Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ΣΒΒΕ: Η μερική ανασύσταση του Υπ. Βιομηχανίας μπορεί και πρέπει να εισφέρει θετικά

Άρθρο του Προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος κ. Αθανάσιου Σαββάκη στον Τύπο Θεσσαλονίκης ...

Του Αθανάσιου Σαββάκη, προέδρου του ΣΒΒΕ

Η μεταποιητική δραστηριότητα στην ελληνική περιφέρεια, και ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα έχει πληγεί από τη δεκαετή οικονομική κρίση, όπως άλλωστε το σύνολο του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας στη χώρα μας. Αυτό όμως που οι έρευνες και οι μελέτες του ΣΒΒΕ αποδεικνύουν, είναι ότι οι μεταποιητικές επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος έχουν αντιδράσει υγιώς στην κρίση, αφού η μεγάλη τους πλειοψηφία κατάφερε να εντατικοποιήσει την εξαγωγική τους δραστηριότητα και να ανοίξει νέες αγορές. Η συγκεκριμένη στρατηγική ανταπόκριση ήταν που βοήθησε τελικά ούτως ώστε η υγιής μεταποιητική βάση της Βορείου Ελλάδος να επιβιώσει την εποχή της κρίσης, και, σε πολλές περιπτώσεις, να αναπτυχθεί.

Βεβαίως, και σε γενικές γραμμές, οι επιπτώσεις τη δεκαετούς ύφεσης στις μεταποιητικές επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος, ήταν παρόμοιες με αυτές που βίωσε η μεταποίηση σε ολόκληρη τη χώρα. Οι έρευνες του ΣΒΒΕ τόσο στην αρχή όσο και στο μέσον της κρίσης, αλλά και πολύ πρόσφατα, δείχνουν ότι το μεγάλο πρόβλημα των μεταποιητικών επιχειρήσεων παραμένει η ρευστότητα και η πρόσβασή τους στη χρηματοδότηση.

Προφανώς και τα μεγέθη του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας έχουν σημειώσει κάμψη ειδικά κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, αλλά η μεταποιητική δραστηριότητα της Βόρειας Ελλάδας εξαιτίας ακριβώς της υγιούς αντίδρασης των βιομηχανιών με έδρα το Βορειοελλαδικό Τόξο που είναι η εξωστρεφής δραστηριότητα, απέδειξε όπως σας προανέφερα, την αντοχή των μεταποιητικών επιχειρήσεων στη Βόρεια Ελλάδα στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

Σε κάθε περίπτωση, η εξωστρέφεια και η ανάπτυξη δράσεων καινοτομίας είναι αυτές που έχουν στηρίξει τη μεταποιητική βάση στο Βορειοελλαδικό τόξο μέχρι σήμερα, και αυτές που ευελπιστώ ότι θα αναπτύξουν εν τέλει περαιτέρω τη μεταποιητική βάση της περιοχής.

Η αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος της χώρας μας πλέον ελπίζουμε να γίνει πράξη, μετά την απόφαση του Πρωθυπουργού να υπάρξει ξεχωριστό χαρτοφυλάκιο για τη βιομηχανία στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Ουσιαστικά, η μερική ανασύσταση του Υπουργείου Βιομηχανίας μπορεί και πρέπει να εισφέρει θετικά στην ανάταξη της οικονομίας της πατρίδας μας και στην οικοδόμηση του νέου παραγωγικού μοντέλου. Άλλωστε, η δημιουργία ξεχωριστού χαρτοφυλακίου για τη βιομηχανία είναι απαραίτητη για ν΄ αξιοποιηθεί η κρίσιμη μάζα γνώσεων και εμπειριών που διαθέτουν σήμερα οι υγιώς δρώσες μεταποιητικές επιχειρήσεις, οι οποίες παραμένουν στην Ελλάδα στη δύσκολη εποχή της οικονομικής κρίσης. Είναι οι επιχειρήσεις που, κυριολεκτικά, έχουν βάλει «πλάτη» στο να εξέλθει η χώρα από την κρίση, και μάλιστα με υψηλότατο κόστος: οικονομικό, προσωπικό και οικογενειακό.

Τέλος, αν μια τέτοια μεταρρυθμιστική απόφαση όπως αυτή της ανάθεσης σε Αναπληρωτή Υπουργό του ευαίσθητου και κρίσιμου χαρτοφυλακίου της βιομηχανίας συνοδευτεί και από συγκέντρωση όλων των αρμοδιοτήτων για τη βιομηχανία και τη μεταποίηση σ’ ένα μόνο σημείο της δημόσιας διοίκησης, τότε το επόμενο προαπαιτούμενο για την επιτυχημένη αλλαγή του παραγωγικού μας μοντέλου είναι ένα: η κωδικοποίηση της νομοθεσίας που αφορά τη λειτουργία της μεταποίησης στη χώρα.

Όσον αφορά το θεσμό της ΔΕΘ, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) διαχρονικά υποστήριζε τη μετεγκατάσταση της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός σύγχρονου εκθεσιακού κέντρου, για την ενίσχυση της εκθεσιακής δραστηριότητας στη χώρα μας.

Δυστυχώς, η εξαιρετικά αρνητική οικονομική συγκυρία για την πατρίδα  μας, δεν επιτρέπει τη δημιουργία νέου Εκθεσιακού Κέντρου. Γι΄ αυτό ο ΣΒΒΕ υποστηρίζει ότι το εκθεσιακό κέντρο θα πρέπει να παραμείνει στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, και, εφόσον το επιτρέπουν οι οικονομικές συνθήκες, να ανακατασκευασθεί και να αναπλασθεί, ούτως ώστε να συνεχίσει ο εθνικός εκθεσιακός φορέας να προσφέρει τις υπηρεσίες του και η Θεσσαλονίκη να παραμείνει ενεργός «παίκτης» στην αγορά εκθέσεων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ειδικά εφέτος, η άρτια υποδοχή των ΗΠΑ στο εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ, ευελπιστούμε ότι θα προωθήσει την εμπορική συνεργασία της Βόρειας Ελλάδας με τις ΗΠΑ, και θα προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια σε τομείς της τοπικής οικονομίας με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ