Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Τρελάθηκε» ο καιρός: Αλλάζουν τα δεδομένα - Πότε θα πέσει η θερμοκρασία

anemoi-kakokairia-leoforos-nikis

Τις τελευταίες ημέρες, έχουμε πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες από τις κανονικές, λέει ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κ. Κώστας Λαγουβάρδος τονίζοντας ότι αυτό φαίνεται να αλλάζει από το πρώτο πενθήμερο του Νοεμβρίου

Οι φετινές θερμοκρασίες του Οκτωβρίου στη χώρα μας, είναι πολύ πάνω από τις κανονικές και ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα, αυτές τις ημέρες, προκαλείται στους πολίτες δυσφορία από τη ζέστη και την υγρασία. Οι μετεωρολόγοι επιβεβαιώνουν ότι «ο καιρός τρελάθηκε», αλλά δικαιολογούν τις αποκλίσεις, λόγω της κλιματικής αλλαγής, που επιβάλλει μία νέα «κανονικότητα».

Μιλήσαμε με τον μετεωρολόγο και διευθυντή Ερευνών, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κ. Κώστα Λαγουβάρδο, ο οποίος και επιβεβαίωσε, ότι ο φετινός Οκτώβριος είναι ο θερμότερος των τελευταίων ετών.

 «Όντως, ο φετινός Οκτώβριος είναι ένας θερμός μήνας, ειδικά τις τελευταίες ημέρες, έχουμε πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες από τις κανονικές. Έτσι θα πάμε μέχρι το τέλος του μήνα και πιθανώς και μέχρι τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου. Το τρίτο δεκαήμερο αυτού του μήνα είναι ιδιαίτερα θερμό, αφού οι θερμές αέριες μάζες καλύπτουν μεγάλο μέρος της νοτιοανατολικής Ευρώπης, μέχρι την Τουρκία αλλά και την Κύπρο. Φαίνεται ότι μέσα στο πρώτο πενθήμερο του Νοεμβρίου, υπάρχει μία τάση να επανέλθουν οι κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες», αναφέρει ο κ. Λαγουβάρδος στο Dnews.

Η απόκλιση που είχαμε τον Οκτώβριο, ήταν της τάξης των 5-6 βαθμών. Ειδικότερα, σε ότι αφορά τους μέσους όρους της τελευταίας δεκαετίας, είμαστε αρκετά ψηλά. Οι δε βροχές τον Οκτώβρη, ήταν λιγότερες από άλλες χρονιές. «Ο Οκτώβρης, είναι αρκετά βροχερός στη χώρα μας γενικά, αύριο θα έχουμε κάποιες βροχές από τα Δυτικά, αλλά γενικά φέτος, είμαστε και εδώ κάτω από το μέσο όρο. Τα χαρακτηριστικά του καιρού, τις τελευταίες δέκα ημέρες,  εκτός των υψηλών θερμοκρασιών, είναι οι άπνοιες, είναι η υγρασία και πρωινές ομίχλες σε κάποιες περιοχές. Είχαμε και στην Αττική, στα Μεσόγεια ομίχλες, αλλά δεν είναι πρωτόγνωρο αυτό. Βλέπουμε πια τα αποτελέσματα της κλιματική αλλαγής. Σχεδόν όλοι οι μήνες, θα έχουν πια θερμοκρασίες πάνω από τις κανονικές. Το είδαμε και το καλοκαίρι που πέρασε με τις συνθήκες καύσωνα για μεγάλο χρονικό διάστημα και τις μεγάλες κακοκαιρίες του Σεπτεμβρίου», επισημαίνει ο μετεωρολόγος.

Στην Ευρώπη είχαμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και το καλοκαίρι και τώρα το Φθινόπωρο. Στην Ουγγαρία και τη Ρουμανία για παράδειγμα, το Σαββατοκύριακο που πέρασε, είχαμε 34-35 βαθμούς. «Η οποία είναι πολύ μεγάλη απόκλιση. Για το χειμώνα που έρχεται δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις. Τα εποχικά μοντέλα που κάνουν προγνώσεις, δείχνουν ότι οι επόμενοι μήνες στην Ευρώπη, θα είναι θερμότεροι από το κανονικό. Αρχίζει αυτό να αποτελεί πλέον μία κανονικότητα», καταλήγει ο κ. Λαγουβάρδος.

Πηγή: Dnews.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ