Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Σε ανοδική τροχιά η ζήτηση για ελληνικά τρόφιμα (Video)

Ημερίδα για τις προοπτικές και της προκλήσεις του κλάδου της αγροδιατροφής

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ 

Ένας κλάδος ελκυστικός για επιχειρηματική δραστηριοποίηση με σημαντική ρόλο και για την οικονομία της χώρας είναι αυτός της αγροδιατροφής, ο οποίος βρίσκεται ωστόσο αντιμέτωπος και με μια σειρά προκλήσεων, που έχουν να κάνουν με την κλιματική αλλαγή, τις αλλαγές στις προτιμήσεις των καταναλωτών κλπ, όπως τονίστηκε σήμερα στη διάρκεια ενημερωτικής ημερίδας που συνδιοργάνωσαν το ΑΠΘ, η Τράπεζα Πειραιώς, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης-ΕΒΕΘ, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος-ΣΒΕ και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Β. Ελλάδος-ΣΕΒΕ.

Ο αγροδιατροφικός τομέας πραγματικά πήγε καλά. Και μόνο ότι οι εξαγωγές τροφίμων αυξήθηκαν κατά 45% περίπου τα τελευταία 10 χρόνια τα λέει όλα, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Γιώργος Κωνσταντόπουλος μιλώντας στην ημερίδα που έχει θέμα «Aγροδιατροφή-Προκλήσεις και Προοπτικές». Κατά τον ίδιο, η ζήτηση για ελληνικά τρόφιμα καταγράφει ανοδική τροχιά και μάλιστα με γεωμετρική πρόοδο. «Οι πωλήσεις είναι πλέον το λιγότερο, οι εξαγωγές δεν έχουν οροφή, όλοι θέλουν να ζήσουν τον ελληνικό γαστρονομικό μύθο στο πιάτο τους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντόπουλος.

«Το πρόβλημα είναι η παραγωγή»

Το πρόβλημα κατά τον ίδιο δεν είναι η ζήτηση αλλά η παραγωγή. Ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα των ΗΠΑ που χαρακτήρισε «παρθένα αγορά», σημειώνοντας ότι αυξάνεται διαρκώς η ζήτηση για προϊόντα μεσογειακής διατροφής και για ελληνικά, ωστόσο δεν έχουμε ως χώρα ποσότητες να δώσουμε. «Ακόμα και σε τομείς όπου υπάρχει το δέλεαρ της τιμής για τον παραγωγό να παράξει, είναι ζήτημα το πώς θα μαζέψει την παραγωγή του», όπως τόνισε. Είπε ότι οι επιχειρήσεις θέλουν να βρίσκονται και στις πιο δύσκολες αγορές και ότι εκμεταλλεύονται τις τάσεις και τις μεταβολές στις διατροφικές συνήθειες του κόσμου, όπως η μεσογειακή δίαιτα, προϊόντα χαμηλά σε νάτριο, σε σάκχαρα, πλούσια σε πολυφαινόλες κλπ αλλά αποδεδειγμένα, με τις κατάλληλες έρευνες και σε σύνδεση με τα πανεπιστήμια. Οι Έλληνες εξαγωγείς τροφίμων θέτουν ως στόχο και νέες, αναδυόμενες αγορές για να πετύχουν καλύτερη τιμή, όπως τη Βραζιλία των 210 εκατ. «η οποία παρά τα προβλήματα, μπαίνει δυναμικά στο χάρτη και αναζητεί προϊόντα από Ελλάδα και Ευρώπη», οι κεντρικές πολιτείες των ΗΠΑ, η Κίνα η Ινδία, Αραβικές χώρες κ.ά. ενώ μπορούν να στοχεύσουν ακόμη και σε κορεσμένες αγορές, όπως είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Σαββάκης: Εξάγουμε bulk και εισάγουμε επώνυμα, ακριβά

Ως βασικά προβλήματα των μεταποιητικών επιχειρήσεων παραγωγής τροφίμων, πέρα από τη γραφειοκρατία, τη φορολογία και τις εργοδοτικές εισφορές, ο πρόεδρος του ΣΒΕ κ. Αθανάσιος Σαββάκης, σημείωσε το γεγονός ότι εξάγουμε προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας σε μη τυποποιημένη μορφή και εισάγουμε επώνυμα, ακριβά. Επικαλούμενος στοιχεία του ΙΟΒΕ ανέφερε ότι το εμπορικό έλλειμμα διευρύνεται αντί να μειώνεται. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό θα πρέπει κατά τον κ. Σαββάκη να ενισχυθεί περαιτέρω μέσω στοχευμένων παραγωγικών επενδύσεων, η διασύνδεση της μεταποίησης με τον πρωτογενή τομέα στη χώρα μας. Ο κ. Σαββάκης αναφέρθηκε ακόμη στις περιβαλλοντικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει γενικότερα η μεταποίηση και ειδικότερα η αγροδιατροφή. Μίλησε συγκεκριμένα για μέτρηση και μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των επιχειρήσεων, ένα χαρακτηριστικό που όπως είπε, είτε μπορεί να καταστεί συγκριτικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ή μειονέκτημα καθώς πολλές αγορές απαιτούν περιβαλλοντικό πιστοποιητικό -ιδιαίτερα στις ΗΠΑ - και αυτό κατά κάποιον τρόπο έχει καταστεί εργαλείο έμμεσου προστατευτισμού για χώρες που είναι πίσω σε αυτό το κομμάτι. Ως πρόκληση ανέφερε ακόμη και την εφαρμογή τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας από τις μεταποιητικές, καθώς όπως τόνισε έχουμε μείνει πίσω σε σχέση με τον ανταγωνισμό και δεν έχουμε πολύ χρόνο να υιοθετήσουμε αυτά τα μοντέλα.

Βλαχογιάννης: Ο κλάδος ξαναγίνεται «σέξυ»

Ο κλάδος της αγροδιατροφής ξαναγίνεται «σέξυ», ελκυστικός για ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, δήλωσε από την πλευρά του ο α΄αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ κ. Μανώλης Βλαχογιάννης, σημειώνοντας ότι αποτελεί έναν κλάδο που παρακολουθεί τις δημογραφικές εξελίξεις και την αύξηση του πληθυσμού. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, δεν μπορούμε απεριόριστα να επεκτείνουμε τις πρωτογενείς παραγωγές και πρέπει να βρούμε τεχνικές που θα επιτρέψουν πιο εντατική αξιοποίηση χώρου. Πρέπει όπως είπε να είμαστε φειδωλοί στην αξιοποίηση τοπικών πόρων, πρέπει να προστατεύσουμε το μέλλον, καθώς δανειζόμαστε πόρους από επόμενες γενιές. Είπε ακόμη ότι πρέπει να βλέπουμε τι γίνεται και στις χώρες του εξωτερικού και να είμαστε και «πιο εμμονικοί» στην ενσωμάτωση τεχνολογιών για την καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων πλουτοπαραγωγικών πόρων. Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, υποστήριξε ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε τη δημιουργία εμπορικών σημάτων και την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών καθώς «εκεί γίνεται η μάχη και εκεί πρέπει να δουλέψουμε συστηματικά», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Το πανεπιστήμιο συνομιλεί με επιχειρήσεις

Για τις σχέσεις των πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις, ο Πρύτανης του ΑΠΘ κ. Περικλής Μήτκας, είπε ότι το πανεπιστήμιο αντιλαμβάνεται τα τελευταία χρόνια το ρόλο του και ως μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας και συνομιλεί διαρκώς με επιχειρήσεις, σε όλα τα επίπεδα. Μπορεί όπως είπε το πανεπιστήμιο να έχει ρόλο εκπαιδευτικό  και συμβουλευτικό δίπλα στην παραγωγή.  Μίλησε συγκεκριμένα για τη γεωπονική σχολή που έχει ασχοληθεί με μια γκάμα επιχειρήσεων, από αγροδιατροφικές, γάλακτος, οινοποιητικές, μελισσοκομικές κλπ., ενώ τόνισε ότι το ΑΠΘ συμμετέχει σε όλες τις συμπράξεις αγροδιατροφής και επιχειρήσεις έχουν συνεργαστεί με επιστήμονες του πανεπιστημίου για δημιουργία νέων προϊόντων. Είπε ακόμη ότι το πανεπιστήμιο προσπάθησε πριν μερικά χρόνια να περάσει και στη συμβολαιακή συμβουλευτική, δηλαδή επιστήμονες να συμβουλεύουν σε μόνιμη βάση παραγωγούς. Ωστόσο είπε ότι αυτό «δεν το έχουμε καταφέρει ακόμη».  Πρότεινε τη δημιουργία στο πανεπιστήμιο κέντρου με εργαστήρια που θα κάνουν αναλύσεις για εξειδικευμένα προϊόντα, μετρήσεις, αξιολογήσεις τροφίμων και θα παρέχει υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα είτε σε τρόφιμα ή ακόμη και να έχει και πρότυπες εκτροφές, θερμοκήπια, καλλιέργειες, να δίνει διαρκώς νέες τάσεις και να μεταφέρει καλές πρακτικές. «Είναι πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, τα κάνουμε και πρέπει να τα κάνουμε πιο συστηματικά. Δεν το έχουμε πετύχει», τόνισε, σημειώνοντας ότι στη χώρα υπάρχουν αποσπασματικές προσπάθειες, αλλά «είναι μικρή για να λειτουργούν πολλοί διαφορετικοί φορείς. Εμείς λέμε να συμπράξουμε ως ΑΠΘ σε τέτοιου είδους μεγάλες δράσεις».

Ο ρόλος του χρηματοπιστωτικού τομέα

Για το ρόλο του χρηματοπιστωτικού τομέα στην ανάπτυξη του κλάδου της αγροδιατροφής μίλησε από την πλευρά του ο Χριστόδουλος Αντωνιάδης σύμβουλος διοίκησης εμπορικής και αγροτικής τραπεζικής της τράπεζας Πειραιώς, τονίζοντας ότι η ενεργός και δημιουργική συμμετοχή των τραπεζών έχει τεράστια συμβολή στην ανάπτυξή του. Είπε ότι η Πειραιώς έχει ηγετική θέση στον συγκεκριμένο κλάδο, ελέγχοντας το συντριπτικά πολύ μεγάλο μέρος της αγοράς, κάνοντας λόγο για συνειδητή επιλογή. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συμβολαιακή τραπεζική τονίζοντας ότι έχει τεράστιο περιθώριο ανάπτυξης. Είπε συγκεκριμένα ότι η τράπεζα Πειραιώς απαριθμεί σήμερα 301 συμβόλαια συμβολαιακής με επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών που απασχολούν  14.500 εργαζομένους. Κάτω από αυτά εντάσσονται 25.000 αγρότες παραγωγοί ή κτηνοτρόφοι, που παράγουν 65 διαφορετικά προϊόντα, ενώ αυτές οι συμβολαιακές σχέσεις κατευθύνουν εξαγωγές ύψους 1,5 δις. ευρώ. Απαντώντας σε επισήμανση του προέδρου του ΣΕΒΕ ότι οι συμβολαιακή γεωργία πρέπει να έχει σταθερή τιμή σε επίπεδο 5ετίας τουλάχιστον, ο κ. Αντωνιάδη τόνισε ότι είναι κάτι που μετεξελίσσεται, αφήνοντας περιθώριο για αλλαγές. Είπε επίσης ότι η τράπεζα έχει διαθέσει 1,5 δις, σε αγρότες-πελάτες της, ενώ χρηματοδοτεί πρωτοβουλίες για επενδύσεις εκσυγχρονισμού και έχει αναλάβει και τη διαχείριση κοινοτικών επιδοτήσεων προχρηματοδοτώντας με 2,5 δισ. ευρώ την καταβολή των άμεσων ενισχύσεων της ΚΑΠ. Ο ίδιος μίλησε για τρεις κύκλους, που τέμνονται, στους οποίους η χώρα μας παρουσιάζει έλλειμμα, στην συνεργασία των ανθρώπων που παρεμβάλλονται στην αγροδιατροφική αλυσίδα, στην καινοτομία και στην εκπαίδευση.

Δείτε παρακάτω βίντεο με δηλώσεις για την ημερίδα από τον Περικλή Μήτκα, τον Χριστόδουλο Αντωνιάδη, τον Αθανάσιο Σαββάκη και τον Γιώργο Κωναταντόπουλο

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κασσελάκης: Συναντήθηκε με τον πατέρα που κατήγγειλε παρενόχληση του γιου του
«Οφείλουμε να σταθούμε στο πλάι τους. Η κοινωνία της Νισύρου το απέδειξε στην πράξη», έγραψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Κασσελάκης: Συναντήθηκε με τον πατέρα που κατήγγειλε παρενόχληση του γιου του
Απάντηση Καλλιάνου σε Γεωργιάδη: Δεν τα βάζω μαζί σου, φταίει η κλινική
«Όλα στο φως, χωρίς να φοβηθώ κανέναν που θα προσπαθήσει να με βγάλει ψεύτη, διότι στη θέση του πατέρα μου έχουν βρεθεί χιλιάδες άνθρωποι»
Απάντηση Καλλιάνου σε Γεωργιάδη: Δεν τα βάζω μαζί σου, φταίει η κλινική
Θεσσαλονίκη: Φράκαρε ο Περιφερειακός – Τεράστια ταλαιπωρία για οδηγούς (ΧΑΡΤΗΣ)
Πολύ μεγάλο μποτιλιάρισμα και ουρές χιλιομέτρων και στις δύο κατευθύνσεις του δρόμου – Αυξημένη κίνηση και μέσα στην πόλη
Θεσσαλονίκη: Φράκαρε ο Περιφερειακός – Τεράστια ταλαιπωρία για οδηγούς (ΧΑΡΤΗΣ)