Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ΕΚΘ: Η κυβέρνηση δίνει τη χαριστική βολή στους εργαζόμενους

«Όχι» λέει το ΕΚΘ «στην απαράδεκτη τροπολογία του περιορισμού του δικαιώματος στην απεργία»...

«Όχι στην απαράδεκτη τροπολογία του περιορισμού του δικαιώματος στην απεργία», λέει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) με σημερινή του ανακοίνωση, επισημαίνοντας ότι «η Κυβέρνηση συνεχίζει με ζήλο την πλήρη υπακοή της στους δανειστές, βάζοντας στο στόχαστρο τους εργαζόμενους αυτή τη φορά με την απαράδεκτη τροπολογία για τον περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία».

Αναλυτικότερα η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Την ώρα που οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με συνθήκες πρωτοφανούς εργασιακής ανασφάλειας, με μειώσεις μισθών, πολύμηνες καθυστερήσεις στην καταβολή τους και κακές συνθήκες εργασίας, η Κυβέρνηση δίνει τη χαριστική βολή στους εργαζόμενους "χτυπώντας" το κατοχυρωμένο δικαίωμα τους στην απεργία, που μέχρι και η Επιτροπή "Σοφών" έχει αποφασίσει ομόφωνα πως δεν χρειάζεται να αλλάξει.

Μακριά από τις υποσχέσεις της για προστασία των εργαζομένων, η Κυβέρνηση μεθοδεύει την υπερβολικά αυξημένη συμμετοχή των εργαζομένων για τη λήψη απεργιακής απόφασης, στοχεύοντας στη μη πραγματοποίηση των απεργιών, δίνοντας ένα ακόμα δώρο στους εργοδότες.

Παράλληλα, χωρίς να υπάρχει καν στα προαπαιτούμενα, προωθεί μέτρα για το θεσμό της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης για τις ατομικές και συλλογικές εργατικές διαφορές, οδηγώντας τους εργαζόμενους στη δύσκολη και δαπανηρή διαδικασία της δικαστικής οδού για την επίλυση των εργατικών προβλημάτων τους.

Η Κυβέρνηση συνεχίζει να βρίσκεται στη δική της πραγματικότητα και να την ερμηνεύει ...όπως τη συμφέρει. Από τη μια πλευρά δηλώνει ότι η τρίτη αξιολόγηση κλείνει χωρίς να υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα και από την άλλη πλευρά φέρνει προς ψήφιση την αλλαγή του νόμου Κατσέλη, διευκολύνοντας τη διαδικασία των πλειστηριασμών, καταφέρνοντας ένα ακόμα πλήγμα στην κοινωνία, ενώ την ίδια ώρα προχωρά σε ουσιαστική κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων, επανυπολογισμό των συντάξεων που θα φέρει νέες μειώσεις στους συνταξιούχους αλλά και αναθεώρηση των φορολογικών συντελεστών που θα πλήξει το σύνολο των φορολογουμένων (με το ήδη ψηφισμένο μνημόνιο).

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης ζητά από την Κυβέρνηση να σταματήσει την υλοποίηση μέτρων που εξαθλιώνουν τους εργαζόμενους και την κοινωνία και να αποσύρει την απαράδεκτη τροπολογία. Επιπλέον, ζητά από τους εκπροσώπους του Ελληνικού κοινοβουλίου να αναλογιστούν τη θέση και την ευθύνη τους, να σεβαστούν και να οχυρώσουν το δικαίωμα στην απεργία, καταψηφίζοντας οποιαδήποτε ρύθμιση που βρίσκεται "απέναντι" στους εργαζόμενους και τα δικαιώματα τους.

 Επείγον υπόμνημα ΓΣΕΕ

Στο μεταξύ, σε επείγον υπόμνημα που απέστειλε η ΓΣΕΕ προς τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου ζητά από το εκπροσώπους του ελληνικού λαού να πράξουν το «καθήκον τους», προασπίζοντας το Σύνταγμα και τις δημοκρατικές ελευθερίες και καταψηφίζοντας το κομμάτι του Πολυνομοσχεδίου που αφορά τον τρόπο κήρυξης της απεργίας.

Στο 8σέλιδο υπόμνημα της η ΓΣΕΕ τονίζει και αναλύει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην απεργία, που, όπως λέει, υπονομεύεται με την υπό ψήφιση νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης.

Μεταξύ άλλων στο υπόμνημά της η κορυφαία εργατική ένωση της χώρας σημειώνει τα εξής:

- Το Ελληνικό Σύνταγμα στο άρθρο 23 παρ. 2 αναγνωρίζει ανεπιφύλακτα το δικαίωμα απεργίας. Ορίζει ότι: «Η απεργία αποτελεί δικαίωμα και ασκείται από τις νόμιμα συστημένες συνδικαλιστικές οργανώσεις για τη διαφύλαξη και προαγωγή των οικονομικών και εργασιακών γενικά συμφερόντων των εργαζομένων».

- Η νομοθετική θέσπιση περιορισμών της απεργίας, αλλά και όλη η μνημονιακή νομοθεσία των τελευταίων χρόνων, καταλυτική των εργασιακών δικαιωμάτων, προδιαγράφουν τα όρια της νόμιμης άσκησης του σχετικού απεργιακού δικαιώματος, στο οποίο ορθώνεται σειρά νομοθετικών απαγορεύσεων.

Με τον τρόπο αυτό αποδυναμώνεται το δικαίωμα και καθίσταται προβληματική για τους εργαζόμενους η προσφυγή στην απεργία.

- Με νόμο προβλέπεται ειδική διαδικασία για τον ορισμό προσωπικού ασφαλείας. Αν οι διατάξεις για το προσωπικό ασφαλείας δεν τηρηθούν, κρίνεται αναπόφευκτα παράνομη όλη η απεργία χωρίς, σε πολλές περιπτώσεις, να λαμβάνεται υπόψη από τα δικαστήρια, κατά την ορθότερη άποψη, η πραγματική παρουσία προσωπικού, ικανού να καλύψει τις έκτακτες ανάγκες που έχει σκοπό να εξυπηρετήσει η παρουσία του προσωπικού ασφαλείας.

Η Συνομοσπονδία θα πραγματοποιήσει για το θέμα αυτό συγκέντρωση Διαμαρτυρίας τη Δευτέρα στις 6.00 το απόγευμα στο Σύνταγμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ