Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Οι 6 στους 10 οδηγούς κρατούν απόσταση κάτω των 2 δευτερολέπτων από το μπροστά ΙΧ

Περίπου το 33% κρατά απόσταση κάτω από 50 μέτρα – Τα συμπεράσματα μελέτης από το ινστιτούτο Vias

Σχεδόν 6 στους 10 οδηγούς διατηρούν απόσταση από το προπορευόμενο όχημα λιγότερο των 2 δευτερολέπτων. Η κατάσταση είναι καλύτερη για τα φορτηγά, αν και περίπου το 33% των οδηγών τους, εξακολουθεί να οδηγεί κρατώντας απόσταση λιγότερη από τα 50 μέτρα στον αυτοκινητόδρομο. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα μελέτης που πραγματοποίησε το ινστιτούτο Vias, καθώς ανέλυσε τον τρόπο οδήγησης 4 εκατομμυρίων οδηγών αυτοκινήτων και 400.000 φορτηγών και λεωφορείων στους αυτοκινητόδρομους.

Το πρόβλημα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, παρατηρείται περισσότερο στη μεσαία λωρίδα (64%) και στην αριστερή (65%) παρά στη δεξιά (49%), ενώ το πρόβλημα εντοπίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό τις καθημερινές παρά τα σαββατοκύριακα.

Το ποσοστό των επιβατικών αυτοκινήτων που αφήνουν απόσταση μικρότερη του ενός δευτερολέπτου αγγίζει το 27%. Για άλλη μια φορά, το πρόβλημα παρατηρείται περισσότερο στην μεσαία και αριστερή λωρίδα (1 αυτοκίνητο στα 3 αυτοκίνητα κατά μέσο όρο ακολουθεί σε μικρότερη απόσταση του ενός δευτερολέπτου) παρά στη δεξιά.

Η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη για τα βαρέα οχήματα. Όμως περίπου το 30% των φορτηγών και των λεωφορείων ακολουθούν το όχημα μπροστά τους σε απόσταση μικρότερη των 50 μέτρων. Το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο (31%) τις καθημερινές σε σχέση με τα Σαββατοκύριακα (19%).

Στους αυτοκινητόδρομους της Ευρώπης, τα επίσημα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το 33% των ατυχημάτων αφορά σύγκρουση δύο αυτοκινήτων και ένα ατύχημα στα 5 (21%) αφορά καραμπόλα. Σε αυτό το είδος ατυχήματος, η μη τήρηση μιας ασφαλούς απόστασης είναι η πιο συχνή αιτία. Στην πραγματικότητα, περίπου το 70% των συγκρούσεων στο πίσω μέρος των αυτοκινήτων οφείλονται στην ανεπαρκή απόσταση ασφαλείας, συχνά σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες όπως η κόπωση, η χρήση κινητού τηλεφώνου ή η αυξημένη ταχύτητα.

Αναλύοντας τις συμπεριφορές των οδηγών γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι οι οδηγοί δυσκολεύονται να κρίνουν σωστά την απόσταση που τους χωρίζει από το προπορευόμενο όχημα, θεωρώντας ότι θα μπορέσουν να αντιδράσουν άμεσα. Ωστόσο, η μη τήρηση του κανόνα των δύο δευτερολέπτων της απόστασης από το προπορευόμενο όχημα είναι μια κύρια αιτία ατυχημάτων. Ετσι, οι εκστρατείες ευαισθητοποίησης είναι απαραίτητες, προκειμένου αυτές να ενημερώσουν, ενώ παράλληλα να συμβάλουν στην προσπάθεια διατήρησης των αποστάσεων ασφαλείας.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Η σύσκεψη πραγματοποιείται λόγω των πολλών και ταυτόχρονων εστιών που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ώρες και των θυελλωδών ανέμων
Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους
Δράση μαθητών και μαθητριών του Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων της τέχνης και του σχολείου τους
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους