Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αποζημίωση 200.000 ευρώ στην οικογένεια 26χρονης - Σκοτώθηκε σε καταδίωξη

astynomia-peripoliko-katadioxi

Το τραγικό περιστατικό είχε σημειωθεί τον Μάρτιο του 2013, με την κοπέλα να σκοτώνεται από πυρά κακοποιών, στη διάρκεια αστυνομικής καταδίωξης

Δεκτή εν μέρει από το 25ο τμήμα του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, έγινε η αγωγή των γονέων και των δυο αδερφών της Αικατερίνης Ζώγαλη η οποία έχασε τη ζωή της στις 29 Μαρτίου του 2013 κατά τη διάρκεια αστυνομικής καταδίωξης κακοποιών, στην Εθνική Οδό Κορίνθου - Επιδαύρου, στο ύψος της διασταύρωσης που οδηγεί στη Κυρά Βρύση, γεγονός που είχε συνταράξει τη κοινωνία της Κορίνθου και είχε επίσης προκαλέσει πανελλήνια θλίψη.

Με την απόφαση αυτή το Δικαστήριο αναγνώρισε την υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου να καταβάλλει σε κάθε έναν απο τους γονείς της Αικατερίνης Ζώγαλη το ποσό των 60.000 ευρώ και σε κάθε ένα απο τα δυο αδέλφια αυτής το ποσό των 40.000 ευρώ, ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης.

 



Πρόκειται για μια πρωτοποριακή δικαστική απόφαση που έκρινε ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου απο νόμιμες κατ’ αρχήν ενέργειες των οργάνων του αφού (όπως έκρινε το δικαστήριο) «ο θάνατος της Αικατερίνης Ζώγαλη ναι μεν προήλθε απο βολίδα προερχόμενη απο το όπλο ενός εκ των καταδιωκόμενων δραστών, ωστόσο το συμβάν αυτό δεν ήταν άσχετο με τη καθ’ όλα νόμιμη επιχειρησιακή απόφαση των αστυνομικών οργάνων να καταδιώξουν το όχημα των υπόπτων, γνωρίζοντας οτι αυτοί έφεραν βαρύ οπλισμό. Η δε προκληθείσα βλάβη στους συγγενείς της θανούσης, απο το θάνατό της, συνιστά υπέρμετρη θυσία χάριν του συμφέροντος του κοινωνικού συνόλου και συγκεκριμένα προς διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης και ασφάλειας απο τη σύλληψη των κακοποιών, με αποτέλεσμα να συντρέχει ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου, βάσει του άρθρου 4 παρ. 5 του Συντάγματος προς αποκατάσταση της βλάβης, μέσω της καταβολής εύλογης χρηματικής ικανοπολιησης».

Με την απόφασή του αυτή το Δικαστήριο αναγνώρισε οτι οι συγγενείς της θανούσης, που έχασε τη ζωή της τόσο άδικα και απρόσμενα, υπέστησαν ψυχική οδύνη «λόγω της προσβολής του υπέρτατου εννόμου αγαθού της ζωής και απέδειξαν οι Δικαστές που εξέδωσαν την εν λόγω απόφαση οτι ο Έλληνας πολίτης μπορεί να εμπιστεύεται τη δικαιοσύνη και να προστρέχει σε αυτήν για τη προστασία των εννόμων δικαιωμάτων του».

Πηγή: KorinthosTV, * φωτογραφία αρχείου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Εικόνες – σοκ από πολλαπλά τροχαία με ΙΧ στον πιο επικίνδυνο δρόμο στη Θεσσαλονίκη

Κορωνοϊός: 4.701 νέα κρούσματα - Τα 518 στη Θεσσαλονίκη (ΧΑΡΤΗΣ)

Θεσσαλονίκη: Άγρια επίθεση πιτ μπουλ σε άλλο σκύλο και τον ιδιοκτήτη του (ΦΩΤΟ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Βέλγοι φοιτητές θα σχεδιάσουν το τουριστικό προϊόν της πόλης
Το project είναι σχεδιασμένο για φοιτητές του 2ου έτους στη Διοίκηση Τουρισμού και Αναψυχής και στοχεύει στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της...
Θεσσαλονίκη: Βέλγοι φοιτητές θα σχεδιάσουν το τουριστικό προϊόν της πόλης