Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Στόχος η Κεντρική Αγορά να γίνει Πάρκο Τροφίμων

Στα σχέδια μετατροπής αναφέρθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της ΚΑΘ – Γιορτή για τον κόσμο πριν τα Χριστούγεννα ...

Στην μετατροπή της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης σε Πάρκο Τροφίμων, από το οποίο θα διακινούνται εκτός από φρούτα, λαχανικά και κρέατα και άλλα τρόφιμα, στοχεύει η νέα διοίκησή της.

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ) κ. Δημήτρης Χαμπίδης στο πλαίσιο σημερινής συνέντευξης Τύπου, η μετατροπή σε πάρκο τροφίμων θα δώσει τη δυνατότητα να διακινούνται από εκεί εκτός από φρούτα λαχανικά και κρέατα και όλα τα τρόφιμα -μέχρι την πρώτη μεταποίηση- όπως κατεψυγμένα είδη, λάδια, κρασιά, τυριά, όσπρια κ.λπ (εκτός από ψάρια). Η κίνηση αυτή θα αυξήσει τη δυναμική της ΚΑΘ γιατί θα έρθουν νέοι αγοραστές και νέοι ενοικιαστές για να διακινούν τα προϊόντα τους, όπως είπε ο κ. Χαμπίδης. Ήδη το Δ.Σ. της ΚΑΘ έχει λάβει ομόφωνη απόφαση για έναρξη των διαδικασιών μετατροπής της ΚΑΘ σε Πάρκο Τροφίμων, οι οποίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί στα τέλη του 2017 αρχές 2018. Αντίστοιχη διαδικασία έχει ξεκινήσει και από την αγορά της Αθήνας. Σύμφωνα με τον κ. Χαμπίδη, θα απαιτηθούν και κάποιες υποδομές μικρής κλίμακας, το κόστος των οποίων, από την εμπειρία της Αθήνας, θα είναι περίπου 2-3 εκατ. ευρώ. Μακροπρόθεσμός στόχος, όπως τονίστηκε, παραμένει και η δημιουργία κέντρου Agrologistic στην περιοχή, είτε από την ΚΑΘ είτε με τη συμμετοχή αυτής.

Το κοινωνικό πρόσωπο της αγοράς

Παράλληλα με τον εκσυγχρονισμό της ΚΑΘ, στόχος είναι και η περαιτέρω ανάπτυξη του κοινωνικού της ρόλου. Ήδη πάνω από 22 κοινωνικοί φορείς προμηθεύονται δωρεάν φρούτα και λαχανικά, ωστόσο, παραμένει μεγάλο πρόβλημα, όπως τονίστηκε ο μεγάλος όγκος των προϊόντων που πετιούνται καθημερινά (περίπου 5-6 τόνοι προϊόντων κατάλληλων για κατανάλωση). Οπως είπε ο κ. Χαμπίδης, έχει κατατεθεί από πέρυσι πρόταση για να δημιουργηθούν κατάλληλες υποδομές μέσω του προγράμματος Interreg Ελλάδας-Βουλγαρίας, ώστε τα προϊόντα να συντηρούνται σε ψυγεία και να μεταφέρονται (εβδομαδιαία διανομή) με φορτηγάκι σε φορείς που δεν έχουν τα μέσα για να τα προμηθευτούν μόνοι τους από την αγορά.

Εξάλλου, η ΚΑΘ, με στόχο οι καταναλωτές να γνωρίσουν τον σημαντικό της ρόλο, ετοιμάζει μέσα στην αγορά, μια γιορτή για το κοινό της Θεσσαλονίκης πριν τα Χριστούγεννα, στις 22 Δεκεμβρίου. Στη διάρκεια της γιορτής που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον σύνδεσμο εμπόρων της ΚΑΘ, οι πολίτες θα μπορέσουν να ξεναγηθούν στους χώρους της αγοράς αλλά και να αγοράσουν σε τιμές χονδρικής.

Η ΚΑΘ σε αριθμούς

Η ΚΑΘ αποτελεί σήμερα σημείο αναφοράς ανάμεσα στους παραγωγούς και στους εμπόρους χονδρικής και λιανικής για την προώθηση των προϊόντων, διαμέσου των σημείων λιανικής πώλησης, στους τελικούς καταναλωτές. Επίσης, όπως τόνισε ο κ. Χαμπίδης, παίζει ρόλο και στην ορθολογική διαμόρφωση των τιμών στην αγορά.

Τροφοδοτεί τη Β. Ελλάδα, τη Θεσσαλία και την Ήπειρο, αλλά και μεγάλο μέρος των Βαλκανικών χωρών. Συγκεκριμένα, στα Βαλκάνια κατευθύνεται περίπου το 20-30% των προϊόντων, με κυριότερες αγορές αυτήν της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

Από τις εγκαταστάσεις της ΚΑΘ διακινούνται ετησίως 500 εκατ. κιλά φρούτων και λαχανικών καθώς και περίπου 600 τόνοι κρέατος σε εβδομαδιαία βάση. Ο αριθμός των εισερχόμενων οχημάτων ημερησίως ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 2.500 ενώ ο αριθμός των ατόμων που εργάζονται και επισκέπτονται την αγορά ως αγοραστές, προμηθευτές κλπ, προσεγγίζει τις 5.000.

Συνολικά στο χώρο δραστηριοποιούνται 200 επιχειρήσεις εμπορίας και οπωροκηπευτικών και 22 επιχειρήσεις εμπορίας κρέατος. Στη Λαχαναγορά υπάρχουν 280 καταστήματα και στη νέα Κρεαταγορά 24 καταστήματα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΑΘ δεν υπάρχουν ανοίκιαστα καταστήματα αυτήν τη στιγμή. Ο τζίρος της αγοράς προσεγγίζει τα 400 εκατ. το χρόνο ενώ η ΚΑΘ είναι μέχρι σήμερα μια κερδοφόρα επιχείρηση.

Η ΚΑΘ συστάθηκε το 1966 ως κεντρική λαχαναγορά Θεσσαλονίκης και λειτουργεί στις σημερινές εγκαταστάσεις από το 1975. Από το 2003 εγκαταστάθηκε στο χώρο και η Κρεαταγορά Θεσσαλονίκης.

Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται στο 7ο χλμ Ε.Ο/ Θεσσαλονίκης-Αθήνας σε έκταση 247 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 43 στρέμματα καταλαμβάνουν στεγασμένοι χώροι. Η ΚΑΘ ανήκει κατά 100% στο Δημόσιο. 

ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ