Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σεισμός 5,4 Ρίχτερ στη Φλώρινα: Τι λένε οι σεισμολόγοι – Κουνήθηκε η Θεσσαλονίκη

Ισχυρός σεισμός που έγινε αισθητός σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και σε Σκόπια – Βουλγαρία

Σεισμός 5,4 Ρίχτερ έγινε το βράδυ της Κυριακής, 23:43, με το επίκεντρο να εντοπίζεται 3 χλμ δυτικά της Φλώρινας, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 14,3 χλμ. Ο σεισμός έγινε αισθητός στη Θεσσαλονίκη, αλλά και όλη τη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και γειτονικές χώρες.

Οι κάτοικοι έχουν βγει έξω απ' τα σπίτια τους και βρίσκονται σε επιφυλακή.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η Αστυνομία έχει αποκλείσει κεντρικό σημείο της πόλης της Φλώρινας καθώς έχουν πέσει σοβάδες από το παραδοσιακό κτήριο “Διεθνές”.

Σύμφωνα με αναφορές, ο σεισμός είχε μεγάλη χρονική διάρκεια και βουητό ενώ έγινε αντιληπτός ακόμη και μέχρι τη Λάρισα. Ο σεισμός έγινε αισθητός ακόμη στα Σκόπια, Βουλγαρία και Αλβανία. 

Μέσα στα επόμενα δέκα λεπτά καταγράφηκαν άλλες επτά σεισμικές δονήσεις, 3,5 Ρίχτερ 19 χιλιόμετρα δυτικά βορειοδυτικά της Φλώρινας και σε εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων, 3,5 Ρίχτερ σε εστιακό βάθος δέκα χιλιομέτρων, 4,2 Ρίχτερ σε βάθος 10 χιλιομέτρων, 2,9 Ρίχτερ σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, 2,9  σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, 2,7 σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων και 3,7 σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.

«Είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα», δήλωσε στο protothema.gr ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας. Οι σεισμολόγοι περιμένουν πώς θα εξελιχθεί η σεισμική δραστηριότητα. Όπως διευκρίνισε, η συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι τακτικής σεισμικότητας.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στο enikos.gr, τόνισε ότι «δεν γνωρίζουμε ακόμη αν είναι ο κύριος σεισμός αλλά το παρακολουθούμε. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ζημιές από τη σεισμική δόνηση».

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, «ο σεισμός προέρχεται από ένα γνωστό ρήγμα που υπάρχει στην περιοχή, το οποίο όμως δεν έχει τη δυνατότητα για ισχυρότερο σεισμό. Έχουν σημειωθεί ήδη τρεις μετασεισμοί και τις επόμενες ώρες θα υπάρξει σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ