Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Νύχτα τρόμου σε Βόλο και Βόρεια Εύβοια - Αγωνία στη Λάρισα (VIDEO)

Κλήσεις για απεγκλωβισμούς - Εγκλωβισμένη και η δημοσιογράφος της ΕΡΤ

Νύχτα τρόμου αναμένεται να είναι η αποψινή για τους κατοίκους σε βόρεια Εύβοια, Φθιώτιδα και Μαγνησία λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που σφυροκοπούν και πάλι τη χώρα μας. Η κακοκαιρία Elias χτύπησε με δριμύτητα αυτές τις περιοχές ξανά με τα σοβαρότερα προβλήματα να σημειώνονται στη βόρεια Εύβοια αλλά και στο Βόλο που έχει πλημμυρίσει ξανά και έχει αφήσει αρκετές περιοχές χωρίς ρεύμα, ενώ υπάρχουν αρκετές επιχειρήσεις σε εξέλιξη για απεγκλωβισμούς πολιτών. Την ίδια ώρα, αγωνιούν οι κάτοικοι στα χωριά της Φθιώτιδας για τα νερά του Σπερχείου.

Σύμφωνα με τον Κλαδάρχη Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, υποστράτηγο, Θανάση Μπαλάφα κατά τη διάρκεια της νύχτας επειδή αναμένεται μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες η κατά τόπους βροχόπτωση να είναι έντονη θα συνεχιστεί η κλιμάκωση και η ενίσχυση των πυροσβεστικών έτσι ώστε να μειώσουν στο μέτρο του δυνατού τις όποιες αρνητικές συνέπειες εμφανιστούν από την βροχόπτωση.

Σύμφωνα με τον ίδιο στην περιφέρεια Θεσσαλίας και την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχουν κλιμακωθεί δυνάμεις και από την 1η, την 2η, την 7η και την 8η ΕΜΑΚ με βάρκες και με εκπαιδευμένο προσωπικό στα ορμητικά νερά καθώς και αυτοδύτες προσπαθώντας να ακολουθήσουν την εξέλιξη του φαινομένου ενώ έχουν δημιουργηθεί σταθμοί βάσεις με προσωπικό της Πυροσβεστικής, της αστυνομίας και του στρατού.

 «Ουσιαστικά αλλάζουμε τόπο στις δυνάμεις μας έτσι ώστε να είναι πιο άμεση και γρήγορη η ανταπόκριση στις περιοχές που αναμένουμε το επόμενο δίωρο, τρίωρο να χτυπήσει το φαινόμενο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλάφας.

Πιο σφοδρή είναι η κακοκαιρία Elias από την κακοκαιρία Daniel, σύμφωνα με τον δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο.

Ο δήμαρχος Βόλου μιλώντας στο protothema.gr λέει: «Το 80% της πόλης έχει βυθιστεί στο σκοτάδι, έχει κοπεί το ρεύμα. Κουράστηκε ο κόσμος με τις πλημμύρες, πάλι βάρκες χρειαζόμαστε για να κυκλοφορήσουμε. Είναι δραματική η κατάσταση. Έχω ξεμείνει με το αμάξι, δεν μπορώ να βγω από το αυτοκίνητο γιατί η στάθμη του νερού ανεβαίνει και περιμένω φορτωτή να έρθει να με πάρει. Η Μακρινίτσα έχει αποκοπεί, ο δρόμος έγινε γκρεμός, δεν υπάρχει επικοινωνία με τους κατοίκους, πρέπει να κινδυνεύουν οι άνθρωποι εκεί».

Ο δήμαρχος Βόλου βρίσκεται από το πρωί επί ποδός σε διάφορα σημεία της πόλης μαζί με συνεργεία. Σε ένα δραματικό του μήνυμα που δημοσιεύει το thenewspaper.gr μέσα από το αυτοκίνητο, εν μέσω της σφοδρής καταιγίδας, απευθύνει έκκληση στους Βολιώτες λέγοντας:

 «Αυτή η καταρρακτώδης βροχή είναι μεγαλύτερη από τις 6 Σεπτεμβρίου. Κόπηκε ο δρόμος στη μέση στην Παιδόπολη της Αγριάς. Πλημμύρες παντού. Αν συνεχίσει έτσι θα σπάσει ο Κραυσίδωνας σε λίγα λεπτά. Σας παρακαλώ, σας εκλιπαρώ αν μένετε σε ισόγεια και σε πρώτους ορόφους, ανεβείτε σε ψηλότερους ορόφους. Αν χρειαστείτε βοήθεια καλέστε στα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο. Δε μπορώ να καταλάβω τι οργή είναι αυτή από τη φύση. Προστατεύσετε τους εαυτούς σας. Η βροχή θα συνεχιστεί όλη νύχτα. Μείνετε ψηλά. Μην κυκλοφορείτε».

Δραματικό μήνυμα Μπέου για το νέο κύμα κακοκαιρίας

Σε μήνυμά του στο Facebook, ο Αχιλλέας Μπέος γράφει: «Η κατάσταση γίνεται ανεξέλεγκτη. Έκκληση. Κλειστείτε στα σπίτια σας, πηγαίνετε σε ψηλότερους ορόφους, προστατεύστε τη ζωή σας».

Εγκλωβισμένη δημοσιογράφος της ΕΡΤ

Εγκλωβισμένη είναι η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Φρόσω Παύλου, μαζί με άλλα τρία άτομα στον Κραυσίδωνα στον Βόλο. Η δημοσιογράφος ετοιμαζόταν να μεταδώσει το ρεπορτάζ στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.

«Δεν θα σας δώσω ρεπορτάζ. Το ρεπορτάζ γίναμε εμείς σήμερα. Είμαστε εγκλωβισμένοι, μας βρήκε το σπάσιμο του Κραυσίδωνα να δίνουμε εικόνα για την ΕΡΤ3. Περιμένουμε την Πυροσβεστική να μας απεγκλωβίσει. Βρήκαμε ένα υπόστεγο, περιμένουμε μέσα στα σκοτάδια με υπομονή», είπε μεταξύ άλλων στο δελτίο της ΕΡΤ.

«Τα πάντα είναι κλειστά, είμαστε δύο άτομα, εγώ και ο τεχνικός», πρόσθεσε.

Στην Εύβοια 

Στο Μαντούδι Εύβοιας χείμαρροι υπερχείλισαν με τους κατοίκους να λαμβάνουν προειδοποιητικό μήνυμα από το 112, ενώ στις Ροβιές οι χείμαρροι μπήκαν μέσα στο χωριό παρασέρνοντας τα πάντα στο πέρασμά τους. Μηνήματα από το 112 έλαβαν οι κάτοικοι σήμερα και στον Βόλο (όπου σε αρκετές περιοχές δεν έχουν ρεύμα) για απαγόρευση της κυκλοφορίας, στη Φθιώτιδα για εκκένωση των περιοχών Πετρίλια και Σοφιάδα, στο Σωτήριο Λάρισας για απομάκρυνση των κατοίκων προς Λάρισα και στο Αρμένι προειδοποιώντας τους για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Ζημιές από την κακοκαιρία Elias στη Β. Εύβοια: Κομμένη στα δύο - Πολλές περιοχές χωρίς ρεύμα

Δεν έχει προλάβει να μετρήσει τις πληγές της η Εύβοια, καθώς οι ζημιές από την κακοκαιρία συνεχίζονται, διευρύνονται και καλύπτουν πλέον ολόκληρες περιοχές.

Η Εύβοια δοκιμάζεται από τις πρώτες πρωινές ώρες, από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Έχει κομμένο τον κεντρικό οδικό άξονα από τη Νότιο προς τη Βόρεια Εύβοια λόγω κατολίσθησης στην περιοχή Δερβένι με τα μηχανήματα να εργάζονται πυρετωδώς για να απομακρύνουν τα μπάζα όμως στην περιοχή έχει κυριολεκτικά συγκεντρωθεί ένα ολόκληρο βουνό.

Οι εργασίες που γίνονται στο χωριό Δερβένι μετά τις κατολισθήσεις:

Επίσης πολλές περιοχές είναι χωρίς ρεύμα από τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς δέντρα ξεριζώθηκαν και έπεσαν πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ, βυθίζοντας στο σκοτάδι ολόκληρες περιοχές, αλλά και χωρίς νερό, ενώ η κυκλοφορία ακόμη και μέσα στα χωριά είναι πλέον επικίνδυνη.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που βρέθηκαν στην Εύβοια με 28 οχήματα 50 πυροσβέστες και δύο ομάδες της ΕΜΟΔΕ όπως επίσης και μία ομάδα της 7ης ΕΜΑΚ με τον απαραίτητο εξοπλισμό και 1 άρμα δεν προλαβαίνουν πλέον τις εκκλήσεις που γίνονται, από αρκετές περιοχές, είτε για να σώσουν ανθρώπους και να τους απεγκλωβίσουν από διάφορα σημεία, είτε να παρέμβουν για την άντληση των υδάτων. Έτσι αποφασίστηκε η ενίσχυση των δυνάμεων με ειδικές ομάδες από τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα. Μήνυμα του 112 στους κατοίκους στο Σωτήριο Λάρισας για απομάκρυνση από την περιοχή.

Σε Πευκί, Ροβιές και Μαντούδι ο Κικίλιας - Στο Πευκί επιχειρούν οι πυροσβέστες της 1ης ΕΜΟΔΕ

Στην Βόρειο Εύβοια, στο Πευκί, την Ιστιαία και τις Ροβιές έχει μεταβεί ακτοπλοϊκά από την Γλύφα και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας για να συντονίσει από κοντά την παρέμβαση των δυνάμεων.

Τα φαινόμενα παραμένουν έντονα στην Ιστιαία και το Πευκί, όπου έχουν σημειωθεί κατολισθητικά φαινόμενα, μικρής κλίμακας, ενώ οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη για να απεγκλωβίσουν ανθρώπους που ξαφνικά βρέθηκαν εγκλωβισμένοι από τα νερά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μετεωρολογικός σταθμός στην Ιστιαία έχει καταγράψει ότι έπεσαν από τις πρώτες πρωινές ώρες 210 κυβικά μέτρα νερού ανά στρέμμα.

Στο Μαντούδι η κατάσταση είναι εφιαλτική καθώς το νερό ξεπερνά ακόμη και το ένα μέτρο. Η βροχόπτωση που συνεχίζεται από τις πρώτες πρωινές ώρες θεωρείται πρωτόγνωρη για την περιοχή ενώ οι χείμαρροι που φτάνουν εκεί κουβαλούν από τα βουνά φερτά υλικά και τα εναποθέτουν σε διάφορα σημεία.

Λίγο μετά τις 10 το πρωί εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις)  στο Μαντούδι Εύβοιας προειδοποιώντας τους κατοίκους για τον κίνδυνο υπερχείλισης χειμάρρων.

Οι κάτοικοι κλήθηκαν να περιορίσουν τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων & ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών.

Στα Ψαχνά φουσκώνουν οι χείμαρροι και όλοι κάνουν το σταυρό τους να αντέξουν την μεγάλη πίεση που δέχονται.

Στις Ροβιές οι κάτοικοι μιλούν για ολοκληρωτική καταστροφή καθώς μέσα στο χωριό πέρασαν 4 χείμαρροι που απλώθηκαν σε ολόκληρο το χωριό προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές.

Ο μετεωρολογικός σταθμός στη Λίμνη της Εύβοιας από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα έχει καταγράψει ότι έχουν πέσει πάνω από 230 κυβικά μέτρα νερού σε κάθε στρέμμα στην ευρύτερη περιοχή.

Ο όγκος της λάσπης και των φερτών υλικών που κατέβηκε από τα βουνά είναι τεράστιος, με τη λίμνη να μεταβάλεται σε ένα κόκκινο ορμητικό ποτάμι, που κατέληξε μέχρι τη θάλασσα. 

 

«Το φαινόμενο είναι έντονο από άκρη σε άκρη σε όλη την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας» υπογραμμίζει ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη «η Βόρειος Εύβοια δοκιμάζεται για ακόμη μία φορά. Τα φαινόμενα είναι ακατάπαυστα έντονα» όπως χαρακτηριστικά σημειώνει. Μάλιστα ο ίδιος για να φτάσει στη Β. Εύβοια αναγκάστηκε να περάσει από την Αρκίτσα στην Αιδηψό μιας και είναι κομμένη η συγκοινωνία στην περιοχή Δερβένι.

 

Ενισχυμένες μονάδες της Πυροσβεστικής επιχειρούν στην περιοχή

Ενισχυμένες με ειδικές ομάδες (ΕΜΟΔΕ, ΕΜΑΚ) από τη Θεσσαλία και την Στερεά Ελλάδα είναι όλες οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος της βόρειας Εύβοιας. Όλες οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος της βόρειας Εύβοιας επιχειρούν από το πρωί της Τετάρτης στο βόρειο τμήμα του νησιού.

Όπου έχει χρειαστεί, στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος μεταφέρουν πολίτες από πλημμυρισμένους υπαίθριους χώρους και σπίτια σε ασφαλή σημεία, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιούν αντλήσεις υδάτων.

Σύμφωνα με το evima.gr η κατάσταση είναι δραματική στο χωριό Κυμάσι στη Βόρεια Εύβοια, οπού μετά από υπερχείλιση του ποταμού Κυμασιώτης πλημμύρισαν τα πάντα στο χωριό και άνθρωποι ανέβηκαν στην ταράτσα για να σωθούν.

Κάτοικος της περιοχής μιλώντας στο evima.gr, ανέφερε χαρακτηριστικά, «η κατάσταση στο χωριό είναι τραγική έχουν πλημμυρίσει τα πάντα από τον ποταμό. Εγώ πρόλαβα και έφυγα από το σπίτι μου, όμως η γειτόνισσά μου που είναι και ηλικιωμένη δεν πρόλαβε να φύγει πλημμύρισε το σπίτι της και για να σωθεί ανέβηκε στην ταράτσα του σπιτιού της. Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει εμφανιστεί κάνεις στο Κυμάσι, μας έχουν αφήσει στο έλεος της καταστροφής όπως και στις προηγούμενες πλημμύρες».

Συναγερμός για τον Κηρέα ποταμό

Συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες ώρες στις αρχές για τον ποταμό Κηρέα, σύμφωνα με το evima. Από το βράδυ της Τρίτης υποδέχεται τεράστιες ποσότητες νερού με αποτέλεσμα να έχουν σημειωθεί ήδη διάφορα πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή.  Αυτή τη στιγμή έχουν γεμίσει νερό και οι πλημμυρικές ζώνες του ποταμού.

Σοβαρά προβλήματα και στο Πευκί της Εύβοιας

Σοβαρά προβλήματα καταγράφηκαν και στο Πευκί της Βόρειας Εύβοιας. Χείμαρροι ξεχείλησαν, πέρασαν μέσα από τον οικισμό με συνέπεια να παραμένουν εγκλωβισμένοι αρκετοί άνθρωποι. Πυροσβεστικές δυνάμεις προσπάθησαν να απομακρύνουν ανθρώπους και να τους μεταφέρουν σε ασφαλή σημεία, δεκάδες είναι τα σπίτια που έχουν πλημμυρίσει, όπως επίσης και τα δέντρα που έχουν πέσει από τους ισχυρούς ανέμους.

Βόλος: Νέο 112 με απαγόρευση της κυκλοφορίας - Πλημμυρικά φαινόμενα στην πόλη - Κλειστά τα σχολεία Πέμπτη και  Παρασκευή

Πλημμυρικά φαινόμενα πλέον και πάλι στον Βόλο και τα προάστιά του από την σφοδρή καταιγίδα που πλήττει την ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας.

Πολλές περιοχές δεν έχουν ρεύμα ενώ νέο μήνυμα του 112, εστάλη μέσα σε ελάχιστα λεπτά, στις 19.10 το απόγευμα, αναφέροντας ότι "με απόφαση της ΕΛΑΣ απαγορεύεται η κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Βόλου λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων" με αποτέλεσμα να διακοπούν και οι αστικές συγκοινωνίες στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας προς κάθε προορισμό.

Ηδη έχει διακοπεί η κίνηση και στον δρόμο Μηλίνας-Τρικερίου στο Νότιο Πήλιο όπως και στην ευρύτερη περιοχή της παρακάρλιας περιοχής από το Ριζόμυλο προς τα Κανάλια, ενώ μέσα στην πόλη του Βόλου έχει ανέβει και πάλι επικίνδυνα η στάθμη στον χείμαρρο Κραυσίδωνα, ενώ πλημμυρισμένες είναι οι περιοχές Παλαιό Λιμεναρχείο, η Παπαδιαμάντη στο κέντρο από το Δημαρχείο μέχρι και τον κόμβο Αθηνών, η 2ας Νοεμβρίου και ο Αγιος Παντελεήμονας, ενώ άμεσος κίνδυνος υπάρχει και στο Νέο Δέλτα και το ίδρυμα 'Ασπρες Πεταλούδες όπου απειλεί ο χείμαρρος Ξηριάς.

Στον παραλιακό δρόμο Βόλου-Αγριάς διακόπτεται περιοδικά η κυκλοφορία στις στροφές της Γορίτσας όπου έπεσαν βράχια και πέτρες από το βουνό, ενώ στα Λεχώνια και τα Πλατανίδια η κατάσταση είναι εξίσου δύσκολη από τις τεράστιες ποσότητες νερού που κατεβαίνουν από το Πήλιο.

Με απόφαση του δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου ανακοινώθηκε ότι αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα μείνουν κλειστά σε όλη την ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας της Μαγνησίας λόγω των σοβαρών προβλημάτων προβλημάτων από τη νέα κακοκαιρία.

Λάρισα: Σε επιφυλακή ο μηχανισμός για πλημμυρικά φαινόμενα σε Αρμένιο και Σωτήριο του Δήμου Κιλελέρ

Σε επιφυλακή για κάθε ενδεχόμενο είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην περιοχή του Κιλελέρ κυρίως στην περιοχή του Αρμένιου και Σωτηρίου, όπου τα νερά της βροχής κατεβαίνουν από τον χείμαρρο "Γκουσπαντανιώτη" και οδηγούνται στα υπόλοιπα ρέματα της περιοχής.

Λίγο μετά τις 16.00 το απόγευμα της Τετάρτης οι κάτοικοι στο Σωτήριο της Λάρισας κλήθηκαν με μήνυμα από το 112 να απομακρυνθούν προς τη Λάρισα μέσω Π.Ε.Ο Λάρισας - Βόλου λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων.

Οι κάτοικοι ανησυχούν ότι η ορμητικότητα των νερών μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις υποδομές του κεντρικού ρεύματος και ενδεχομένως να υπάρξουν πλημμύρες στα χωριά Αρμένιο και Σωτήριο.

Στο σημείο τις προηγούμενες ημέρες επιχείρησαν μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπου σε συνεργασία με συνεργεία του Δήμυο Κιλελέρ προχώρησαν σε αποκατάσταση των υποδομών του κεντρικού ρεματος που είχαν πάθει ζημία από τις προηγούμενες πλημμύρες.

Σε Αρμένι και Σωτήριο ήχησε το 112 το μεσημέρι της Τετάρτης ενημερώνοντας τους κατοίκους για τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Δύσκολες ώρες στη Φθιώτιδα: Aγωνιούν οι κάτοικοι για τα νερά του Σπερχείου

Μήνυμα εστάλη από το 112 λίγο μετά τις 21.00 το βράδυ της Τετάρτης για εκκένωση των περιοχών Πετρίλια και Σοφιάδα.

Η Πολιτική Προστασία ζητά από τους κατοίκους των παραπάνω περιοχών να μετακινηθούν προς το Νέο Μοναστήρι, καθώς στην περιοχή τους αναμένονται πλημμυρικά φαινόμενα.

Νωρίτερα, ο Σπερχειός άρχισε να ξεχειλίζει στην περιοχή Φραντζή και να εκτονώνεται, προς το παρόν, πλημμυρίζοντας μία μεγάλη επιφάνεια από αγροτικές εκτάσεις.

Ήδη η Αστυνομία πριν λίγο έκλεισε την κυκλοφορία στον δρόμο που οδηγεί από τη Λαμία προς τον Φραντζή, ενώ πλέον άνθρωποι και μηχανήματα περιμένουν τις εξελίξεις. Σε δύο κρίσιμα σημεία ο Σπερχειός είναι σε οριακή κατάσταση. Οι κάτοικοι στο χωριό Κόμμα είναι έτοιμοι να το εγκαταλείψουν όταν δοθεί το πράσινο φως από τις αρχές.

«Είμαστε σε απόλυτη επιφυλακή στη Φθιώτιδα με την ελπίδα ότι θα αποφύγουμε τα χειρότερα» υπογράμμισε ο περιφερειάρχης που νωρίς το πρωί μετείχε σε σύσκεψη όπου ελήφθησαν και οι τελικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά τις επόμενες κινήσεις για τη Φθιώτιδα.

Λαμία: Στα όρια ο Σπερχειός - Προετοιμάζεται εκκένωση του χωριού Κόμμα

Σε οριακό επίπεδο πλέον βρίσκεται ο Σπερχειός ποταμός με τις αρχές, Δήμο Λαμίας και Περιφέρεια Στερεάς να εξετάζουν το ενδεχόμενο άμεσης εκκένωσης του χωριού Κόμμα.

Όλοι τους βρίσκονται στο κοινοτικό γραφείο, ελέγχουν συνεχώς τα αναχώματα, έτσι ώστε όταν φτάσουν σε οριακό επίπεδο, να δώσουν την εντολή εκκένωσης.

Αρκετές από τις οικογένειες του χωριού έχουν ήδη απομακρυνθεί, είτε μένουν σε ξενοδοχεία που εξασφαλίστηκαν από το δήμο, είτε σε συγγενικά τους πρόσωπα, ενώ υπάρχουν κάτοικοι που δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους νοιώθοντας ασφαλείς που οι κατοικίες τους έχουν κάποιο ύψος από το έδαφος.

Πριν λίγο εκπρόσωποι του Δήμου και της Περιφέρειας, ειδοποιούσαν τους κατοίκους του χωριού να βρίσκονται σε ετοιμότητα, καθώς άρχισε και πάλι η βροχόπτωση. Αυτή ώρα δεν βρέχει μόνο στην περιοχή της Λαμίας, αλλά και σε ολόκληρη τη Δυτική Φθιώτιδα, με συνέπεια τα νερά που αναμένονται να φτάσουν, μετά από λίγη ώρα, είναι πολλά και κανείς πλέον δεν είναι βέβαιος αν θα αντέξουν τα αναχώματα του ποταμού.

Από το απόγευμα οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Στερεάς προσπαθούν να ενισχύσουν το ανάχωμα, σε κρίσιμα σημεία, ρίχνοντας υλικό εξορύξεων που μεταφέρουν με μεγάλα φορτηγά.

Στην περιοχή βρίσκονται χωματουργικά μηχανήματα αλλά και βαν μεταφοράς προσωπικού για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των κατοίκων όταν κριθεί ότι πρέπει να εκκενωθεί το χωριό.

Πυροσβεστική: Στη βόρεια Εύβοια εντοπίζεται το πρόβλημα από την κακοκαιρία Elias - Σε πλήρη ετοιμότητα σε όλες τις περιοχές της χώρας   

Σε πλήρη ετοιμότητα και ανάπτυξη είναι ιδιαίτερα ενισχυμένες πυροσβεστικές δυνάμεις σε όλες τις περιφέρειες και περιοχές της χώρας μας που έχουν πληγεί ή αναμένεται να πληγούν από τις έντονες βροχοπτώσεις, κυρίως δε στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και στην περιφέρεια Θεσσαλίας που τόσο έχει δοκιμαστεί τις τελευταίες 15-20 μέρες, όπως δήλωσε ο Κλαδάρχης Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, υποστράτηγος, Θανάσης Μπαλάφας σε ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα. Παράλληλα, επισήμανε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στη βόρεια Εύβοια.

 «Αυτή την στιγμή το πρόβλημα εντοπίζεται περιορισμένα στη βόρεια Εύβοια, όπου το Πυροσβεστικό Σώμα έχει κληθεί σε 20 περιπτώσεις για άντληση υδάτων, 10 περιπτώσεις για κοπή δέντρων και σε 8 περιπτώσεις έχουμε κινητοποιηθεί ώστε να μεταφέρουμε συμπολίτες μας σε ασφαλή σημεία», ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι τα προβλήματα εκεί εντοπίζονται σε διάφορα σημεία που έχουν κοπεί οι οδικές αρτηρίες εξαιτίας της αύξησης του ορίου του νερού σε χειμάρρους ή από την καθίζηση φερτών υλικών.

 «Κι εκεί η συνεργασία με την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και με τους τοπικούς δήμους είναι άριστη. Ήδη υπάρχουν χωματουργικά μηχανήματα της περιφέρειας καθώς και του στρατού έτσι ώστε όσο γίνεται πιο γρήγορα να δοθούν όλοι οι δρόμοι σε κυκλοφορία. Κατά τη διάρκεια της νύχτας επειδή αναμένεται μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες η κατά τόπους βροχόπτωση να είναι έντονη θα συνεχίσουμε να κλιμακώνουμε και να ενισχύουμε τις δυνάμεις μας έτσι ώστε να μειώσουμε στο μέτρο του δυνατού τις όποιες αρνητικές συνέπειες εμφανιστούν από την βροχόπτωση», υπογράμμισε ο κ. Μπαλάφας.

Σχετικά με την περιφέρεια Θεσσαλίας και την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, όπως είπε, προσωπικό και μέσα από γειτονικές περιφέρειες όπως η Κεντρική Μακεδονία και η Δυτική Μακεδονία έχουν ήδη κληθεί να συνδράμουν ή είναι έτοιμες να συνδράμουν σε περίπτωση που τα φαινόμενα γίνουν πιο απαιτητικά.

 «Έχουμε σε αυτές τις περιοχές κλιμακώσει δυνάμεις και από την 1η, την 2η, την 7η και την 8η ΕΜΑΚ με βάρκες και με εκπαιδευμένο προσωπικό στα ορμητικά νερά καθώς και αυτοδύτες. Έχουμε κλιμακώσει από το πρωί σήμερα σε διαφορετικά επίπεδα και σε διαφορετικά σημεία αυτό το προσωπικό και αυτά τα μέσα προσπαθώντας να ακολουθήσουμε την εξέλιξη του φαινομένου. Ουσιαστικά αλλάζουμε τόπο στις δυνάμεις μας έτσι ώστε να είναι πιο άμεση και γρήγορη η ανταπόκριση στις περιοχές που αναμένουμε το επόμενο δίωρο, τρίωρο να χτυπήσει το φαινόμενο», υπογράμμισε ο κ. Μπαλάφας.

Επιπλέον αναφέρθηκε στη συνεργασία με την ΕΛΑΣ και τις Ένοπλες Δυνάμεις ενώ επισήμανε ότι έχουν δημιουργηθεί σταθμοί βάσεις με προσωπικό της Πυροσβεστικής, της αστυνομίας και του στρατού.

 «Έχουμε σε άψογη συνεργασία με την ΕΛΑΣ και τις Ένοπλες Δυνάμεις σε σημεία, όπου έχουμε αποφασίσει σε συντονιστικά και με την πολιτική περιφέρεια και με τους δήμους , δημιουργήσει σταθμούς βάσεις όπου μέσα υπάρχει προσωπικό και από την Πυροσβεστική και από την ΕΛΑΣ και από το στρατό, έτσι ώστε ανάλογα με το που θα συναντήσουμε ένα πρόβλημα να μπορούμε να το λύνουμε σχετικά γρήγορα και όσο γίνεται περισσότερο αποτελεσματικά», σημείωσε ο κ. Μπαλάφας.

Ο κ. Μπαλάφας στη συνέχεια ευχαρίστησε όλους τους συναδέλφους του για την προσπάθειά τους όλες αυτές τις ημέρες, το προσωπικό της ελληνικής αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, των περιφερειών και των δήμων που έχουν συνεργαστεί μαζί τους και όλους τους εθελοντές.

 «Ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά και σήμερα τη νύχτα. Είμαστε προετοιμασμένοι γι αυτό και πιστεύω ότι δεν θα έχουμε έτσι κάποιο φαινόμενο που θα μας είναι ιδιαίτερα δυσάρεστο. Χρειαζόμαστε τη συνεργασία όλων των συμπολιτών μας. Θα πρέπει να μάθουμε να ακολουθούμε τις οδηγίες. Αυτό έχει γίνει μέχρι τώρα. Τουλάχιστον σήμερα, χθες και προχθές, με αποτέλεσμα να μειώσουμε στο ελάχιστο δυνατό τις περιπτώσεις των ατυχημάτων που χρειάστηκε να επέμβουμε», κατέληξε ο κ. Μπαλάφας.

Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε κλήσεις κυρίως για αντλήσεις υδάτων σε περιοχές της χώρας λόγω εκδήλωσης ισχυρών βροχοπτώσεων.

Συγκεκριμένα:

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, από την Τρίτη, (05/09) και 7:00 το πρωί έως σήμερα, Τετάρτη 27/09 18:00 το απόγευμα, έλαβε 10.495 κλήσεις και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 3.715 αντλήσεις υδάτων, ενώ μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 3.577 άτομα.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας, από το απόγευμα της Δευτέρας (25/09) έως σήμερα Τετάρτη (27/09) 18:00 το απόγευμα, έλαβε 77 κλήσεις, εκ των οποίων, 29 για αντλήσεις υδάτων, τρείς (3) για κοπές δέντρων και δύο (2) μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία.

Στη Περιφέρεια Δυτικής  Ελλάδας, στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, από τις πρωινές ώρες σήμερα έλαβε 15 κλήσεις εκ των οποίων 12 για αντλήσεις υδάτων και τέσσερις (4) για κοπές δέντρων.

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας από τις πρωινές ώρες σήμερα έλαβε 168 κλήσεις ως κάτωθι::

 - στην Εύβοια 125 κλήσεις εκ των οποίων 50 για αντλήσεις υδάτων, 13 για κοπές δέντρων και οκτώ (8) για μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία.

- στην Φθιώτιδα εννέα (9) κλήσεις εκ των οποίων μια (1) για άντληση υδάτων και πέντε (5) για κοπές δέντρων

 

 - στη Βοιωτία 30 κλήσεις εκ των οποίων 18 για αντλήσεις υδάτων και έξι (6) για κοπές δέντρων

 

 - στην Φωκίδα δύο (2) κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και

 

 - στην Ευρυτανία δύο (2) κλήσεις, εκ των οποίων μία (1) για άντληση υδάτων και μία (1) για κοπή δέντρου.

Στην Περιφέρεια Αττικής από τις πρωινές ώρες σήμερα έλαβε 70 κλήσεις εκ των οποίων 49 για αντλήσεις υδάτων, 17 για κοπές δέντρων και τέσσερις (4) για μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία.

Οι ‘Ενοπλες Δυνάμεις σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση του κύματος κακοκαιρίας στη Θεσσαλία

Σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση του κύματος κακοκαιρίας «Elias» στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, της Λαμίας και της Εύβοιας σε πλήρη συντονισμό με την Πολιτική Προστασία, βρίσκονται οι ‘Ενοπλες Δυνάμεις διαθέτοντας προσωπικό και μέσα.

Συγκεκριμένα, έχουν διαθέσει 831 άτομα προσωπικό μεταξύ των οποίων 70 άτομα της Ζ' ΜΑΚ και 120 άτομα της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στη Θεσσαλία, 24 άτομα στην περιοχή της Λαμίας και 17 άτομα στις Ροβιές Εύβοιας.

Επιπλέον, έχουν διατεθεί δέκα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ), εκ των οποίων 7 στην Θεσσαλία, 1 στην Λαμία και 2 στις Ροβιές Εύβοιας, 44 οχήματα γενικής χρήσης (37 στην Θεσσαλία, 5 στη Λαμία και 2 στις Ροβιές Εύβοιας), 3 ειδικά οχήματα με εξοπλισμό απολύμανσης, 68 μηχανήματα έργου, 2 γέφυρες Bailey σε Καλά Νερά Μαγνησίας και Στουρναραίικα Τρικάλων, δύο γεννήτριες, 61 λέμβοι (46 στην Θεσσαλία και 15 στη Λαμία), έξι λεωφορεία, ένα όχημα περισυλλογής (Leo Standard), ένα μηχάνημα εξυγίανσης ύδατος και τέσσερις φωτιστικοί πύργοι.

Ακόμη, έχουν διατεθεί έκτα ελικόπτερα Huey, ένα Chinook στην 110 Πτέρυγα Μάχης, ένα S-70, ένα Super Puma και ένα ΑΒ-205 στην 111 Πτέρυγα Μάχης ενώ ένα αρματαγωγό βρίσκεται στο λιμάνι του Βόλου.

Παραμένουν σε ετοιμότητα διάθεσης τα ΚΑΑΥ Πλαταμώνα, Μαλακίου, Λεπτοκαρυάς και το ΚΕΔΑ Σκοτίνας για φιλοξενία πληγέντων.

Επισημαίνεται ότι το σύνολο του διατιθέμενου προσωπικού πρόκειται να αναπτυχθεί περαιτέρω ως απαιτηθεί και σύμφωνα με τις κατευθύνσεις και τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Επιπρόσθετα, σε ετοιμότητα έχουν τεθεί το σύνολο των τμημάτων «Ξενοκράτης» σε άμεση ετοιμότητα επέμβασης εντός στρατοπέδων στην περιοχή της Αττικοβοιωτίας και στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης αλλά και 70 άτομα της Ζ' ΜΑΚ με 14 λέμβους.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται ακόμη 61 οχήματα γενικής χρήσης, 29 μηχανήματα έργου, έντεκα γεννήτριες, 14 λεωφορεία, δύο οχήματα περισυλλογής, έξι πυροσβεστικά, τέσσερα υδροφόρα οχήματα, τέσσερα οχήματα μεταφοράς λυμάτων, δύο συγκροτήματα άντλησης αλλά και δέκα οχήματα Υγειονομικού.

Από ιπτάμενα μέσα, σε ετοιμότητα έχουν τεθεί ένα ελικόπτερο Chinook και ένα Super Puma ενώ από μέσα του Πολεμικού Ναυτικού μια φρεγάτα βρίσκεται στην Κάρυστο ενώ ένα πλοίο ταχείας μεταφοράς στο ναύσταθμο Σαλαμίνας.

Πληροφορίες από: skai.gr και protothema.gr, ΕΡΤ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ​​​​​

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μύδροι Αμβρόσιου κατά Ιερώνυμου – Επειδή συναντήθηκε με τον Μητσοτάκη
Τον κατηγορεί πως παραβίασε κανόνες της Εκκλησίας και ότι «αποδέχεται τη νομιμοποίηση του γάμου των ομοφυλοφίλων ως φυσιολογικούς»
Μύδροι Αμβρόσιου κατά Ιερώνυμου – Επειδή συναντήθηκε με τον Μητσοτάκη