Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Το Βόρειο Σέλας «μάγεψε» τη Βόρεια Ελλάδα – Πού οφείλεται το φαινόμενο (ΦΩΤΟ)

Εντυπωσιακές οι εικόνες από την Κεντρική Μακεδονία

Την εμφάνισή του στη βόρεια Ελλάδα έκανε χθες το βόρειο σέλας και το εντυπωσιακό θέαμα προκάλεσε το θαυμασμό αλλά και την περιέργεια στους κατοίκους. Ειδικότερα έγινε ορατό σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και άλλων χωρών των Βαλκανίων δίνοντας στους κατοίκους την ευκαιρία να βιώσουν την εμπειρία χωρίς να χρειαστεί να ταξιδέψουν στη Σκανδιναβία.

Σε ανάρτησή του πάντως ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου αναφέρει ότι το βόρειο σέλας έχει κάνει την εμφάνισή του άλλες 2 φορές τα τελευταία 20 χρόνια στη χώρα.

Η ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου

Το βόρειο σέλας εκτός από τη χθεσινοβραδινή του εμφάνιση στη βόρεια Ελλάδα έχει κάνει την εμφάνισή του άλλες 2 φορές τα τελευταία 20 έτη και ακόμα πιο νότια στη χώρα . Κατά τη μαγνητική καταιγίδα της 20ης Νοεμβρίου του 2003, εμφανίστηκε ακόμα και  στην Αθήνα (φωτο δεξιά από τον κ. Αντώνη Αγιομαμίτη),  και το 2010 μετά από έντονη ηλιακή δραστηριότητα εμφανίστηκε και πάλι στη βόρεια Ελλάδα. Η αιτία του φαινομένου βρίσκεται περίπου 150.000.000 χιλιόμετρα μακριά, στην επιφάνεια του ήλιου. και προκαλείται όταν ο ηλιακός άνεμος φτάνει στη γη μετά από τεράστιες εκρήξεις ηλεκτρομαγνητικής ύλης στην επιφάνεια του ! Οι ακτίνες του που βορείου σέλαος που βλέπουμε εμεις στη γη βρίσκονται μεταξύ 90 και 130 χιλιομέτρων πάνω από το έδαφος!

Με εκτίμηση

Σάκης Αρναούτογλου

Η εμφάνιση του Σέλαος, αν και πολύ σπάνια για παραμεσόγειες χώρες, κίνησε το ενδιαφέρον των ανθρώπων και εντυπωσίασε μικρούς και μεγάλους με τις κόκκινες αποχρώσεις του.

Μια ισχυρή γεωμαγνητικη καταιγίδα επιπέδου G3 επηρέασε την Ευρώπη προκαλώντας φαινόμενα σέλαος ακόμη και σε Ιταλία και Βουλγαρία, όπως έγραψε σε χθεσινή του ανάρτηση ο Θοδωρής Κολυδάς.

 

 

 

Το Βόρειο Σέλας ταξίδεψε σε όλη την Ευρώπη χαρίζοντας μαγικές εικόνες: 

Σε τι οφείλεται το κόκκινο χρώμα στο Βόρειο Σέλας

Το κόκκινο χρώμα του Βορείου Σέλαος οφείλεται ύστερα από συγκρούσεις σωματιδίων μικρότερης ενέργειας με άτομα οξυγόνου σε μεγάλα υψόμετρα (240 χιλιόμετρα), ύστερα από έντονη ηλιακή δραστηριότητα που προκαλεί μία τεράστια εκτόξευση ηλιακού πλάσματος από την επιφάνεια του Ήλιου η οποία κατευθύνεται προς την Γη.

Όταν όμως το χρώμα του Βορείου Σέλαος είναι πράσινο, οφείλεται στην σύγκρουση σωματιδίων μεγαλύτερης ενέργειας με άτομα οξυγόνου σε χαμηλότερα υψόμετρα, με αποτέλεσμα να παράγονται φωτόνια τα οποία εκπέμπουν πράσινο χρώμα.

aurora.jpg

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ