Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

TerraTrophy: Η εταιρία που έκανε τις υπερτροφές... σκόνη!

Καινοτομία από μια Θεσσαλική εταιρία έκανε ντεμπούτο στη Freskon

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Ένα καινοτόμο προϊόν, υπερτροφές όπως ιπποφαές, αρώνια, γκότζι μπέρι σε μορφή σκόνης, σχεδιάζει να λανσάρει στην αγορά το αμέσως προσεχές διάστημα η TerraTrophy Super Foods.

Η Θεσσαλική εταιρία ιδιοκτήτες της οποίας είναι ο Γεώργιος Θανασάρας, ο Παύλος Αργυριάδης και ο Χρήστος Καδόγλου, έκανε το "ντεμπούτο" της στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο Digital Greece στην έκθεση φρέσκων φρούτων και λαχανικών Freskon στη ΔΕΘ, παρουσιάζοντας δείγμα των προϊόντων της.

Όπως εξήγησαν στον Τ.Θ. οι κ. Θανασάρας και Αργυριάδης οι υπερτροφές γίνονται σκόνη με τη μέθοδο της λυοφιλίωσης ή αλλιώς ψυχρής ξήρανσης ή freeze-drying, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να διατηρούνται όλα τα θρεπτικά συστατικά του φρούτου αλλά και το χρώμα και η γεύση του.

Σε αυτήν την φάση η σκόνη κατασκευάζεται σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και έχουν γίνει αναλύσεις που αποδεικνύουν ότι με τη συγκεκριμένη μέθοδο διατηρούνται όλα τα θρεπτικά συστατικά του προϊόντος (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία κλπ) κατά 99,9%. Το αποξηραμένο έχει σχεδόν τις ίδιες ιδιότητες που είχε το αρχικό φρούτο όταν το κόψαμε από το δένδρο, σε αντίθεση με όλες τις άλλες μεθόδους αποξήρανσης που διατηρούν μόνο το 20% των θρεπτικών στοιχείων, όπως εξηγεί ο κ. Αργυριάδης.

Έχοντας κατοχυρώσει την πατέντα στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας στα σχέδιά τους είναι να αποκτήσουν ένα δικό τους μηχάνημα μέσω επιδότησης ή προγράμματος, για να μειώσουν περισσότερο και το κόστος και να έχουν τη δυνατότητα να διαθέτουν το τελικό προϊόν σε χαμηλότερη τιμή καθώς όπως λένε πρόκειται για μια μέθοδο και χρονοβόρα και κοστοβόρα.

Οι τρεις ιδιοκτήτες της εταιρείας ασχολούνται με την καλλιέργεια αρώνιας και γκότζι μπέρι και προμηθεύονται τα υπόλοιπα φρούτα από παραγωγούς του Θεσσαλικού κάμπου. Όπως εξηγούν, ενώ σαν φρούτο ήταν πιο κοστοβόρο να το διατηρήσουν σε ψυγεία εάν έμενε αδιάθετο μέρος της παραγωγής, με αυτήν την μέθοδο αποξηραίνονται τα φρούτα και γίνονται σκόνη και έτσι διατηρούνται πολύ πιο εύκολα και για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. "Θεωρούμε ότι καθετοποιούμε την παραγωγή και μπορούμε κατευθείαν να βγούμε στην αγορά αλλά και να το διατηρήσουμε πιο εύκολα και δίνουμε και ένα προϊόν καινοτόμο που δεν υπάρχει αντίστοιχο στην Ελλάδα", τονίζουν.

Οι κωδικοί που παρουσίασαν στην Freskon είναι ράσμπερι, ιπποφαές, γκότζι μπέρι, μπλούμπερι, κράνμπερι και αρώνια.

Σύμφωνα με τον κ. Θανασάρα, οι σκόνες μπορούν να έχουν πολλές χρήσης σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων, όπως γαλακτοκομικά, μέλι κ.ά. Η προσθήκη 2-3 γραμμαρίων σε νερό δημιουργεί έναν χυμό που έχει τα ίδια θρεπτικά συστατικά σαν να έτρωγε το φρέσκο φρούτο κατευθείαν από το δέντρο, όπως τονίζει.

ΣΥΡΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΕΤΕ ΔΕΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πιερρακάκης στη Σύνοδο των Πρυτάνεων: Πιστεύουμε στα δημόσια πανεπιστήμια
«Τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια δεν θα έχουν να ζηλέψουν τίποτα από αυτά του εξωτερικού» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας
Πιερρακάκης στη Σύνοδο των Πρυτάνεων: Πιστεύουμε στα δημόσια πανεπιστήμια