Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μπλόκο στις κάμερες σε κοινόχρηστους χώρους σε πολυκατοικίες

Οι όροι για να τοποθετηθεί κάμερα σύμφωνα με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Ένοικοι κατοικίας κατήγγειλαν στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων συγγενή τους που διαμένει στο ίδιο οίκημα ότι τοποθέτησε κάμερες χωρίς τη συναίνεσή τους.

Σύμφωνα με την καταγγελία, ο καταγγελόμενος που διαμένει σε ισόγειο διπλοκατοικίας, έχει εγκαταστήσει κάμερες, η μία εξ αυτών κάτω από το μπαλκόνι των καταγγελλόντων με τους οποίους είναι συνιδιοκτήτης (εξ αδιαιρέτου) του εν λόγω ακινήτου.

Οι ως άνω κάμερες, όπως ισχυρίζονται οι καταγγέλλοντες, λαμβάνουν εικόνα και ήχο και συνδέονται με καταγραφικό μηχάνημα. Επίσης το πεδίο ελέγχου των καμερών περιλαμβάνει χώρους όπως η κοινόχρηστη κεντρική είσοδος του κλιμακοστασίου του κτιρίου, η πιλοτή του κτιρίου και ο κήπος του ακινήτου, ενώ σκοπός της επεξεργασίας φαίνεται ότι είναι η προστασία προσώπων και αγαθών της κατοικίας. Επιπλέον, σύμφωνα με την καταγγελία, όπως αναφέρει το dikastiko.gr, έχει ασκηθεί δικαίωμα εναντίωσης προς τον καταγγελλόμενο χωρίς ανταπόκριση.

Οι όροι για να τοποθετηθεί κάμερα

Όπως αναφέρει η Αρχή, «υπεύθυνος επεξεργασίας για τον σκοπό της προστασίας προσώπων και αγαθών των κοινόχρηστων χώρων μπορεί να είναι οι συνιδιοκτήτες από κοινού, αλλά όχι μεμονωμένος ιδιοκτήτης. Όταν δεν υφίσταται κανονισμός, για την απόφαση των συνιδιοκτητών απαιτείται πλειοψηφία σε ποσοστό ιδιοκτησίας 50% + 1 και επιπλέον σύμφωνη γνώμη των δύο τρίτων των ενοίκων, για την οποία λαμβάνεται υπόψη μία ψήφος ανά κατοικημένο (μη κενό) διαμέρισμα».

Άλλα μέσα προστασίας

Σχολιάζοντας δε τον σκοπό της προστασίας προσώπων και αγαθών που επικαλείται ο καταγγελλόμενος, επισημαίνεται στην απόφαση πως «μπορεί να επιτευχθεί με άλλα μέσα (π.χ. φωτισμός, συναγερμός, τοποθέτηση κάμερας μόνο στην είσοδο του διαμερίσματός του και σε εσωτερικούς χώρους)».

Περαιτέρω, τονίζεται ότι «με δεδομένο ότι ο επιτηρούμενος χώρος είναι κοινόχρηστος, δεν μπορεί να αποκλειστεί η χρήση του από τους λοιπούς ενοίκους, ιδίως καθώς τμήμα του επιτηρούμενου χώρου περιλαμβάνει την κοινή είσοδο των δύο διαμερισμάτων. Συνεπώς, προσβάλλονται υπέρμετρα τα δικαιώματα των προσώπων που διαμένουν στο άλλο διαμέρισμα του κτιρίου, καθώς ενδέχεται να παρακολουθούνται σε δραστηριότητες στενά συνδεόμενες με την ιδιωτική τους ζωή».

Για το λόγο αυτό η Αρχή κρίνει πως «θα μπορούσε να επιτηρεί μόνο ιδιωτικούς του χώρους και μικρό τμήμα της εισόδου του διαμερίσματός του αλλά όχι την κεντρική είσοδο, άνευ συμφωνίας με τους λοιπούς ενοίκους».

Και αποφάσισε να επιβάλλει στον καταγγελλόμενο «απαγόρευση της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα μέσω συστήματος βιντεοεπιτήρησης το οποίο λαμβάνει εικόνα από κοινόχρηστους χώρους του ακινήτου στο οποίο διαμένει η οικογένειά του και οι καταγγέλλοντες».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:

Έκτακτο επίδομα Πάσχα - Ποιοι και πότε θα πάρουν 200 ευρώ

Επιδότηση για φθηνότερη βενζίνη: Πώς θα πάρετε την προπληρωμένη κάρτα

«Σέξι προορισμός για ηθοποιούς η Ελλάδα» - Έρχονται νέες παραγωγές στη Θεσσαλονίκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ