Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έκθεση του ΑΠΘ επιβεβαιώνει ότι η Τζωρτζίνα πέθανε από μεγάλη δόση κεταμίνης

tzortzina-patra

Στην αναλυτική έκθεση του εργαστηρίου της ιατροδικαστικής και τοξικολογίας του ΑΠΘ αποδεικνύεται πόσο υπέφερε το παιδί

Θανατηφόρα αποδεικνύεται, και στη δεύτερη ιατροδικαστική εξέταση που διενεργήθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η ποσότητα κεταμίνης που χορηγήθηκε στην 9χρονη Τζωρτζίνα απο την Πάτρα.

Στην αναλυτική έκθεση του εργαστηρίου της ιατροδικαστικής και τοξικολογίας του ΑΠΘ αποδεικνύεται πόσο υπέφερε το παιδί.

Το Mega αποκαλύπτει την έκθεση των τοξικολόγων που οδήγησε στη φυλακή τη μητέρα της Τζωρτζίνας, Ρούλα Πισπιρίγκου, ως κατηγορούμενη για την δολοφονία της. Σε αυτήν αναφέρονται αναλυτικά οι χρόνοι δράσης της κεταμίνης ανάλογα με τον τρόπο χορήγησης της ουσίας.

«Η δράση της κεταμίνης εκδηλώνεται άμεσα (σε δευτερόλεπτα) μετά από ενδοφλέβια χορήγηση, σε 1-5 λεπτά μετά από ενδομυϊκή χορήγηση, σε 5-10 λεπτά ενδορινικά και σε 15-20 λεπτά με λήψη από το στόμα. Επίσης αναφέρεται ότι εάν η κεταμίνη χορηγηθεί ταχέως ενδοφλεβίως, η ουσία μπορεί να προκαλέσει άπνοια (σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια), η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί, οδηγεί σε αναπνευστική και καρδιακή ανακοπή. Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες εκτός της αναπνευστικής καταστολής, που προκαλεί η κεταμίνη είναι ταχυκαρδία, καταστολή, νυσταγμός, μυδρίαση, υπέρταση, σπασμοί, καρδιακές αρρυθμίες, ναυτία, εμετοί, ψευδαισθήσεις κτλ», αναφέρει το εργαστήριο της ιατροδικαστικής και τοξικολογικής στη Θεσσαλονίκη.

Το ενδεχόμενο της ενδοφλέβιας χορήγησης της κεταμίνης, ενισχύεται επιστημονικά, με το κοριτσάκι να χάνει την αναπνοή του μόλις μέσα λίγα λεπτά.

Η αναπνευστική καταστολή ύστερα από ενδομυϊκή χορήγηση κεταμίνης είναι πιο σπανία και παροδική και συνήθως δε χρήζει υποστήριξη της αναπνοής του ασθενούς σε αντίθεση με την ενδοφλέβια χορήγηση.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του ιατροδικαστή και τοξικολόγου, Νίκου Ράικου, η δόση των 6,5 μικρογκραμ αν ml που εντοπίστηκε στην 9χρονη ήταν θανατηφόρα, ενώ με μια ελάχιστη μεγαλύτερη ποσότητα, έχει πεθάνει ένας ενήλικας άνδρας.

«Ο θάνατος επήλθε σε λίγα μόλις λεπτά»

«Σε θανατηφόρο περιστατικό, με αίτια θανάτου οξεία δηλητηρίαση από κεταμίνη, νεαρού άνδρα βρέθηκε η ουσία στο καρδιακό αίμα σε συγκέντρωση 6,9 μg/ml (ίδια τάξη μεγέθους με την ανευρεθείσα στο μεταθανάτιο αίμα της Τζωρτζίνας) και από τα υπόλοιπα ευρήματα της σκηνής του θανάτου προέκυψε ότι ο θάνατος επήλθε ταχέως μετά την ενδοφλέβια χορήγηση. Επισημαίνεται ότι στο περιστατικό αυτό δεν ανιχνεύθηκε άλλο φάρμακο ή ουσία».

Το εργαστήριο της Θεσσαλονίκης ουσιαστικά επιβεβαίωνει τα αποτελέσματα του εργαστηρίου της Αθήνας, με τους τοξικολόγους να ανιχνεύουν την ίδια ποσότητα κεταμίνης στο αίμα και τα ούρα της Τζωρτζίνας. Ο ιατροδικαστής Σωτήρης Μπουζιάνης, είναι κατηγορηματικός ότι τα 6,5 μικρογκραμ αν μλ που εντοπίστηκαν στην 9χρονη προκάλεσαν τον θάνατο της.

«Το αποτέλεσμα της νεκροτομής ήταν «απροσδιόριστη αιτία θανάτου». Απεστάλησαν μεταξύ άλλων, αίμα και ούρα της Τζωρτζίνας στο τοξικολογικό Εργαστήριο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών. Διαπιστώθηκε η παρουσία της φαρμακευτικής ουσίας “ketamine”. Η συγκεκριμένη φαρμακευτική ουσία δεν έχει χορηγηθεί στην Τζωρτζίνα και την τελευταία νοσηλεία της στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών, σύμφωνα με τον ιατρικό της φάκελο. Δείγμα αίματος και ούρων εστάλησαν και στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του τμήματος Ιατρικής του Α.Π.Θ., όπου και εκεί διαπιστώθηκε, μεταξύ άλλων, η ύπαρξη της ουσίας “ketamine” σε συγκέντρωση 6,5 μg/ml. Η συγκέντρωση αυτή είναι τοξική – θανατηφόρα, γιατί είναι πάρα πολύ υψηλή», αναφέρει ο ιατροδικαστής για την Τζωρτζίνα.

Επιπλέον, ο ιατροδικαστής είναι κατηγορηματικός και στην επίσημη έκθεσή του αναφέρει ότι ο θάνατος της Τζωρτζίνας, επήλθε μέσα σε μόλις λίγα λεπτά. Ο ακριβής χρόνος δράσης της κεταμίνης, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες και κυρίως από την οδό χορήγησης.

«Όσον αφορά το χρόνο έλευσης του θανάτου μετά τη χορήγηση κεταμίνης, στη περίπτωση της Τζωρτζίνας, επήλθε ταχέως, εντός ολίγων λεπτών, μετά τη χορήγηση της».

Η μητέρα της 9χρονης, που ήταν μόνη της στο δωμάτιο όταν η Τζωρτζίνα εμφάνισε το θανατηφόρο επεισόδιο, αρνείται ότι χορήγησε τη θανατηφόρα δόση της κεταμίνης και ισχυρίζεται ότι δεν ευθύνεται για τη δολοφονία της.

Μια νέα μαρτυρία ενός νοσηλευτή του νοσοκομείου έρχεται να ρίξει φως στην υπόθεση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η 33χρονη τον ρώτησε αν το νοσοκομείο έχει κάμερες, με τον ίδιο να δίνει αρνητική απάντηση.

«Στις 12.00 το μεσημέρι πήγα στον θάλαμο της Τζωρτζίνας για να της πάρω την πίεση. Μαζί της ήταν η μαμά της που με ρώτησε: ‘επειδή άκουσα τη μητέρα ότι ζήτησε να κλειδώσετε τον θάλαμο τώρα που έφυγε για εξετάσεις, δεν υπάρχουν κάμερες μέσα στο νοσοκομείο;’ Της απάντησα ότι είναι δημόσιο νοσοκομείο και δεν υπάρχουν κάμερες. (…)» είπε ειδικότερα.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΕΚΤΑΚΤΟ: Νέο μήνυμα ειδοποίηση για την κακοκαίρια από το 112 στη Θεσσαλονίκη

Η Κοινή Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής της Θεσσαλονίκης

Μητσοτάκης από Θεσσαλονίκη: Ως το 2033 τα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να ενταχθούν στην ΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αεροπλάνο της British πέρασε ξυστά από drone – Πετούσε από Αθήνα προς Λονδίνο
H απόσταση μεταξύ τους έφτασε στο 1,5 μέτρο - Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος πετούσε σε ύψος 24 φορές μεγαλύτερο από το μέγιστο νόμιμο ύψος για τις...
Αεροπλάνο της British πέρασε ξυστά από drone – Πετούσε από Αθήνα προς Λονδίνο