Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σε πύρινο κλοιό η χώρα - Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στα ενεργά μέτωπα

Αναλυτικά τα ενεργά πύρινα μέτωπα σε  Βοιωτία, Αλεξανδρούπολη, Δαδιά, Εύβοια, Καβάλα και Ροδόπη

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε Βοιωτία, Αλεξανδρούπολη, Δαδιά, Εύβοια, Καβάλα και Ροδόπη δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενώ νωρίτερα πραγματοποιήθηκε έκτακτη διυπουργική σύσκεψη στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τις πολλαπλές πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο εν μέσω ακραίων καιρικών συνθηκών. 

Έβρος - Αλεξανδρούπολη

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν τη φωτιά που μαίνεται στην Αλεξανδρούπολη στις περιοχές βορείως του οικισμού Νίψα και στους οικισμούς Δορίσκος και Μοναστηράκι. 

Στην εκκένωση και του οικισμού της Αισύμης προχώρησαν οι Αρχές. Στις 5:50 στάλθηκε μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους της περιοχής να κατευθυνθούν προς την Αλεξανδρούπολη λόγω της δασικής πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Συνολικά έχουν εκκενωθεί 14 οικισμοί για την ασφάλεια των πολιτών. Παράλληλα, με μήνυμα του 112 οι κάτοικοι κλήθηκαν να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να κλείσουν πόρτες και παράθυρα λόγω των καπνών που κατευθύνονται στην περιοχή.

Παράλληλα, δύσκολο χαρακτηρίζουν αξιωματικοί της πυροσβεστικής και το νέο μέτωπο φωτιάς που εκδηλώθηκε νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας στη Δαδιά στην περιοχή Γκίμπρενα. Μάλιστα σημειώνουν πως νωρίτερα είχαν σβήσει και άλλη φωτιά μέσα στη Δαδιά περίπου ενός στρέμματος.  Η περιοχή είναι πολύ δύσβατη και η κατάσταση χαρακτηρίζεται πολύ δύσκολη. Η περιοχή αποτελεί την καρδιά του Εθνικού πάρκου. 

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, νεκρός εντοπίστηκε πριν από δύο ώρες ένας άντρας στην περιοχή της Λευκίμμης, που ξεκίνησε από τη φωτιά της Δαδιάς. Πιθανότατα πρόκειται για μετανάστη.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό, προγραμματίζεται προληπτική εκκένωση του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.

Νέο μέτωπο φωτιάς ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας και στην περιοχή Λάβαρα Έβρου. Με μήνυμα από το 112 οι κάτοικοι που βρίσκονται στην περιοχή κλήθηκαν να κατευθυνθούν προς την Ορεστιάδα. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 16 πυροσβέστες με 7 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 2 αεροσκάφη.

Η φωτιά την ίδια στιγμή συνεχίζει το καταστροφικό της έργο στο χωριό Άβαντας.

Βοιωτία 

Στην αγροτοδασική πυρκαγιά στον Πρόδρομο Βοιωτίας που εκδηλώθηκε τις κατά τις πρωινές ώρες σήμερα, το μέτωπο των επιχειρήσεων βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της Παραλίας Σαράντη και επιχειρούν 74 πυροσβέστες, 6 ομάδες  πεζοπόρων τμήματων, 19 οχήματα ενώ περιοδικά επιχειρούν 10 αεροσκάση και 5 ελικόπτερα.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσης της πυρκαγιάς στη Βοιωτία, στην περιοχή μεταξύ Προδρόμου και Σαράντη, γυναίκα που είχε βγει σε κεντρικό δρόμο ζήτησε βοήθεια από άνδρες της Πυροσβεστικής για ηλικιωμένο άνδρα ο οποίος βρισκόταν σε κτηνοτροφική μονάδα. Οι πυροσβέστες έσπευσαν στο σημείο που τους υποδείχθηκε και εντόπισαν μέσα στο μαντρί άνδρα περίπου 80 ετών χωρίς τις αισθήσεις του. Η αιτία θανάτου θα διαπιστωθεί από την ιατροδικαστική έκθεση.

Σημειώνεται ότι για την περιοχή είχε εκδοθεί νωρίτερα προειδοποιητικό μήνυμα από το 112.

fotia_boiotia_3.jpg

Φωτιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση το απόγευμα της Δευτέρας και στην περιοχή Ταρσός Βοιωτίας. Με μήνυμα από το 112 οι κάτοικοι κλήθηκαν να εκκενώσουν την περιοχή Καρυώτι προς Κυριάκι και Ταρσό προς Άσπρα Σπίτια.

Για την κατάσβεσή της κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις και συγκεκριμένα 16 πυροσβέστες με 7 οχήματα και υδροφόρες ΟΤΑ ενώ από αέρος επιχειρούν 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Εύβοια

Στη πυρκαγιά στα Ψαχνά Ευβοίας που ξέσπασε κατά τις πρωινές ώρες σήμερα, η πυρκαγιά εξελίσσεται μεταξύ των περιοχών Προφήτης Ηλίας Ψαχνών και Αρτάκη.

Λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στάλθηκε στις 18:19 μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της περιοχής όπου αναφέρει ότι όσοι βρίσκονται στη βιομηχανική περιοχή της Νέας Αρτάκης και της Βατώντα να εκκενώσουν προς την Χαλκίδα.

Στις 13:15 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων από Νότια Ψαχνά προς Ψαχνά και από Βόρεια Αρτάκη προς Αρτάκη. Επιχειρούν 92 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων 19 Γάλλων πυροσβεστών και 30 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 8 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα.

Ροδόπη

Σχετικά με την φωτιά σε δασική έκταση στον Μίσχο Ροδόπης σε 5 ή 6 ανέρχονται τα σπίτια που κάηκαν στο χωριό Σώστης, όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Νίκος Τσαλικίδης. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι στην περιοχή υπάρχουν δύο πύρινα μέτωπα σε Μίσχο και 'Ανω Δροσίνη και ανέφερε ότι «η φωτιά έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και έχει επεκταθεί στον ορεινό όγκο προς δυτικά».

Με νέο μήνυμα από το 112 οι κάτοικοι κλήθηκαν να εκκενώσουν τις περιοχές Πολύανθο, Σώστη και Ληνό και να κατευθυνθούν προς Κομοτηνή.

Είχε προηγηθεί μήνυμα από το 112 στους κατοίκους σε Μέγα Πιστό και Μίσχο να εκκενώσουν τις περιοχές και να κατευθυνθούν προς Ίασμo.

Για την κατάσβεσή της φωτιάς επιχείρησαν 14 πυροσβέστες με 7 οχήματα ενώ περιοδικά επιχειρούν 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. 

Νωρίτερα, φωτιά ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στην Άνω Δροσινής Ροδόπης. Σύμφωνα με την πυροσβεστική δεν απειλούνται κατοικίες. Για την κατάσβεσή της κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις και συγκεκριμένα 23 πυροσβέστες με 11 οχήματα ενώ από αέρος περιοδικά επιχειρούν 3 αεροσκάφη. 

Καβάλα

Παράλληλα, φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας και σε δασική έκταση στο Διαλεκτό του Δήμου Νέστου στην Καβάλα. Το πύρινο μέτωπο είναι κοντά σε σπίτια.  

Με νέο μήνυμα από το 112 οι κάτοικοι σε Νέο Ξεριά, Παλαιό Ξεριά και Γέροντα κλήθηκαν να εκκενώσουν προς κόμβο Χρυσούπολης. Νωρίτερα, το 112 έστειλε μηνύματα για απομάκρυνση των κατοίκων από το Διαλεκτό και τις περιοχές Δαμασκηνιά, Εκλεκτό, Αβραμυλιά προς Παλαιά Εθνική Οδό. Έκλεισε και η Εγνατία οδός.

Kατά τις προσπάθειες κατάσβεσης τραυματίστηκαν δύο πυροσβέστες και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ ένα πυροσβεστικό όχημα υπέστη ζημιές. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ένας από τους πυροσβέστες έχει υποστεί εγκαύματα στο πρόσωπο και ο άλλος στα χέρια. Και οι δυο έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Στο σημείο επιχειρούν επιχειρούν 33 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου και 12 οχήματα ενώ περιοδικά επιχειρούν 4 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.  

Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση αλλά και πρόληψη πυρκαγιών ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, μετά την έκτακτη διυπουργική σύσκεψη με τους υπουργούς Επικρατείας, Περιβάλλοντος, Προστασίας του πολίτη και Ναυτιλίας, τους επικεφαλής του Πυροσβεστικού σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού καθώς και τον Διοικητή της ΕΥΠ.

Ακολουθεί η δήλωση του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια:

«Οι τελευταίες 48 ώρες, όπως δυστυχώς και το επόμενο 48ωρο, αποδεικνύονται εξαιρετικά κρίσιμες λόγω των θυελλωδών ανέμων και υψηλών θερμοκρασιών που δημιουργούν εκτεταμένα πύρινα μέτωπα, καθώς οι εστίες δεν μπορούν να τεθούν εύκολα υπό έλεγχο.

Από χθες τα μεσάνυχτα εκδηλώθηκαν 53 δασικές πυρκαγιές και μόνο στον Έβρο 14 διαφορετικές εστίες.

Η κατάσταση στην Αλεξανδρούπολη και τη Δαδιά, καθώς και οι μεγάλες φωτιές που εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα σε Εύβοια, Καβάλα, Βοιωτία, Κομοτηνή είναι πολύ δύσκολες. 

Ως εκ τούτου, πραγματοποιήθηκε έκτακτη διυπουργική σύσκεψη με τους συναδέλφους υπουργούς Επικρατείας, Περιβάλλοντος, Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας, τους επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛΑΣ, και του Λιμενικού, καθώς και του Διοικητή της ΕΥΠ.»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρωεκλογές χωρίς Ευρώπη
Η ελληνική οπτική απέναντι στις Ευρωεκλογές σχεδόν έχει εξοστρακίσει τη λέξη Ευρώπη από τις προγραμματικές διακηρύξεις
Ευρωεκλογές χωρίς Ευρώπη