Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Εγκαίνια της έκθεσης «Η τεχνολογία στη μάχη κατά των πυρκαγιών» στο Ζάππειο Μέγαρο

Θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά σπουδαίες καινοτόμες τεχνολογίες πρόληψης, καταπολέμησης και αποκατάστασης καμένων εκτάσεων

Το 2022 ήταν μία από τις χειρότερες χρονιές στην ιστορία των πυρκαγιών στην Ευρώπη, καθώς οι δασικές πυρκαγιές κατέστρεψαν περισσότερα από 8.300.000 στρέμματα γης με ανυπολόγιστο κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Κάηκε μία έκταση περίπου ίση με το μέγεθος της Κρήτης.

Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σύστημα πληροφόρησης για τις δασικές πυρκαγιές (European Forest Fire Information System – EFFIS), το 2022  ήταν η δεύτερη χειρότερη χρονιά στην Ευρώπη από το 2006, όσον αφορά τις καμένες εκτάσεις, καθώς και το μεγάλο πλήθος των πυρκαγιών.

Η αντιμετώπιση αυτού του καταστροφικού φαινομένου, αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης, αποτελεί για όλους μας μία καθοριστικής σημασίας πρόκληση. Το κόστος της οικονομικής καταστροφής αυτών των δασικών πυρκαγιών ανήλθε στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ οι ανθρώπινες απώλειες ήταν ανυπολόγιστες.

Το European Patent Office σε συνεργασία με τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας παρουσιάζουν σε Έκθεση όλη τη σύγχρονη τεχνογνωσία και τις τεχνικές πληροφορίες που περιέχονται στα διπλώματα ευρεσιτεχνίας της εξειδικευμένης Πλατφόρμας που δημιούργησε το EPO σχετικά με τη διάσωση της γης και των ανθρώπων της από τις, δυστυχώς, επαναλαμβανόμενες καταστροφικές δασικές πυρκαγιές.

Στη μοναδική διαδραστική Έκθεση «Η τεχνολογία στη μάχη κατά των πυρκαγιών. Οι εφευρέσεις μας βοηθούν να χτίσουμε έναν καλύτερο κόσμο», θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό σπουδαίες καινοτόμες τεχνολογίες πρόληψης, θωράκισης, καταπολέμησης και αποκατάστασης καμένων εκτάσεων, με απώτερο σκοπό τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας του πλανήτη μας για τις μελλοντικές γενιές.

Η εποχή των δασικών πυρκαγιών δεν πρόκειται να σταματήσει. Λόγω των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων, τίθεται πλέον απαραίτητη η επένδυση στην Έρευνα και η αξιοποίηση της Καινοτομίας.

Οι εξεταστές του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας  έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους με εξεταστές και αναλυτές διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας από τα εθνικά γραφεία ΔΕ της Ελλάδας, Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας προκειμένου να συγκεντρώσουν σχετικά ερωτήματα που αφορούν την κατάσβεση πυρκαγιών.

Η εξειδικευμένη Πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί έχει σκοπό την καλύτερη προετοιμασία των τοπικών αρχών και των εθνικών κυβερνήσεων για την αποτροπή του ολέθρου των προηγούμενων ετών και την παροχή βοήθειάς τους. Με την ανταλλαγή παγκοσμίου επιπέδου σημαντικών πληροφοριών μέσα από διπλώματα ευρεσιτεχνίας παρέχει στους χρήστες σημαντικά στοιχεία σχετικά με τις υπάρχουσες εφευρέσεις και μπορούν να οδηγήσουν τους επιστήμονες, τους εφευρέτες και τις κυβερνήσεις σε νέες, εις βάθος γνώσεις, πρωτοποριακές ιδέες και σημαντικές συνεργασίες.  

«Με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) να προειδοποιεί για αύξηση των πυρκαγιών κατά 30% έως το 2050, η συλλογική μας απάντηση πρέπει να υπερβαίνει τις ατομικές προσπάθειες. Πρέπει να συγκεντρώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους και να δώσουμε τη δυνατότητα στους καινοτόμους να φέρουν νέες τεχνολογίες στην αγορά», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΡΟ António Campinos. «Πιστεύω ότι δεν θα οριζόμαστε απαραίτητα από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, αλλά από τις συλλογικές προσπάθειες με τις οποίες τις αντιμετωπίζουμε. Η έκθεση είναι μια απόδειξη αυτού».

Ο Γενικός Διευθυντής του ΟΒΙ Παναγιώτης Κανελλόπουλος σε δήλωσή του ανάφερε «Η έρευνα και η καινοτομία δεν θα μπορούσε παρά να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών. Η κλιματική αλλαγή φέρνει τον κόσμο αντιμέτωπο με ολοένα και πιο ακραία φαινόμενα. Η έκθεση του EPO σε συνεργασία με τον ΟΒΙ, που λαμβάνει χώρα στην Αθήνα, στην καρδιά της Μεσογείου, συμβολίζει την αποφασιστική εμπλοκή του συστήματος διανοητικής ιδιοκτησίας στην προαγωγή των νέων τεχνολογιών στην μάχη κατά των πυρκαγιών».

Οι επισκέπτες της Έκθεσης, η οποία διοργανώνεται με την πολύτιμη συνεργασία του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, θα λειτουργήσει για το ευρύ κοινό από τις 13.03.2024 έως και τις 27.03.2024 στο Ζάππειο Μέγαρο και εστιάζει σε 4 βασικούς τομείς:

  • ανίχνευση και πρόληψη πυρκαγιάς
  • κατάσβεση
  • προστατευτικό εξοπλισμό
  • μεταπυρική αποκατάσταση

Λειτουργία Έκθεσης:

Καθημερινά: 09:00 – 17:00

Σάββατο-Κυριακή: 11:00-19:00

Ζάππειο Μέγαρο, Αίθουσες 2 & 3

Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας
105 57 Αθήνα
Είσοδος ελεύθερη 

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

epo_12mar_programme_page-0001.jpg
epo_12mar_programme_page-0002.jpg

Περισσότερα για την Πλατφόρμα:

Αξίζει να σημειωθεί πως η Πλατφόρμα του ΕΡΟ φιλοξενεί ένα ευρύ φάσμα καινοτομιών, από Τεχνητή Νοημοσύνη και εναέριες τεχνολογίες έως εκπαίδευση κατάσβεσης πυρκαγιών σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας και φλογοεπιβραδυντικά υλικά. Ο τομέας της κατάσβεσης των πυρκαγιών είναι επί του παρόντος ο κλάδος με τον μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων κατοχύρωσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που έχουν υποβληθεί, με διαφορά από τον τομέα ανίχνευσης και πρόληψης, τον τομέα προστατευτικού εξοπλισμού και τον τομέα μεταπυρικής αποκατάστασης. Αντλούνται δεδομένα από τη δημόσια βάση δεδομένων του ΕΡΟ, το Espacenet, από 140 εκατομμύρια και πλέον έγγραφα από 100 χώρες και παρέχει γρήγορη πρόσβαση σε πληροφορίες καθοριστικής σημασίας.

Πρόκειται για την τρίτη ανάλογη πρωτοβουλία του ΕΡΟ, μετά τις πλατφόρμες «Fighting Coronavirus» (Καταπολέμηση του κορονοϊού)  και «Clean energy technologies» (Τεχνολογίες καθαρής ενέργειας). Μάλιστα, πιο πρόσφατα το ΕΡΟ κυκλοφόρησε και μία πλατφόρμα τεχνολογιών κατά της ασθένειας του καρκίνου, την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ Technologies combatting cancer.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Πυκνώνει το μυστήριο με την εξαφάνιση του ρεμπέτη της Αριστοτέλους
Στην εκπομπή «Φως στο Τούνελ» μίλησε o φίλος του και τελευταίος άνθρωπος που είδε ζωντανό τον Περικλή Τσιάπανο
Θεσσαλονίκη: Πυκνώνει το μυστήριο με την εξαφάνιση του ρεμπέτη της Αριστοτέλους