Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πώς βάζουμε αλυσίδες για χιόνια στο αυτοκίνητο (VIDEO)

Υποχρεωτικό να φέρουν όλα τα οχήματα που κινούνται στη Θεσσαλονίκη αλυσίδες

Με το χιονιά να έχει φτάσει, οι αντιολισθητικές αλυσίδες γίνονται υποχρεωτικές σε αρκετές περιοχές της χώρας, όπως και στη Θεσσαλονίκη όπου έχει ξεκινήσει η χιονόπτωση, ενώ το έχει ήδη στρώσει σε αρκετές περιοχές.

Ο Χρήστος Γιαννούκος, ειδικός σύμβουλος οδικής ασφαλείας, μίλησε νωρίτερα, σήμερα (20/01) στο OPEN και στην εκπομπή «Τώρα Μαζί», δείχνοντας στους τηλεθεατές πώς τοποθετούνται σωστά οι αντιολισθητικές αλυσίδες.

«Πρέπει, καταρχάς, να μην είναι μπλεγμένες κάπου για να ξετυλιχθούν καλά. Κρατάω με το δεξί μου χέρι τη δεξιά πλευρά της αντιολισθητικής αλυσίδας, ο οδηγός της αλυσίδας, έρχομται στον τροχό και από μπροστά προς τα πίσω, πίσω από τον τροχό, περνάω την αλυσίδα από πίσω» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Χρήστος Γιαννούκος.

«Στη συνέχεια, πιάνω τις δύο άκρες στα συρματόσχοινα, τα ασφαλίζω δηλαδή και όπως τα έχω ενώσει, έρχομαι και ασφαλίζω τα σημεία ένωσης, στην εγκοπή εκεί που βλέπουμε το κόκκινο χρώμα. Σπρώχνω προς τα πίσω το συρματόσχοινο, έτσι ώστε η αλυσίδα να αγκαλιάσει τον τροχό» πρόσθεσε ο ειδικός σύμβουλος οδικής ασφαλείας.

«Περνάω τον προεντατήρα στην καστάνια, έτσι ώστε να μην ακουμπάει στο ελαστικό και το φθείρει, περνάω μέσα από τον κρίκο τον προεταντήρα, σφίγγω και αφού σφίξω και αντιδιαμετρικά ασφαλίζω» καταλήγει ο Χρήστος Γιαννούκος.

Δείτε το σχετικό video:

Υπενθυμίζεται πως σε ισχύ βρίσκονται τα έκτακτα μέτρα από την Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης ενόψει της επικείμενης εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, απαγορεύεται η κυκλοφορία παντός είδους φορτηγού αυτοκινήτου με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρους άνω του 1,5 τόνου, καθώς και όλων των λεωφορείων, επί της Περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης, από το ύψος του Κόμβου Κ-13 (Νοσοκομείο Αγ. Παύλος) έως το ύψος του Κόμβου Λαχαναγοράς, της εδαφικής αρμοδιότητας της ανωτέρω Υπηρεσίας, από ώρα 14:00 του Σαββάτου (20-01-2024) έως την ύφεση των καιρικών φαινομένων.

Από τις εν λόγω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις εξαιρούνται:

  • τα οχήματα έκτακτης ανάγκης (Ε.Κ.Α.Β., Π.Υ. κλπ.)
  • τα οχήματα οδικής βοήθειας
  • τα οχήματα που μεταφέρουν αλάτι
  • τα εκχιονιστικά μηχανήματα

Απαγορεύεται η κυκλοφορία παντός είδους οχήματος που δεν είναι εφοδιασμένο με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εξαιρούμενων των οχημάτων τα οποία φέρουν ειδικά ελαστικά (χιονολάστιχα), εκείνα που φέρουν ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου και χαρακτηριστικό Μ+S.

Το εν λόγω μέτρο ισχύει από ώρα 14:00 του Σαββάτου (20-01-2024) και αφορά σε όλα τα οχήματα που κινούνται σε όλο το οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης (Νομός Θεσσαλονίκης).

Παρακαλούνται οι οδηγοί να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων.

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ