Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ποια στοιχεία της πόλης «κερδίζουν» τους τουρίστες

Πώς βαθμολογούν την πόλη οι ταξιδιώτες – Έρευνα ΕΞΘ ...

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Η διασκέδαση, η συμπεριφορά των κατοίκων και η κουλτούρα της Θεσσαλονίκης συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία από τους ταξιδιώτες που ήρθαν το 2016 στην πόλη για αναψυχή. Στον αντίποδα, τη χαμηλότερη, συγκέντρωσαν η ηχορύπανση, οι πλατείες και τα πεζοδρόμια καθώς και η δημόσια καθαριότητα. Το ταξιδιωτικό κοινό δείχνει εμπιστοσύνη στη Θεσσαλονίκη καθώς η συντριπτική πλειοψηφία (96%) δηλώνει ότι θα ξανάρθει στην πόλη, ενώ 7 στους 10 που ταξίδεψαν για αναψυχή δήλωσαν ότι είχαν καλύτερη ή πολύ καλύτερη εμπειρία στη Θεσσαλονίκη από ό,τι προσδοκούσαν προτού την επισκεφθούν.

Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από την έρευνα ικανοποίησης τουριστών και απόδοσης ξενοδοχείων 2016 που παρουσίασε σήμερα, για 6η συνεχή χρονιά η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ). Σύμφωνα με την έρευνα που ολοκληρώθηκε με τη συμβολή της εταιρίας GBR Consulting η Θεσσαλονίκη βελτίωση ακόμα περισσότερο τον ιδιαίτερα υψηλό βαθμό ικανοποίησης Ελλήνων και ξένων επισκεπτών συγκριτικά με το 2015 (8,2 από 8,1), όπως και την πρόθεση τους να συστήσουν την πόλη στο περιβάλλον τους (97% από 94%). Σε ότι αφορά τα ξενοδοχεία, οι επισκέπτες δηλώνουν ικανοποιημένοι από τις εγκαταστάσεις (8,8), καθώς και από τη σχέση ποιότητας τιμής (8,5), ενώ η συνολική αξιολόγηση των ξενοδοχείων παρουσίαση περαιτέρω βελτίωση (8,2).

Σε σύγκριση με το 2015 υπήρξε καλύτερη βαθμολόγηση των πτυχών σήματα και πληροφόρηση, πάρκα και πράσινο, ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ χαμηλότερα βαθμολογήθηκαν η ασφάλεια, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και η κατάσταση των πλατειών και τον πεζοδρομίων.

«Το 2016 ήταν μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από αντιφάσεις και μεταβλητότητα. Παρά τη βελτίωση της τουριστικής ζήτησης για τον προορισμό, στην πλειονότητά τους οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις δεν κεφαλαιοποίησαν αυτή την επιτυχία. Η αύξηση του αριθμού των διανυκτερεύσεων (5,56% σε σχέση με το 2015) δεν συνοδεύθηκε από αντίστοιχη βελτίωση των εσόδων, με τα οικονομικά αποτελέσματα των ξενοδοχειακών μονάδων της περιοχής να βαίνουν μειούμενα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΞΘ κ. Αριστοτέλης Θωμόπουλος.

Από πού έρχονται

Περίπου 8 στους 10 απάντησαν ότι αποκλειστικός προορισμός του ταξιδιού τους ήταν η Θεσσαλονίκη. Περίπου το 6% συνδύασε το ταξίδι του και με άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ 2% συνδύασε την επίσκεψή του στη Μακεδονία και τη Θράκη. Από τους αλλοδαπούς, το 69% είχε ως αποκλειστικό προορισμό τη Θεσσαλονίκη.

Να σημειωθεί ότι το 2016, στο σύνολο των διανυκτερεύσεων το 54% αφορούσε Έλληνες και το 47% αλλοδαπούς.

Όπως ανέφερε ο Managing Consultant της GBR Consulting Stefan Merkenhof, παρουσιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1200 ατόμων, με ερωτηματολόγια που συλλέχθηκαν την περίοδο Οκτωβρίου 2016-Ιανουαρίου 2017 από 41 ξενοδοχεία-μέλη της ΕΞΘ, όλων των κατηγοριών, βάση του τρόπου μετάβασης, η Θεσσαλονίκη αποτελεί σημαντικό γεωγραφικό κόμβο και πόλο έλξης τουρισμού.

Ειδικότερα, το 1/3 του συνόλου των διεθνών αφίξεων ήρθε από βαλκανικές χώρες, την πΓΔΜ, την Αλβανία, τη Σερβία&Μαυροβούνιο, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία και την Τουρκία. Με εξαίρεση τη Σλοβενία, η συντριπτική πλειοψηφία των τουριστών αυτών ήρθε οδικών. Οι 10 κύριες αλλοδαπές αγορές είναι οι εξής: Κύπρος, Τουρκία, ΗΠΑ, Γερμανία, Ρουμανία, Ρωσία, Βουλγαρία, Σερβία&Μαυροβούνιο, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο.

Για ποιο λόγο ταξιδεύουν στη Θεσσαλονίκη

Ο κύριος λόγος επίσκεψης στη Θεσσαλονίκη είναι η αναψυχή (48%). Άλλοι λόγοι είναι η δουλειά, η επίσκεψη σε φίλους/συγγενείς και η συμμετοχή/επίσκεψη σε συνέδριο ή/και έκθεση. Ένας στους δύο δηλώνει ότι την επισκέπτεται για την προσωπικότητά της, ενώ στη δεύτερη θέση προτίμησης βρίσκουμε την γαστρονομία της πόλης και στην τρίτη τον πολιτισμό. Όσο για το τι δαπανούν στην πόλη, ο τουρίστας αναψυχής δαπανά κατά μέσο όρο ημερησίως 72 ευρώ, ενώ ο τουρίστας για δουλειά 70 ευρώ. Η μεγαλύτερη κατηγορία δαπάνης είναι τα ψώνια. Σε επίπεδο εθνικότητας, οι Έλληνες ξοδεύουν 65 ευρώ ανά άτομο την ημέρα, όσα περίπου και οι Γερμανοί (66) και οι Ρουμάνοι (69), ενώ τα περισσότερα ξοδεύουν οι Ρώσοι (116) ακολουθούμενοι από τους Τούρκους (91) και τους βρετανούς (83).

Το «παρών» στην εκδήλωση παρουσίασης έδωσαν η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης κ. Βούλα Πατουλίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού της ΠΚΜ κ. Αλέξανδρος Θάνος και ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων κ. Σπύρος Πέγκας και εκπρόσωποι φορέων.

Τα προβλήματα του κλάδου

Σε ότι αφορά τον κλάδο, ο κ. Θωμόπουλος ανέφερε ότι προτεραιότητα και επιδίωξη πρέπει να παραμείνει η μείωση της σημαντικής υπερφορολόγησης στον τουρισμό που όπως είπε θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα πολλών μικρών μονάδων, μαζί με την επιστροφή των συντελεστών ΦΠΑ σε ανταγωνιστικά επίπεδα και την αποφυγή επιβολής του τέλους  διανυκτέρευσης. Ο ίδιος ζήτησε ακόμη να ληφθούν μέτρα για τον «αθέμιτο ανταγωνισμό που δημιουργεί το φαινόμενο της μετατροπής της κάθε κατοικίας σε τουριστικό κατάλυμα». Για το τελευταία είπε ότι «είναι μια διεθνής τάση που δεν σταματιέται αλλά η πολιτεία οφείλει να την ελέγξει και να την βάλει σε καλούπια, να τη φορολογήσης, να προστατεύσει τα συμφέροντα των διαμενόντων και να προστατέψει κάπως και τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που υποχρεώνονται σε ένα σωρό δαπάνες και εφαρμογή διαφόρων προδιαγραφών υγιεινής και ασφάλειας.

Ο ξενοδοχειακός κλάδος της Θεσσαλονίκης παραμένει σταθερός την τελευταία δεκαετία όσον αφορά τον αριθμό μονάδων. Η πληρότητα σημείωσε αύξηση, φτάνοντας τα επίπεδα του Ντίσελντορφ και της Κολωνίας. Αντίθετα, δεν παρατηρήθηκε η αντίστοιχη τάση στη μέση τιμή δωματίου, που παρέμεινε χαμηλά. Ειδικότερα, το 2016 υπήρχαν 138 ξενοδοχεία στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης. Το μεγαλύτερο τμήμα κατέχουν τα ξενοδοχεία 1-2 αστέρων, αντιπροσωπεύοντας το 46%. Ωστόσο, από πλευράς δωματίων, το μεγαλύτερο τμήμα κατέχουν τα ξενοδοχεία 3 αστέρων και ακολουθούν τα 5 αστέρων.

Όσον αφορά τις τιμές των δωματίων, δεν υπήρξε κάποιο ιδιαίτερο μοτίβο το 2016. Η μέση τιμή δωματίου κυμάνθηκε μεταξύ 64 ευρώ και 70 ευρώ. Το διάστημα 2014-2016 οι τιμές αυξήθηκαν αλλά παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τις τιμές του 2008 και 2009, ιδιαίτερα για τα ξενοδοχεία 5 αστέρων. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ σε παιδιά κάτω των 13 σε πόλη στη Γαλλία
Κάθε ανήλικος ηλικίας κάτω των 13 ετών δεν θα μπορεί, χωρίς να συνοδεύεται από έναν ενήλικο, να κυκλοφορεί από τις 23.00 έως τις 06.00 σε δημόσιους...
Απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ σε παιδιά κάτω των 13 σε πόλη στη Γαλλία
Η επικίνδυνη ασθένεια που απειλεί όσους ξεχνούν να βουρτσίζουν τα δόντια τους
Ένας καθηγητής του Χάρβαρντ μιλά για τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών που διατρέχουν όσοι αμελούν τη στοματική τους υγιεινή
Η επικίνδυνη ασθένεια που απειλεί όσους ξεχνούν να βουρτσίζουν τα δόντια τους