις – Ποιες ώρες απεργούν