Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αναβίωση της μάχης των οχυρών του Ρούπελ

Αύριο η ιστορική αναπαράσταση

Στην κατάφυτη πλαγιά του οχυρού Ρούπελ, εκεί όπου η ιστορία και το φυσικό περιβάλλον συνυπάρχουν αρμονικά, κάτω από τη σκιά του μαρμάρινου μνημείου των ηρωικός πεσόντων στρατιωτών, αξιωματικών, υπαξιωματικών και επίστρατων, ο ανθρώπινος νους δεν μπορεί να μη συλλογιστεί την υπέρτατη θυσία των Ελλήνων απέναντι στα ναζιστικά στρατεύματα.

Σε αυτόν τον ιερό χώρο, την Κυριακή 14 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ στην Ελλάδα ιστορικής αναπαράστασης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Πρόκειται για την αναβίωση της ιστορικής μάχης του οχυρού Ρούπελ τον Απρίλιο του 1941, στην ορεινή κορυφογραμμή των Σερρών δίπλα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Πριν από 82 χρόνια, οι γενναίοι υπερασπιστές του θρυλικού οχυρού Ρούπελ, αντιστάθηκαν με ηρωισμό και αυτοθυσία κερδίζοντας τον σεβασμό του εχθρού και την αναγνώριση των συμμάχων. Η απάντηση του διοικητή του Ρούπελ Α/νχη Γεώργιου Δουράτσου στους Γερμανούς εισβολείς, εξακολουθεί να συγκινεί έως τις μέρες μας: «Τα οχυρά δεν παραδίδονται αλλά καταλαμβάνονται». Παρά το ανελέητο σφυροκόπημα το Ρούπελ δεν καταλήφθηκε από τον εχθρό.

Η ηρωική αντίσταση των Ελλήνων υπερασπιστών του οχυρού

Όσοι βρεθούν την Κυριακή το πρωί στο Ρούπελ θα ζήσουν λεπτό προς λεπτό τη λυσσαλέα προσπάθεια των Γερμανών εισβολέων να καταλάβουν το απόρθητο οχυρό και την ηρωική αντίσταση των Ελλήνων υπερασπιστών του και όλα αυτά μέσα από τη χρήση εντυπωσιακών εφέ πυρών, εκρήξεων και αεροπορικών προσομοιώσεων.

Πριν από την έναρξη της εκδήλωσης, το ελληνικό αεροσκάφος Supermarine Spitfire MJ755 θα πραγματοποιήσει πτήση πάνω από το θρυλικό Ρούπελ, σε μια καθηλωτική επίδειξη που θα γυρίσει τις μνήμες των παλαιότερων στην εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τότε που το Spitfire κυριαρχούσε στους ουρανούς της Ευρώπης.

Τιμώμενο πρόσωπο της φετινής διοργάνωσης είναι ο αείμνηστος διοικητής του οχυρού Κέλκαγιά στο Μπέλλες, Τηλέμαχος Ζακυνθινός (1904-1978). Αφηγητής του κεντρικού αναβιωτικού δρώμενου θα είναι ο δημοφιλής παρουσιαστής Αλέξανδρος Κωστάλας.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης, η προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας λαών και κρατών -ώστε να μη ξαναζήσει η ανθρωπότητα τη φρίκη του πολέμου- καθώς και η ανάδειξη του ιστορικού τουρισμού ή τουρισμού μνήμης στο βόρειο τμήμα των Σερρών.

Παράλληλες δράσεις και εκδηλώσεις

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, το Σάββατο 13 Μαΐου στις 18:00 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία Σιδηροκάστρου, θα πραγματοποιηθεί «Ρετρό Παρέλαση» με ιστορικά στρατιωτικά οχήματα, αναβιωτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, κλασσικούς ποδηλάτες κ.α. Θα ακολουθήσει στις 20:00 στο προαύλιο της ΛΑΦ Σιδηροκάστρου, χοροεσπερίδα εποχής 1940-1941. Την προηγούμενη μέρα, την Παρασκευή 12 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί ρεμπέτικη βραδιά στην κεντρική πλατεία του χωριού Βυρώνεια, σε συνεργασία της Α.ΠΟ.ΔΡΑ.ΣΙ. ((Αθλητική Πολιτιστική Δράση Σιντικής) με τον πολιτιστικό σύλλογο της περιοχής.

Η εκδήλωση, που διοργανώνεται για 6η συνεχόμενη χρονιά από τον δήμο Σιντικής και το σωματείο «Στενωπός - Οχυρώσεις Μπέλλες & Αγκίστρου», τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ενώ έχει την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Σερρών.

Στο κεντρικό δρώμενο της αναβίωσης της μάχης λαμβάνουν μέρος ομάδες ιστορικής αναβίωσης από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία: «Kampfgruppe «Süden» - Hellenic Reenactment Group» (Ελλάδα), «Kampfgruppe Bulgarien», «Brothers in Arms» (Βουλγαρία), «Asociația Deutsches Freikorps» (Ρουμανία).

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία από παλαιότερη αναπαράσταση

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τρένο για Θεσσαλονίκη ακινητοποιήθηκε γεμάτο επιβάτες - Φωτιά κοντά στις γραμμές
Η αμαξοστοιχία IC54 (Αθήνα – Θεσσαλονίκη) παραμένει σταθμευμένη στον Σ.Σ Λειβαδιάς, λόγω πυρκαγιάς πλησίον των γραμμών
Τρένο για Θεσσαλονίκη ακινητοποιήθηκε γεμάτο επιβάτες - Φωτιά κοντά στις γραμμές