Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πανελλαδική απεργία: Παραλύει η Ελλάδα – Ποιοι απεργούν σε τράπεζες, ΜΜΜ, σχολεία

Μεγάλη πανελλαδική απεργία από ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ με συμμετοχή εργαζομένων σε ΜΜΜ, ΜΜΕ, τράπεζες και σχολεία

«Κατεβάζει ρολά» αύριο Τετάρτη 9 Νοεμβρίου η χώρα με την γενική απεργία που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έχουν προγραμματιστεί σε όλες τις μεγάλες πόλεις ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης ανατιμήσεων σε ενέργεια, προϊόντα και υπηρεσίες. 

Στη Θεσσαλονίκη απεργία έχουν προκηρύξει οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ. Σύμφωνα με τηναπόφαση του Συνδικάτου Εργαζομένων του Οργανισμού δρομολόγια των λεωφορείων στη Θεσσαλονίκη θα γίνονται μόνο με προσωπικό ασφαλείας κι έτσι αύριο αναμένεται να κυκλοφορούν συνολικά 50 λεωφορεία.

Σημειώνεται ωστόσο πως προσφυγή στη Δικαιοσύνη προκειμένου να κηρυχθεί παράνομη η συμμετοχή των εργαζομένων του ΟΑΣΘ στην αυριανή απεργία, κατέθεσε νωρίτερα η διοίκηση του Οργανισμού.

Στην αυριανή απεργία συμμετέχουν και οι οδηγοί ταξί, με τους οδηγούς να σηκώνουν χειρόφρενο για 24 ώρες, ενώ και τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια καθ όλη την διάρκεια της ημέρας.

Ακυρώσεις και τροποποιήσεις πτήσεων της AEGEAN και της Olympic Air θα υπάρξουν αύριο Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022 λόγω της 6ωρης στάσης εργασίας της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος (ΕΕΕΚΕ) και της 24ωρης στάσης εργασίας της Ο.Σ.Υ.Π.Α.

24ωρη απεργία έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, γεγονός που θα προκαλέσει τροποποιήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων.

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Ενημέρωσης.

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ αποφάσισαν την πραγματοποίηση 24ωρης Απεργίας την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022, αντιδρώντας στις δυσμενείς συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μετά την υγειονομική αλλά και την ενεργειακή κρίση και τις συνεχιζόμενες κυβερνητικές πρακτικές που, όχι μόνο περιορίζουν και φαλκιδεύουν τις κατακτήσεις των εργαζομένων, αλλά καταργούν και θεμελιώδη συνταγματικά μας δικαιώματα.

Aπεργούν ακόμη και οι δικηγόροι στη Θεσσαλονίκη. Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργούν οι τράπεζες, ενώ τροποποιήσεις αναμένονται και στα προγράμματα των σχολείων λόγω της συμμετοχής στην απεργία και της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ.

Παρόντες στην απεργία δήλωσαν οι νοσοκομειακοι γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) συμμετέχει στην 24ωρη πανελλαδική – πανεργατική απεργία ενώ στους δρόμους βγαίνει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Επίσης, θα απεργήσουν οι εργαζόμενοι στα υπουργεία, τις εφορίες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις πολεοδομίες, ενώ συμμετοχή έχουν δηλώσει οι εργαζόμενοι σε τουρισμό – επισιτισμό και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας.

Σε σχετική συνέντευξη Τύπου χθες στη Θεσσαλονίκη από τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), την Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (ΟΒΣΘ), την Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Θεσσαλονίκης (ΟΕΕΘ), και το Σωματείο Ιδιοκτητών Επιβατηγών Αυτοκινήτων Ταξί Θεσσαλονίκης ''Ο ΕΡΜΗΣ'', τόσο η αγορά, τα εμπορικά καταστήματα όσο και  τα ταξί θα λειτουργήσουν κανονικά την Τετάρτη, ημέρα πανελλαδικής απεργίας και στόχος της συγκεκριμένης κινητοποίησης είναι η γνωστοποίηση των αιτημάτων τους. Θα συμμετέχουν στην συγκέντρωση στο ΕΚΘ την Τετάρτη και στην πορεία που θα ακολουθήσει και ακολούθως θα καταθέσουν ψήφισμα προς τον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης).

Τρεις πορείες στη Θεσσαλονίκη

Τρεις πορείες έχουν προγραμματιστεί για αύριο στη Θεσσαλονίκη, όλες στις 10:30.

Στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης θα συγκεντρωθούν Συνδικάτα, Σωματεία και Συνταξιούχοι, ενώ στο άγαλμα Βενιζέλου καλεί το ΠΑΜΕ

Αντίστοιχα κάλεσμα από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά υπάρχει και για συγκέντρωση και πορεία από την Καμάρα.

Τα συνδικάτα, διεκδικούν με την αυριανή τους κινητοποίηση:

  • Δραστική μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.
  • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.
  • Δραστική μείωση και πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης, όπως διατροφής (π.χ. γάλα, άλευρα, έλαια, λίπη), ένδυσης κ.ο.κ.
  • Κατοχύρωση κατώτερων εγγυημένων τιμών στα αγροτικά προϊόντα και μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
  • Ουσιαστική αύξηση μισθών και συντάξεων
  • Προστασία των εργατικών και λαϊκων νοικοκυριών από την διακοπή ρεύματος, νερού και τηλεφώνου.
  • Διαγραφή χρεών για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.
  • Διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και στο επίδομα θέρμανσης, αύξηση του οικογενειακού εισοδηματικού κριτηρίου στα 30.000 ευρώ.
  • Επαναφορά των δωρεάν δρομολογίων στις αστικές συγκοινωνίες για τους εργαζόμενους κατά την έναρξη και τη λήξη των βαρδιών, μείωση της τιμής του εισιτηρίου στα ΜΜΜ κατά 50%. Δωρεάν μετακινήσεις για μαθητές, φοιτητές, ανέργους, ΑμεΑ και συνταξιούχους.
  • Επιδότηση ενοικίου για εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά, φοιτητές και μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά.
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες.
  • Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Διαγραφή χρεών προς τράπεζες και εφορία.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ