Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: 5 γενιές γεμάτες γεύσεις από την Αλλαντοποιία Sary!

Ένα διαφορετικό ταξίδι στη μνήμη και το χρόνο έκανε η αλλαντοποιία Sary στο πλαίσιο της Detrop

«Ξεκινώντας γύρω στα 1880 νοτιοανατολικά της Μ. Ασίας, φτάσαμε στο σήμερα. Και κάπως έτσι η γεύση συναντά τη μνήμη. 135 χρόνια! 5 γενιές! 17 κατηγορίες αλλαντικών. Περισσότερες από 120 διαφορετικές γεύσεις. Γεύσεις αναλλοίωτες στο χρόνο. Που ξυπνούν οικογενειακές αναμνήσεις και αποτελούν αέναη γευστική μνήμη. Γεύσεις όλο και καλύτερες», αναφέρουν εκπρόσωποι της αλλαντοποιίας Sary που το μεσημέρι του Σαββάτου 4 Μαρτίου, στο πλαίσιο της έκθεσης Detrop έκαναν την ιστορική παρουσίαση της εταιρείας τους.

Εδώ και πέντε γενιές η οικογένεια Σαρήμπογια προσφέρει στην Ελληνική Γαστρονομία με παραδοσιακά προϊόντα, αλλά και με νέες γεύσεις που κερδίζουν και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

Στην ιστορία της εταιρείας και στο μυστικό του καλού παστουρμά που περνά από γενιά σε γενιά αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στο typosthes.gr ο Παρασκευάς Σαρήμπογιας. Τόνισε πως το προϊόν ονομάζεται κανονικά παστιρμάς. «Από το αρχαία ελληνικά που παραπέμπει στο “παστώνω” για να διατηρηθεί το κρέας. Πενία τέχνας κατεργάζεται... Ξέρετε η ανάγκη των ανθρώπων τότε τα δημιούργησε όλα αυτά τα προϊόντα και έπειτα ακολούθησαν τα επαγγέλματα. Ουσιαστικά τα επαγγέλματα οι ανάγκες των ανθρώπων τα γέννησαν», ανέφερε ο κ. Σαρήμπογιας που κερνούσε στους επισκέπτες της έκθεσης σαρντινέλα, ένα αλλαντικό που παράγει η εταιρεία Sary. Σημείωσε πως παλιότερα αυτό το αλλαντικό αυτό φτιάχνονταν από έντερο ζώου που στη συνέχεια το γεμίζανε με κομμάτια βρασμένου κρέατος  και μετά το κόβανε σε λεπτές φέτες».

Παστουρματζίδες από το 1880

«Ο προπάππος μου, Ευστράτιος Σαρήμπογιας  γύρω στα 1880, άρχισε να ασκεί το επάγγελμα του παστουρματζή από την Καππαδοκία και όλοι στην οικογένεια παρήγαγαν παστιρμά από καμήλες. Ήταν ένα τρόφιμο που άντεχε σε μεγάλα ταξίδια.

Το 1890, ο προπάππους μου πήγε με την οικογένειά του στην Αθήνα, έχοντας στις αποσκευές τους παραδοσιακές συνταγές για παστιρμάδες, σουτζούκια, σαλάμια και άλλα πολίτικα και καραμανλίδικα εδέσματα.

Από το 1920, η οικογένεια μετακόμισε στην Κοκκινιά του Πειραιά και στην Κόρινθο άνοιξε εστιατόριο, όπου σέρβιρε το φημισμένο μουσακά με παστιρμά.

Το 1938, ο παππούς μου ο Παρασκευάς με την οικογένειά του  εγκαταστάθηκαν στους πρόποδες του Φαλακρού στην Προσοτσάνη Δράμας και ξεκίνησαν το πρώτο εργαστήριο τους, τη βιομηχανία παστιρμά και αλλαντικών που υπάρχει έως σήμερα. Τα χρόνια αυτά συνέχισαν την παραγωγή παστουρμά από καμήλα και καθιερώθηκαν τα καραμανλίδικα λουκάνικα.

Το 1950, ο γιος του Βασίλειος, ο πατέρας μου δηλαδή, ανέλαβε την επιχείρηση και το 1982 τα ηνία της επιχείρησης πέρασαν σε εμένα», σημείωσε ο κ. Παρασκευάς Σαρήμπογιας.

Και πέρυσι, ο νεότερος Βασίλης Σαρήμπογιας μπήκε στην οικογενειακή επιχείρηση ως η 5η γενιά.

Παστουρμάς με έδρα τη Δράμα

 

Να αναφέρουμε ότι «η πρότυπη, σύγχρονη μονάδα, στη Βιομηχανική Περιοχής Προσοτσάνης είναι πιστοποιημένη με ISO και HACCP κι εγκεκριμένη από τον ΕΦΕΤ για να παράγει αυτό το μοναδικό και ιδιαίτερα δυσεύρετο κρέας στην Ελλάδα. Η επιχείρηση υιοθετεί την τεχνολογία αιχμής, διευρύνει συνεχώς την γκάμα προϊόντων, μένοντας σταθερή στην ποιότητα και την παράδοση. Επενδύει στην ανάπτυξη κι εξάγει τα προϊόντα της σε περισσότερες από 10 χώρες (Ευρώπη και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα)».

Τα προϊόντα διατίθενται και στο κατάστημα λιανικής, στο κέντρο της Δράμας,  ενώ στην πόλη μας βρίσκονται σε επιλεγμένα καταστήματα (delicatessen, εστιατόρια, ξενοδοχεία).

Νέα προϊόντα εμπλουτίζουν την παραγωγή κάθε χρόνο. Ανάμεσά τους; Τα χοιρομήρια ωρίμανσης, η σαρντινέλα και πιο πρόσφατα προϊόντα γαλοπούλας με τρούφα και κοτόπουλο με πορτζίνι.

Τα τελευταία χρόνια η παραγωγή επεκτάθηκε και στις ίγδιες, τις κοπανιστές δηλαδή σαλάτες παρουσιάζοντας 10 ξεχωριστές γεύσεις καραμανλίδικης σαλάτας, μελτζανοπουρέ, τζατζικιού, και άλλων εξαιρετικών γεύσεων.

Η τελευταία μας συνταγή είναι η νέα σειρά χωριάτικων λουκάνικων Ηδύκρεω που στα αρχαία σημαίνει καλό κρέας.

-Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε σε σύντομο βίντεο ή ιστορία των 5 γενεών της οικογένειας και ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε γευστική δοκιμή των εξαιρετικών προϊόντων της εταιρίας. Τις συνταγές επιμελήθηκε η Σεφ Γιώτα Πολυχρονίδου, ενώ την εκδήλωση παρουσίασε ο κ Χριστόφορος Εδιάρογλου από την Butterfly Communication. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ