Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έρχονται φθηνές μετακινήσεις με ΜΜΜ: Δωρεάν εισιτήρια για νέους – Τα 4 σενάρια

Τέσσερα τα βασικά σενάρια στο τραπέζι της κυβέρνησης

Την δεκαετία του 1980 – και μέχρι το 1990 που ανέλαβε η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη – ίσχυε ένα μέτρο που εξυπηρετούσε τους εργαζόμενους΄.

Από τις 5 τα ξημερώματα έως και τις 8 το πρωί η μετακίνηση με τα τότε – μπλέ και πράσινα – λεωφορεία, με τα τρόλει και τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο (τραμ και μετρό δεν υπήρχαν) ήταν δωρεάν.

Χιλιάδες άνθρωποι πήγαιναν άνετα στις δουλειές τους, έκαναν οικονομία, η κίνηση στους δρόμους ήταν λιγότερη κλπ, κλπ.

Κάτι ανάλογο σχεδιάζουν τώρα οι αρμόδιοι προκειμένου να γίνει εξοικονόμιση ενέργειας (καυσίμων) αλλά και να κάνουν οικονομία οι εργαζόμενοι, όπως τουλάχιστον προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Τέσσερα είναι τα βασικά σενάρια στο τραπέζι της κυβέρνησης.

Το πρώτο σενάριο αφορά στην οριζόντια μείωση τιμής του εισιτηρίου για όλους.

Εξετάζεται παράλληλα το ενδεχόμενο να διατίθεται φθηνή κάρτα απεριορίστων διαδρομών κατά το πρότυπο της Γερμανίας όπου κοστίζει 9 ευρώ για όλα τα ΜΜΜ.

 

Υπάρχει επίσης η σκέψη οι νέοι έως 29 ετών να μπορούν μετακινούνται εντελώς δωρεάν.

Εξετάζεται τέλος, η ελεύθερη είσοδος στα μέσα συγκοινωνίας τις πολύ πρωινές ώρες – κατά τα πρότυπα της δεκαετίας του ’80, όπως αναφέραμε παραπάνω

Η Γερμανία, πάντως, που υιοθέτησε το μέτρο της πώλησης μηνιαίων καρτών για τα ΜΜΜ αντί 9 ευρώ για τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες, με την επιβατική κίνηση να εκτοξεύεται. Βεβαίως άλλα είναι τα μέσα μαζικής μεταφοράς στη Γερμανία και άλλα εδω…

Το κρίσιμο στην ελληνική περίπτωση είναι να βρεθούν οι πόροι κεντρικά, από το ΓΛΚ ή από άλλες πηγές, καθώς, παρά την αύξηση της επιβατικής κίνησης το τελευταίο διάστημα, το budget των εταιριών αστικών συγκοινωνιών (ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ) δεν αντέχει μια τέτοια παρέμβαση.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιακουμάκης για τις επιθέσεις εναντίον του: «Μακάρι αυτοί να βρουν το νόημα της ζωής»
Τι απάντησε ο ποδοσφαιριστής μετά τις διαδικτυακές επιθέσεις που δέχτηκε λόγω του χαμένου πέναλτι στον αποκλεισμό της Εθνικής Ελλάδος από τη Γεωργία
Γιακουμάκης για τις επιθέσεις εναντίον του: «Μακάρι αυτοί να βρουν το νόημα της ζωής»