Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Οι βιοτεχνίες που έγιναν σύγχρονα… loft διαμερίσματα (ΦΩΤΟ)

Μεγάλο το ενδιαφέρον για τις κατοικίες που διατίθενται με τίμημα all inclusive

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Παλιοί βιοτεχνικοί και επαγγελματικοί χώροι που έμεναν κενοί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης αλλάζουν ταυτότητα και επαναχρησιμοποιούνται. Μετατρέπονται σε σύγχρονες κατοικίες και καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες για στέγαση.

Μια τέτοια περίπτωση είναι ένα βιοτεχνικό κτίριο του 1965 στην οδό Κλεισούρας, το οποίο αναδιαμορφώνεται συνολικά από τους EPM forward, έτσι ώστε να δημιουργηθούν 29 κατοικίες τύπου loft, με ένα τίμημα all inclusive, στα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Το κτίριο, στο οποίο επί σειρά ετών λειτουργούσαν βιοτεχνίες αργυροχρυσοχοΐας, άνοιξε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο πλαίσιο των ξεναγήσεων του Open House Thessaloniki και το κοινό είχε τη δυνατότητα να δει δυο από τα διαμερίσματα, των οποίων η ανακαίνιση έχει ολοκληρωθεί και διατίθενται ήδη προς ενοικίαση. Όπως δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο Αρχιτέκτων Μηχανικός της EPM forward κ. Αντώνης Σεμερτσίδης, έχει ολοκληρωθεί η ανακαίνιση τριών ορόφων και ο τέταρτος βρίσκεται στα μισά, ενώ ακολουθούν το επόμενο χρονικό διάστημα και οι υπόλοιποι όροφοι. Αυτήν τη στιγμή 14 διαμερίσματα είναι σε λειτουργία, τα 5 είναι υπό κατασκευή και τα υπόλοιπα 10 θα ακολουθήσουν στο άμεσο μέλλον. Η πρωτοβουλία για αλλαγή χρήσης του κτιρίου ελήφθη περίπου 5 χρόνια πριν και οι εργασίες ξεκίνησαν το 2017-2018.

img_20181124_124017_resized_20181128_122435141.jpg

Μεγάλο το ενδιαφέρον

Σύμφωνα με τον κ. Σεμερτσίδη, το ενδιαφέρον που υπάρχει για τα διαμερίσματα είναι τεράστιο, η πληρότητα αγγίζει το 100% και μάλιστα υπάρχει και λίστα αναμονής με πάνω από 10 άτομα! Κατά το ήμισυ αυτήν τη στιγμή οι ένοικοι των διαμερισμάτων είναι Έλληνες φοιτητές. Το υπόλοιπο μισό μοιράζεται μεταξύ των φοιτητών που έρχονται μέσω του προγράμματος Erasmus για σπουδές στην πόλη και εργαζόμενων που ενδεχομένως έχουν μια σύμβαση περιορισμένης διάρκειας με κάποια εταιρία ή άλλο φορέα. Πολλά από τα συμβόλαια είναι 8μηνα, 6μηνα ή και 3μηνα. Όλα τα διαμερίσματα είναι πλήρως επιπλωμένα και εξοπλισμένα με όλες τις ηλεκτρικές συσκευές.

img_20181124_124210_resized_20181128_122434589.jpg

«Είναι διαμερίσματα στα οποία πραγματικά κάποιος μπαίνει με μια βαλίτσα και τον υπολογιστή του και φεύγει το ίδιο εύκολα», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Σεμερτσίδης. Ψύξη/θέρμανση, ρεύμα, νερό, Ίντερνετ και κοινόχρηστα περιλαμβάνονται όλα σε μια τιμή, ενώ υπάρχει επίσης ευελιξία όσον αφορά τη διάρκεια της μίσθωσης ή το αν θα σταματήσει η μίσθωση νωρίτερα από το αναμενόμενο. Επίσης, στο υπόγειο του κτιρίου δημιουργήθηκε ένας μεγάλος κοινόχρηστος χώρος, όπου υπάρχουν πλυντήρια και στεγνωτήρια και χώρος για το σιδέρωμα και την τακτοποίηση των ρούχων, διαθέσιμα για όλους τους ενοίκους. Δύο από τα διαμερίσματα διατίθενται μέσω της πλατφόρμας airbnb, από 4 που ήταν αρχικά και πιθανόν στο μέλλον να παραμείνει μόνο ένα. Η εταιρία EPM forward εκτός από μελέτη και κατασκευή αναλαμβάνει και τη διαχείριση και συντήρηση του κτιρίου. «Αυτό το σύστημα ενοικίασης κατοικιών λειτουργεί κατά κόρον στο εξωτερικό  και νομίζω ότι σταδιακά έρχεται και στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη», όπως σημειώνει ο ίδιος.

img_20181124_124227_resized_20181128_122433818.jpg

Οι προκλήσεις

«Τα επαγγελματικά και βιοτεχνικά κτίρια αλλάζουν ταυτότητα, αλλάζουν χρήση και μετατρέπονται σε κατοικίες. Αυτό το ζούμε καθημερινά, το γραφείο μας επειδή έχει εξειδικευθεί κατά κάποιον τρόπο σε συναλλαγή χρήσεων σε τέτοια κτίρια αυτήν τη στιγμή δουλεύουμε στο τρίτο κτίριο το οποίο αλλάζει με αυτόν τον τρόπο», σημειώνει ο κ. Σεμερτζίδης.

Ποια στοιχεία συμβάλουν σε αυτό το γεγονός; Η έλλειψη διαθεσιμότητας διαμερισμάτων, λόγω της πληθώρας των σπιτιών που ενοικιάζονται πλέον στο κέντρο μέσω πλατφορμών τύπου airbnb «γιατί οι ιδιοκτήτες τους νομίζουν ότι θα έχουν περισσότερα χρήματα έτσι», όπως λέει ο κ. Σεμερτσίδης. Αν συνυπολογίσει όμως κανείς τα έξοδα καθαριότητας κλπ  στο τέλος είναι απειροελάχιστη η διαφορά, του τι μένει σε σχέση με μια απλή αστική μίσθωση. Ρόλο παίζει και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα οικόπεδα για οικοδόμηση στο κέντρο αλλά και στην ευρύτερη Θεσσαλονίκη, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που οδήγησε πολλές βιοτεχνίες ή επαγγελματικούς χώρους να κλείσουν ή να περιορίσουν την έκτασή τους σε έναν ή και μισό όροφο από 2 που μπορεί να είχαν παλαιότερα.

img_20181124_124326_resized_20181128_122432646.jpg

 Ωστόσο η ανακαίνιση και επανάχρηση τέτοιου είδους κτιρίων περιλαμβάνει και αρκετές προκλήσεις. «Ένα κτίριο που είναι βιοτεχνικό έχει ελλείψεις σε υποδομές δικτύων, ύδρευσης αποχέτευσης κ.λπ.» όπως λέει. Στο συγκεκριμένο είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρχε μία τουαλέτα ανά όροφο. Μια ακόμη πρόκληση για το κτίριο της Κλεισούρας ήταν και το γεγονός ότι στους πρώτους τέσσερις ορόφους δεν υπάρχουν μπαλκόνια και οι αρχιτέκτονες έπρεπε να φροντίσουν ώστε αυτό να μη λειτουργήσει εις βάρος του χρήστη.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη γκαλερί που ακολουθεί

ΣΥΡΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΕΤΕ ΔΕΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη
Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ - Στον ΟΑΣΘ μόνο 50 λεωφορεία τα οποία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, θα εξυπηρετούν τους πολίτες
Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη