Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έρχονται βροχές σε 7 περιοχές, πιθανώς και τα πρώτα χιόνια – Πού θα πέσουν

Βουτιά η θερμοκρασία ακόμη και κατά 10 βαθμούς Κελσίου

Επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από σήμερα και από βορρά προς νότο με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές – καταιγίδες, την επικράτηση πολύ ισχυρών βοριάδων, αλλά και τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο γνωστός μετεωρολόγος, Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη:

Η επιδείνωση αυτή του καιρού αναμένεται να κορυφώσει τη δράση της το διήμερο Τρίτη – Τετάρτη όπου θα είναι και οι πιο επικίνδυνες ημέρες της εβδομάδας που μόλις ξεκίνησε.

Αιτία γι ‘ αυτή την εξέλιξη είναι η διαταραχή που εντοπίζουμε στο πλαίσιο του χάρτη που ακολουθεί και η οποία από τα βορειοδυτικά Βαλκάνια θα ωθήσει ψυχρότερο αέρα προς την περιοχή μας και ο οποίος καθώς θα αλληλεπιδράσει με την τοπογραφία που θα συναντήσει αλλά και με θερμότερο αέρα που ήδη υπάρχει στα μέρη μας, θα δημιουργήσει αυτό το κύμα κακοκαιρίας που αν και δείχνει να κινείται γρήγορα, είναι ικανό να προκαλέσει προβλήματα.

ΧΑΡΤΗΣ ΒΑΡΟΜΕΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

Τα γεωγραφικά διαμερίσματα που θέλουν τα προγνωστικά στοιχεία να επηρεάζονται περισσότερο από αυτό το κύμα κακοκαιρίας, είναι η δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα. Εκεί αναμένουμε τον μεγαλύτερο όγκο νερού και ο οποίος δείχνει να πέφτει σε μικρό χρονικό διάστημα.

Περιοχές όπως το βόρειο Ιόνιο, η Ήπειρος, η δυτική – κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία, η δυτική – κεντρική Στερεά, αλλά και η κεντρική και βόρεια Πελοπόννησος, είναι περιοχές οι οποίες ενδέχεται να ξεπεράσουν τοπικά τους 40 με 60 τόνους ανά στρέμμα σε χρονικό διάστημα μικρότερο του 12ωρου, συνθήκες που οδηγούν σε πλημμυρικά επεισόδια είτε τοπικά είτε και πιο εκτεταμένα.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟΣ ΥΕΤΟΣ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΝΕΜΟΙ

Καθώς ο ψυχρότερος αέρας θα συγκρουστεί με τις ήδη υπάρχουσες πιο θερμές αέριες μάζες, θα δημιουργήσει μεγάλη οριζόντια βαροβαθμίδα (διαφορά πίεσης), με αποτέλεσμα την επικράτηση επικίνδυνων ανέμων ιδιαίτερα προς τα κεντρικά και βόρεια τμήματα.

Εκτός από αυτόν τον παράγοντα που αφορά τη συνοπτική κλίμακα, θα πρέπει να επισημάνουμε και την πρόσκαιρη αλλά επικίνδυνη ενίσχυση των ανέμων που μπορεί να παρουσιαστεί κατά την ώρα εκδήλωσης των βροχών – καταιγίδων, όπως επίσης και το ενδεχόμενο τα φαινόμενα να συνοδεύονται από χαλάζι ή έντονους κεραυνούς εξαιτίας της έντονα ασταθούς ατμόσφαιρας που θα επικρατήσει.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση για περιοχές που βρίσκονται από το ύψος της Λαμίας και πιο πάνω η οποία πτώση μπορεί τοπικά να ξεπεράσει ακόμη και τους 10° ιδιαίτερα προς τα βορειοδυτικά – βορειοανατολικά της χώρας μας. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να οδηγήσει και στο πρώτο “άσπρισμα” βουνοκορφών προς τα βόρεια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας μας.

ΧΑΡΤΗΣ ΑΝΕΜΟΥ

ΧΑΡΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ

Κι αν νομίζουμε ότι ο καιρός πλέον θα μπει εύκολα σε μια πιο φθινοπωρινή τροχιά, ίσως βιαζόμαστε μιας και από Πέμπτη η άνοιξη επιστρέφει και πάλι ανεβάζοντας τον υδράργυρο πάλι σε αρκετά υψηλές τιμές, με τον Οκτώβρη όμως να θέλει προς τις τελευταίες στροφές του να μας βάζει αρκετά βαθιά μες στο φθινόπωρο, ίσως και με πινελιές χειμώνα.

 

Την ίδια ώρα για βροχές κατηγορίας 3 (Σημαντικές) αναμένονται αύριο Τρίτη (17.10.2023) με τοπικά ισχυρές καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά και στα βόρεια, σύμφωνα και με την πρόγνωση του καιρού από το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού από το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αύριο αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες αρχικά στην Ήπειρο, στη Δυτική Στερεά και στη Μακεδονία, οι οποίες βαθμιαία θα επεκταθούν στα υπόλοιπα δυτικά και βόρεια τμήματα.

Μάλιστα, μετά το μεσημέρι, οι βροχές και οι τοπικές καταιγίδες αναμένεται να επηρεάσουν περιοχές της Κεντρικής Στερεάς, της Θεσσαλίας και της Βόρειας Εύβοιας. Τοπικές βροχές αναμένονται και στην Κρήτη, κυρίως στα ορεινά της τμήματα.

Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα στην Ήπειρο, στο Βόρειο Ιόνιο και αργότερα στη Δυτική Στερεά, ενώ τοπικές χαλαζοπτώσεις προβλέπονται στα νησιά του Ιονίου και στα παράκτια τμήματα της Ηπείρου και της Δυτικής Στερεάς.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης για την Τρίτη 17/10, κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική).

Στους παρακάτω χάρτες, παρουσιάζεται το εκτιμώμενο ύψος βροχής για επιλεγμένα τρίωρα των απογευματινών και βραδινών ωρών της Τρίτης 17/10, όπως υπολογίστηκε από το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών:

 

Το εκτιμώμενο ύψος βροχής για τις απογευματινές ώρες (15:00-18:00) (πάνω) και τις βραδινές ώρες (21:00-24:00) (κάτω) της Τρίτης 07/09/2023, όπως υπολογίστηκε από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ