Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Όλυμπος: Αλλάζει το βουνό με glamping, 4 αστέρων resort - Τελεφερίκ για 400 άτομα/ώρα

Τι αναφέρει η Αναπτυξιακή Μελέτη του Επιμελητηρίου Πιερίας για τον Όλυμπο

Τη δημιουργία τελεφερίκ, ελικοδρόμιου αλλά και ξενοδοχειακής μονάδας 4 αστέρων προβλέπει στον Όλυμπο η Αναπτυξιακή Μελέτη του Επιμελητηρίου Πιερίας με τίτλο «Οι Δυνατότητες και οι Τρόποι Αξιοποίησης του Ολύμπου σε Αναπτυξιακή Κατεύθυνση».

Η μελέτη παραδόθηκε, στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλία Χατζηχριστοδούλου, στις 7 Ιουνίου

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ανέφερε αναλυτικά όλες τις προτάσεις και παρεμβάσεις που περιλαμβάνει η Μελέτη, πάντα στο πλαίσιο του Προεδρικού Διατάγματος του Σεπτεμβρίου του 2021, ζητώντας την αρωγή του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα για την ταχεία υλοποίηση των προβλεπόμενων από τη Μελέτη έργων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας ανταποκρινόμενος στην πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Πιερίας, δεσμεύτηκε για τη στήριξή του στο εμβληματικό αυτό αναπτυξιακό εγχείρημα, διατυπώνοντας παράλληλα συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με την άμεση αλλά και βέλτιστη υλοποίηση της Μελέτης, η οποία αφορά στην ανάπτυξη όχι μόνο της Πιερίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας.

Αναλυτικότερα όσον αφορά τις προτάσεις που περιλαμβάνει η μελέτη του Επιμελητηρίου στο σχέδιο αξιοποίησης προβλέπεται resort τουλάχιστον 4 αστέρων στο εγκαταλειμμένο θεραπευτήριο Πέτρας (ανήκει στη Μητρόπολη Κίτρους Πιερίας και οποιαδήποτε παρέμβαση προϋποθέτει τη συναίνεση της Μητρόπολης). Επίσης, κάμπινγκ τουλάχιστον 3 αστέρων στη Ζώνη Δ, τύπου Glamping, δηλαδή καταλύματα που προσομοιάζουν στο κάμπινγκ αλλά με τις παροχές και τις υπηρεσίες ενός ξενοδοχείου.

Προβλέπεται δίκτυο διαδρομών mountain bike στη βόρεια πλευρά του Ολύμπου με αφετηρία το χωριό Πέτρα. Κατασκευή διπλής διαδρομής bike and hike σύνδεσης παραλιακού μετώπου με Όλυμπο, από παραλιακό μέτωπο προς Λιτόχωρο με εκκίνηση την Πλάκα με μικρά αναψυκτήρια στο μέσο της διαδρομής. Κατασκευή διπλής διαδρομής bike and hike σύνδεσης παραλιακού μετώπου με Όλυμπο, από παραλιακό μέτωπο προς Δίον με εκκίνηση το Λιμάνι της Γρίτσας με μικρά αναψυκτήρια στο μέσο της διαδρομής. Κατασκευή ποδηλατικής διαδρομής διάνυσης παραλιακού μετώπου με μικρά αναψυκτήρια. Συντήρηση υφιστάμενων αναψυκτηρίων στα φυλάκια ΜΔΕΠΟ Βροντούς, Μύλοι και Πριόνια.

Όσο για το τελεφερίκ, σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΕ (2016/424) σχετικά με τις εγκαταστάσεις με συρματόσχοινα, προβλέπεται αμιγώς τουριστικού σκοπού από αφετηρία του μονοπατιού Γκόλνα – Λιβαδάκι μέχρι την κορυφή Γκόλνα (Ζώνη Γ) με μήκος διαδρομής 1.100 μέτρων και υψομετρικής διαφοράς 500 μ.

Η δυναμικότητα του τελεφερίκ εκτιμάται σε 400 άτομα/ώρα με δυο βαγόνια και περίπου 35 άτομα/βαγόνι. Διαμόρφωση πάρκινγκ στην αφετηρία του μονοπατιού Γκόλνα – Λιβαδάκι. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι επισκέπτες του τελεφερίκ θα μπορούν να πεζοπορήσουν μέχρι το νεόκτιστο καταφύγιο στο Λιβαδάκι ή να χρησιμοποιήσουν τα ποδήλατά τους σε ειδικά διαμορφωμένη πίστα για κατάβαση μέχρι το Λιτόχωρο.

Σε δημοτικές εκτάσεις στους πρόποδες του Ολύμπου προβλέπονται αερολέσχη – ελικοδρόμιο, πίστα μότο κρος, πίστα mountain bike ολυμπιακών προδιαγραφών. Επίσης, κέντρο περίθαλψης άγριων ζώων στο Λιτόχωρο, χώροι προβολής του θαλάσσιου περιβάλλοντος και οικοσυστημάτων στο Ναυτικό Μουσείο στο Λιτόχωρο, κέντρο λήψης real time εικόνων από σημεία ενδιαφέροντος του Ολύμπου, συντήρηση, βελτίωση, ανάδειξη και αποκατάσταση υφιστάμενων κτιρίων και έργων της ιεράς μονής Αγ. Διονυσίου.

Σύμφωνα με τη μελέτη προβλέπεται και η αναβάθμιση των καταφυγίων, φυλασσόμενων και μη.

Για παράδειγμα, προβλέπεται η αντικατάσταση των υφιστάμενων απορροφητικών βόθρων με μικρούς βιολογικούς στα καταφύγια «Γ. Αποστολίδης», «Χρ. Κάκκαλος», «Πετρόστρουγκας», «Κορομηλιάς – Δίου» και «Σταυρού». Η αναβάθμιση των τουαλετών στο «Γ. Αποστολίδης», η ενεργειακή αναβάθμιση με εγκατάσταση Φ/Β πάνελ στο έδαφος σε μη δασωμένη έκταση κοντά στο καταφύγιο «Σπ. Αγαπητός», ο καθαρισμός των πηγών Στράγγο και Ορλιά και η αναβάθμιση των σωληνώσεων και συστημάτων αντλιών στα καταφύγια Πετρόστρουγκα, Κορομηλιάς – Δίου, προσθήκη και αναβάθμιση του προαύλιου χώρου στο «Χρ. Κάκκαλος», η ενεργειακή αναβάθμιση με συνδυασμένο σύστημα Φ/Β και Α/Γ στο «Σταυρό», κατασκευή επιπλέον δεξαμενών για την εξασφάλιση επάρκειας υδροδότησης σ' όλα τα φυλασσόμενα καταφύγια κτλ.

Σ' ότι αφορά την προσβασιμότητα και το οδικό δίκτυο προβλέπεται διάνοιξη/βελτίωση των δασικών δρόμων αντιπυρικής προστασίας, κατάργηση της κυκλοφορίας ΙΧ οχημάτων (με εξαίρεση για εργαζομένους στις τουριστικές υποδομές εντός του Εθνικού Πάρκου Ολύμπου) και αντικατάσταση των μέσων κυκλοφορίας με ηλεκτροκίνητα μικρά λεωφορεία τύπου Zermatt.

Σχετικά με τους σταθμούς ελέγχου εισόδου, ο 1ος  θα είναι στη θέση του παρόντος φυλακίου της ΜΔΕΠΟ, ο 2ος στη θέση του παρόντος φυλακίου στο Φαράγγι του Ενιπέα, ο 3ος στο δρόμο Καλύβια Κοκκινοπλού – καταφύγιο Χρηστάκη ενώ θα είναι υποχρεωτική η ασφάλιση των εισερχόμενων ορειβατών και πεζοπόρων όπως υποχρεωτική θα είναι και η συνοδεία από πιστοποιημένους οδηγούς βουνού.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες: Ο Πούτιν δεν διέταξε την δολοφονία Ναβάλνι
Η αμερικανική εκτίμηση βασίστηκε σε μια σειρά πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων διαβαθμισμένων πληροφοριών, και σε μια ανάλυση των δημόσιων...
Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες: Ο Πούτιν δεν διέταξε την δολοφονία Ναβάλνι
Χαμάς: Στη δημοσιότητα βίντεο με δύο ζωντανούς Ισραηλινούς ομήρους
Στο βίντεο, διάρκειας τριών λεπτών, οι δύο όμηροι λένε ότι ελπίζουν σε μια συμφωνία για την απελευθέρωση τους, αλλά και την απελευθέρωση των άλλων...
Χαμάς: Στη δημοσιότητα βίντεο με δύο ζωντανούς Ισραηλινούς ομήρους